Veel belangstelling voor top-embryo’s

18
sep
2014
0
Reacties
Themadag Delta Satelliet-embryoprogramma CRV-testbedrijf Vernooij

Ruim 100 veehouders uit heel Nederland en Vlaanderen bekeken dinsdagmiddag 16 september topdieren uit de stal van het CRV-testbedrijf van Arjen en Eef Vernooij in Schalkwijk (Utrecht). ’s Ochtends waren ze in het plaatselijke dorpshuis van ’t Goy bijgepraat over de voordelen en voorwaarden van het Delta Satelliet-embryoprogramma.

Sinds enkele jaren gaan top-embryo’s uit het CRV-fokprogramma niet meer per 10 à 15 stuks naar melkveebedrijven, maar worden deze op de zogenaamde Delta Satelliet-bedrijven ingezet. Deze bedrijven zetten minimaal 40 embryo’s op jaarbasis in. De embryo’s komen allemaal uit het fokprogramma van CRV. Delta Satelliet-bedrijven voldoen aan allerlei eisen op het gebied van management, vruchtbaarheid en gezondheidsstatus.

De ‘Atlantics van morgen’ worden op deze
satellietbedrijven geboren

De embryo’s komen uit de absolute top van de populatie – CRV wil daar niets aan het toeval overlaten. De ‘Atlantics van morgen’ worden namelijk op deze satellietbedrijven geboren. Zowel de deelnemende veehouders als CRV hebben er maximaal profijt van als er veel levende kalveren uit de embryo’s geboren worden. CRV koopt zo’n 10% van de kalveren terug voor het fokprogramma. De veehouder mag de meeste vaarskalveren zelf houden. De inzet van deze hoogwaardige embryo’s levert de veehouder de snelst mogelijke genetische vooruitgang op.

Delta Detective
Op stal bij CRV-testbedrijf Vernooij staat onder meer de moeder van Delta Detective – de nummer 2 op onze roodbonte stierenkaart met een NVI van maar liefst 304 – die aan het enthousiaste publiek werd getoond. Deze Delta Lizelot komt oorspronkelijk uit de Hedra Lizes, de door Arjen en Eef zelf gefokte koefamilie die ook nog volop actief is in het fokprogramma van CRV. De groep van deze Hedra Lizes maakte een uitstekende indruk. Aanvoerder van de groep was Hedra Lize 665, een zwartbonte derdekalfs AB 88 Classicdochter uit de vermaarde AB 89 Addison stiermoeder Lize 578, die 10.000 kg vet en eiwit produceerde. Classictelg Lize 665 is de grootmoeder van Delta Detective.

CRV-testbedrijf Vernooij uit Schalkwijk melkt, net als de andere drie CRV-testbedrijven, vaarzen die als donorpink zijn ingeschakeld in de Delta-nucleus van CRV. Inmiddels doen ze dit al vele jaren. Tijdens de themadag konden zij daarom verschillende individuele dieren, (oud-)donoren en familiegroepen uit het fokprogramma laten zien, waaronder bijvoorbeeld ook de moeder van Delta Valentino.