Maatschap van Mensvoort & Delta Satelliet: meer kilo’s en eiwit

25
mrt
2015
0
Reacties
Mark en Martijn van Mensvoort
Mark en Martijn van Mensvoort, Maatschap van Mensvoort in Emmer-Compascuum

Maatschap van Mensvoort gaat consequent voor een hoge genetische vooruitgang, belangrijke pijler onder deze strategie is deelname aan Delta Satelliet; investeren in nieuwe koefamilies.

Maatschap van Mensvoort in Emmer-Compascuum

Het was een gewaagde beslissing, maar toen ze twee melkrobots hadden staan is – zoals voorspeld – de extra melk vanzelf gekomen. De boxen worden nu met een productie van 1,2 miljoen liter goed benut. De prestaties van de veestapel bleven eerder nog achter bij het landelijk gemiddelde.
Een belangrijke verklaring kon gevonden worden in de genetische aanleg, zo maakte het FokkerijOverzicht duidelijk. De fokwaarde van de koeien voor Inet lag bijvoorbeeld beneden het gemiddelde. Na een hernieuwde kennismaking met bedrijfsinspectie en SAP bleek ook dat de vaarzen en koeien in exterieur het niveau van het Nederlands gemiddelde niet meer haalden. Er werd een concreet doel opgesteld: gemiddelde productie van 10.000 liter melk met 3,60 procent eiwit en een algemeen voorkomen boven het landelijk gemiddelde. Hun strategie voor de komende jaren is dan ook gericht op optimaliseren. ‘We willen niet meer, maar beter’, stelt Martijn van Mensvoort, ‘de onderneming komt in een nieuwe fase.’

Investeren in koefamilies
Het genetisch potentieel van de veestapel moest versneld op een hoger niveau komen, dus besloot de familie Van Mensvoort niet alleen de beste stieren te gaan gebruiken, maar ook embryo’s uit het CRV-fokprogramma.
‘Om echt grote stappen vooruit te maken moesten we investeren in nieuwe koefamilies’, motiveert Martijn de beslissing om vervolgens deel te nemen aan Delta Satelliet.
De eerste aankoop van twintig embryo’s pakte direct goed uit. Van de vier geboren vaarskalfjes kocht CRV er twee terug en van de zes stiertjes ging er één naar de opfokstallen. Zo hadden de veehouders voor per saldo niet veel geld twee waardevolle vaarskalfjes op stal. Beiden groeiden met 85 en 86 punten uit tot de fraaiste en met 117 lactatiewaarde meest productieve vaarzen van hun jaargang

Resultaten
Nog geen 5 jaar nadat de familie van Mensvoort het roer omgooide, vermeldt het mpr-jaaroverzicht:

  • een rollend jaargemiddelde van 9991 kilo melk
  •  met 4,25 procent vet
  • en 3.61 procent eiwit

De meest recente bedrijfsinspectie leverde voor 23 vaarzen, waaronder de eerste twee uit aangekochte embryo’s, een gemiddelde score voor algemeen voorkomen op van 82,6 punten.

Nieuwe ambities
Stal met twee melkrobotsNu ze hun doel bijna bereikt hebben, reiken de ambities alweer verder: over 3 jaar 11.000 kilo melk met 3.60 % eiwit en een gemiddelde exterieurscore van drie punten boven landelijk gemiddelde. Deelname aan Delta Satelliet blijft een belangrijke pijler onder de strategie van de Drentse veehouders, ook als over een aantal jaren dieren uit het embryoprogramma de nafok van de eigen koefamilies voor een groot deel zal hebben verdrongen. ‘Hoe goed we ons best ook doen, we beschikken niet over de selectieruimte die CRV heeft. Met de aankoop van embryo’s blijven we daar wel op meeliften.’

Delta Satelliet: ook iets voor u? Bedrijven die deelnemen aan Delta Satelliet ontvangen jaarlijks veertig topembryo’s uit het fokprogramma waarvoor ze €100 per stuk betalen. Van alle geboren kalveren bepaalt CRV de genoomfokwaarde. De meest interessante vaarskalfjes worden teruggekocht voor € 3000,- per stuk, een teruggekocht stierkalf brengt € 1000,- op. Ongeveer één op de vijftien kalveren gaat terug.
Als u geïnteresseerd bent in Delta Satelliet en uw bedrijf heeft een hoge gezondheidsstatus, neem dan contact op met uw vertegenwoordiger.
Lees het hele artikel in CRV Magazine