‘Investeren in een goede vruchtbaarheid verdient zich snel terug’

categorie Vruchtbaarheid
31
mei
2019
0
Reacties
ovalert
Jolanda en Arnold Tijhuis, veehouders in Terborg, Nederland

Terwijl Arnold Tijhuis grasmaait, kijkt Ovalert naar tochtige koeien. De veehouder, die samen met zijn vrouw Jolanda boert in Terborg, ervaart dat het systeem en de bijbehorende vruchtbaarheidsbegeleiding veel rust geven. De tussenkalftijd is bovendien gedaald tot 370 dagen en de afkalfleeftijd van de vaarzen tot minder dan twee jaar.

Het ging zeker niet slecht, maar tevreden over de vruchtbaarheidscijfers waren Arnold en Jolanda Tijhuis al een tijdje niet meer. De tussenkalftijd was opgelopen tot meer dan 400 dagen, het inseminatiegetal sloop richting de 3 en de afkalfleeftijd van de vaarzen was 26 maanden. Wat de oorzaak van de verslechterende resultaten was, wisten de veehouders stiekem wel. ‘In 2010 hadden we ons bedrijf verplaatst vanuit Twente naar Terborg in de Achterhoek en in korte tijd verdubbelden we de veestapel naar zo’n 160 koeien. Daarnaast verdubbelde ook de bedrijfsoppervlakte tot 85 hectare, waarop we een groot deel van het landwerk zelf bleven doen’, vertelt Arnold. ‘Het lukte op zich best om het werk samen rond te zetten. Maar we kregen per koe wel minder tijd. Dat ging ten koste van de tochtigheidswaarneming en de vruchtbaarheid’, analyseert hij.

 

Vruchtbaarheidsspecialist met expertise

De veehouders hadden zich al eens verdiept in Ovalert en besloten om hierin te investeren zodra ze daar financieel ruimte voor zouden krijgen. ‘In de eerste week attendeerde het systeem ons op drie tochtige pinken’, herinnert Arnold zich. ‘We hadden niets aan de dieren gezien, maar besloten om ze toch op te geven voor inseminatie. Toen bleek dat ze alle drie tochtig waren, gaf ons dat direct vertrouwen’, aldus de veehouder.
Arnold en Jolanda kochten niet alleen sensoren, ze sloten ook een compleet servicepakket af met CRV, inclusief begeleiding door een vruchtbaarheidsspecialist. ‘Vruchtbaarheidsspecialisten zitten – oneerbiedig gezegd – de hele dag met hun arm in koeien. Van die expertise wilden we graag gebruikmaken’, geeft de veehouder aan. ‘Iedere eerste vrijdag van de maand lopen we met de vruchtbaarheidsspecialist alle attentiekoeien na. De maandag daarop komt steevast de dierenarts. Zo zitten we er altijd kort op’, merkt hij.

‘Ovalert neemt ons de zorg voor het tochtig zien van de dieren uit handen. Dat geeft veel rust’

Geen tijd, wel tocht

Arnold Tijhuis doet zijn verhaal vanaf de trekker. ‘We zijn nu hartstikke druk met de voederwinning. Toch zijn er vandaag al twee pinken en een koe geïnsemineerd’, vertelt hij. ‘Ovalert neemt ons de zorg voor het tochtig zien van de dieren uit handen. Dat geeft ons veel rust’, ervaart de veehouder. ‘We vonden de aanschaf van Ovalert best een grote investering en ook het inhuren van een vruchtbaarheidsspecialist is natuurlijk een steeds terugkerende uitgave’, kijkt Arnold terug. ‘Maar achteraf hadden we het veel eerder moeten doen’, zo geeft hij aan. Binnen een jaar lag de tussenkalftijd op 370 dagen, het inseminatiegetal onder de 2 en de afkalfleeftijd van de vaarzen op 24 maanden. ‘Mede als gevolg van de goede vruchtbaarheid ligt het rollend jaargemiddelde op ruim 10.000 kg melk met zo’n 4,55% vet en 3,65% eiwit’, vertelt de veehouder. ‘Als je uitrekent wat de betere prestaties van de koeien opleveren, dan ben je die uitgaven snel vergeten. Investeren in een goede vruchtbaarheid verdient zich heel snel terug.’

Grip op vruchtbaarheid met Ovalert

Al honderden veehouders in Nederland en Vlaanderen vertrouwen voor hun vruchtbaarheidsmanagement dag in dag uit op Ovalert van CRV. Het systeem houdt 24 uur per dag, zeven dagen in de week de veestapel in de gaten en attendeert automatisch op tochtige koeien en pinken. Daarnaast biedt CRV gebruikers van Ovalert een compleet pakket van ondersteunende diensten en producten. Zo kunt u Ovalert koppelen aan ki-service, eventueel inclusief een vast bedrag voor sperma, en begeleiding door een CRV-vruchtbaarheidsspecialist. Op deze manier neemt Ovalert u niet alleen alle zorgen uit handen, maar krijgt u ook echt grip op de vruchtbaarheid van uw veestapel.
Overigens heeft Ovalert naast modules voor vruchtbaarheid ook modules voor bewaking van de diergezondheid.
Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden van Ovalert voor uw bedrijfsvoering? Op www.ovalert.be vindt u alle informatie. Natuurlijk kunt u ook contact opnemen met uw CRV-veestapeladviseur of bellen met de CRV Klantenservice op 078 15 44 44.