Ovalert werkt ook in het weiland

categorie Vruchtbaarheid
24
sep
2015
0
Reacties
De Ovalert-responders houden activiteitsdata in de wei vast tot de dieren binnen het bereik van de antenne komen
De Ovalert-responders houden activiteitsdata in de wei vast tot de dieren binnen het bereik van de antenne komen

Ovalert biedt niet alleen in de stalperiode, maar ook in het weideseizoen makkelijk grip op de vruchtbaarheid van de koeien. Dat is de ervaring van de familie Kant in Babyloniënbroek (NL). Zodra de koeien vanuit de wei binnen het bereik van de Ovalert-antenne komen, worden de responders uitgelezen en attendeert een sms-bericht de veehouder op tochtige koeien.

De aanleiding om Ovalert aan te schaffen Goos en Hannie Kant, Babyloniënbroekwas een trieste. Drie jaar geleden werd Goos Kant aangevallen door een stier die bij de pinken in het land liep om de terugkomers en probleemgevallen drachtig te maken. Twee klaplongen en vijftien gebroken ribben kostten hem drie weken ziekenhuis en maanden revalideren. Zijn oude conditie zal nooit meer terugkeren.

De stier hing de volgende dag aan de haak in het slachthuis en zou geen opvolger krijgen. Een artikel in een vakblad wees de Brabanders op een veiliger alternatief: Ovalert. Sinds twee jaar zijn alle dekrijpe pinken voorzien van een responder.

Ook de dieren die ‘stil’ tochtig zijn en stiekeme terugkomers komen nu in beeld en worden op tijd geïnsemineerd. Ze blijven op stal totdat een vruchtbaarheidsspecialist van CRV ze drachtig heeft bevonden. Daarna brengen de veehouders de dieren met een gerust hart naar een wei op afstand van de boerderij.

De familie Kant is goed te spreken over de aanschaf van het tochtdetectiesysteem. Zonder Ovalert maar met hulp van een eigen stier lag de afkalfleeftijd van de vaarzen nog boven de 25 maanden, inmiddels is die gezakt tot net iets meer dan twee jaar. En dat zonder uren te turen naar de tocht.

Ook bij vruchtbaarheidsproblemen
De positieve ervaringen bij de pinken brachten de veehouders op het idee om ook responders aan de poot te doen bij koeien met vruchtbaarheidsproblemen. Dieren die Goos nooit tochtig zag, ontmaskerde Ovalert als normaal cyclisch. Inmiddels dragen alle koeien een acitviteitsmeter. ‘In het begin kon ik soms niet geloven dat een koe tochtig was als ik er zelf niets aan had gezien’, bekent de veehouder. ‘Maar Ovalert bleek bijna altijd wel gelijk te hebben. Nu vertrouw ik volledig op het systeem. Op tochtige koeien hoeft ik ’s avonds bij het afstallen in ieder geval niet meer alert te zijn.’

De introductie van Ovalert bij de melkkoeien heeft ook een duidelijk positief effect gehad op de vruchtbaarheidsresultaten. In 2012 lag de verwachte tussenkalftijd nog op 414 dagen, in 2014 is dit kengetal gezakt naar gemiddeld 397 en in dat laatste kwartaal zelfs naar 387. Het inseminatiegetal ligt daarbij op 2, waarbij Goos laat aantekenen dat hij met een koe die niet drachtig wordt niet te snel opgeeft.

Met een huiskavel van veertig hectare grasland biedt de boerderij van de familie Kant volop ruimte om de koeien te laten weiden. De meeste weidepercelen liggen buiten het bereik van de Ovalert-antenne. Doordat de activiteitsresponders hun data echter bewaren houden de veehouders ook buiten de stal zicht op de vruchtbaarheid van hun dieren. ‘Als de koeien de eerste dag naar buiten gaan, is de activiteit van de hele veestapel natuurlijk verhoogd. Maar na enkele dagen pikt het systeem ook in de weideperiode de tochtige koeien er heel goed uit, ervaart Hannie Kant.

Regie vanaf vakantie-adres
Om optimaal te profiteren van het gemakEen sms-bericht attendeert Hannie Kant op tochtige koeien van Ovalert maakt de familie gebruik van het pakket Uitgebreid. Ovalert is hierbij gekoppeld aan VeeManager en het stieradviesprogramma SAP. Zodra het systeem een tochtige koe signaleert, krijgt Hannie een sms-bericht waarin naast het diernummer ook de vruchtbaarheidsgegevens en een stieradvies worden vermeld. In VeeManager leest de veehoudster alle gegevens van het dier uit, inclusief de grafieken die Ovalert weergeeft. Aanmelden voor inseminatie doet ze vervolgens eveneens digitaal. Drachtcontrole door de inseminator maakt het servicepakket uiteindelijk compleet.

Door de toevoeging van de optie ‘Sperma inclusief’ worden alle koeien en pinken van de familie Kant sinds kort voor een vast bedrag per maand geïnsemineerd met de beste CRV-stieren. Daarbij wordt op het gebruik van gesekst sperma, wat niet in Sperma Inclusief is opgenomen, een aantrekkelijke korting gegeven.

Het gemak van Ovalert gaat ver, ervaart de familie Kant. Zelfs vanaf hun vakantieadres regisseren de veehouders het inseminatiebeleid. Zonder hun vee te zien weten ze welke dieren tochtig zijn en wordt de inseminator besteld. Eén telefoontje naar het thuisfront om de koe vast te zetten en de registratiekaart klaar te leggen is alles wat rest.

Dit is een artikel uit CRV magazine. Lees meer artikelen.

Wilt u meer informatie over Ovalert? Lees alles over de mogelijkheden