Voormalig Delta-donor Delta Riant blijft imponeren

8
apr
2014
0
Reacties
Delta Riant als tweedekalfskoe

De meeste satellietbedrijven kennen Delta Riant ongetwijfeld. De Boltondochter uit Etazon Renate was een gulle embryoproducente, maar ook een erg populaire donorkoe. Na haar donorcarrière is ze opnieuw aan de melk gekomen en weet ze wederom te overtuigen.

Delta Riant was op basis van haar hoge merkerfokwaarden geselecteerd als donorpink voor het nucleusprogramma van CRV. Ze is een van de oudste dochters van Etazon Renate, de meest bekende en invloedrijke donorkoe van CRV. Daarnaast is Riant nog steeds een van de allerhoogste Boltondochters in CRV’s ranking en kreeg zij daarom veel kansen in het fokprogramma.

Succesvolle donor
Als pink werd Riant twee keer gespoeld en eenmaal drachtig konden er opnieuw embryo’s van haar gewonnen worden, deze keer via ivp. Vervolgens vertrok Riant naar het CRV-testbedrijf van Hans en Monique Boschloo-Pelgrom in Steenderen. Daar kwam ze tot ongekende prestaties. Ze werd binnen twee maanden na afkalven al met 87 punten ingeschreven en maakte een eerste lijst van 2.00 305 dagen 10.566 kg melk met 4,40% vet en 3,63% eiwit. Op basis van deze uitstekende prestaties en haar nog altijd hoge merkerfokwaarde promoveerde ze tot Delta-donor. Riant vertrok opnieuw richting de CRV-stallen in Terwispel en draaide mee in het ivp-programma.

Delta Riant VG 87 gefotografeerd tijdens haar eerste lactatie

Imponerende koefamilie
Het aantal embryo’s dat Riant via ivp wist te produceren was groot. Veel satellietbedrijven hebben dan ook wel eens een embryo van Riant ingezet. Voor het fokprogramma kocht CRV de allerhoogste zonen en dochters terug. Zo kwam Delta Bookem Danno (v. Bookem) in de CRV-dekstallen. Met 311 nvi staat hij hoog op de stierenkaart als InSire-Topstier. Daarmee zijn de genen van Riant voor alle veehouders beschikbaar.

Inmiddels weten we dat de Etazon Renatefamilie niet alleen hoge ogen gooit met merkerfokwaarden, maar dat de werkelijke kwaliteiten op basis van dochtergeteste stieren echt uniek zijn. Haar eigen zonen Delta Atlantic (318 nvi), Delta Brilliant (230 nvi), Delta Astro (227 nvi), Delta Arroyo rf (247 nvi) en Delta Benedict (204 nvi) laten het op basis van dochterinformatie zien: dit is dé koefamilie van dit moment. Ook met het doorbreken van de fokstieren Midwolder Goldmar en Etazon Stefano worden de kwaliteiten van deze familie nog eens onderstreept. Zij komen namelijk beide uit een volle zus van Etazon Renate.

Delta Bookem Danno, de Bookemzoon van Delta Riant. Hij is beschikbaar als InSire-Topstier

Opnieuw aan de melk
Toen er genoeg embryo’s van Riant waren, wilden we de koe weer aan de melk laten komen. Na één inseminatie was Riant al drachtig en ze vertrok opnieuw naar het bedrijf van Hans en Monique Boschloo-Pelgrom. Ruim drie jaar na haar eerste afkalving, kalfde ze daar opnieuw af, namelijk van een vaarskalfje van Delta Line-Up.

Ze begon op ruim vijfjarige leeftijd, ondanks een extreem lange droogstand, goed met haar tweede lactatie. In de eerste mpr’s produceerde ze met gemak meer dan 50 kg melk per dag. Ze staat na 164 dagen voorspeld op 5.02 305 dagen 13.662 kg melk met 4,36% vet en 3,53% eiwit.

In de stal heeft ze gezelschap van twee melkgevende dochters: Delta Roma (v. Paxton) en Covik Renate 1 (v. Surprise). Roma is een met 87 punten ingeschreven vaars die in haar eerste lactatie in 305 dagen 10.440 kg melk met 4,02% vet en 3,55% eiwit wist te produceren. Haar Surprisezusje Renate 1 kreeg 84 punten en staat in haar tweede lactatie voorspeld op 3.03 305 dagen 11.253 kg melk met 4,56% vet en 3,59% eiwit.

Oosterzicht Delta Roma VG 87 (v. Paxton), dochter van Delta Riant

Oosterzicht Delta Roma VG 87 (v. Paxton), dochter van Delta Riant

Opvolging verzekerd
Naast Danno en de oudste melkgevende dochters heeft Riant ook verschillende dochters met hoge merkerfokwaarden voortgebracht. Hier de dieren die in de nucleus actief zijn en waarvan de embryo’s hun weg vinden naar de satellietbedrijven:

  • Delta Riana (v. Nelson), 302 nvi, geboren bij David & Koen Ver Bruggen, Eindhout
  • Delta Rietje (v. Epic), 302 nvi & 2209 gtpi, geboren bij firma K. Tanis en zonen, Goedereede
  • Delta Rickey (v. Epic), 303 nvi & 2364 gtpi, geboren bij mts H+T+M Bastiaansen-Loeffen, Groede
  • Delta Robin (v. Jeeves), 287 nvi, geboren bij W.H. Scholten in Ambt Delden
  • Delta Ria (v. Epic), 273 nvi, geboren bij H. Poppinga in Beetsterzwaag
  • Delta Ralon (v. Gold Chip), 280 nvi, geboren bij Op Wis B.V. in Broekhuizenvorst
  • Delta Romy-Ann (v. Gravity), 273 nvi, geboren bij mts. Van Blokland in Biddinghuizen
Delta Ralon, Gold Chipdochter van Delta Riant

Delta Ralon, Gold Chipdochter van Delta Riant

Delta Robin, Jeevesdochter van Delta Riant

Delta Robin, Jeevesdochter van Delta Riant