Fokwaarden voor vruchtbaarheid bwb beschikbaar

21
apr
2015
0
Reacties
Bwb eigen basis bij fokwaardeschatting

Op vraag van het Vlaams stamboek Belgisch witblauw heeft de Stichting Genetische evaluatie (GES) sinds woensdag 8 april 2015 een eigen basis in de fokwaardeschatting voor bwb zuiver ras beschikbaar. Deze basis bestaat uit wit-blauwe dieren geboren in 2010 en die minstens voor 87,5% raszuiver zijn.

Stichting GES is een organisatie waarvan VRV lid is en die instaat voor de berekening en publicatie van fokwaarden. De basis van hun bwb-fokwaarden zijn geboorte-, registratie-, vruchtbaarheids- en slachtgegevens waarover ze beschikken en zijn gebaseerd op zowel Vlaamse als Nederlandse dieren van de betreffende vader.

Deze nieuwe basis in de fokwaardeschatting maakt het vleesveehouders mogelijk om de beschikbare fokwaarden beter te kunnen vergelijken (tussen stieren). Nog belangrijker is dat er op deze manier heel veel informatie beschikbaar komt over de vruchtbaarheid van Belgisch witblauw.
Goed om te weten is dat in deze publicatie de standaardafwijking 4 punten is. Voortaan komen dus ook driemaal per jaar deze fokwaarden beschikbaar (april, augustus, december). Dit resulteert in fokwaarden omtrent vruchtbaarheid, geboortekenmerken en slachtkenmerken.

Focus op vruchtbaarheid
Nieuw voor het Belgisch witblauw is dat hierdoor ook fokwaarden omtrent dochtervruchtbaarheid beschikbaar komen. Hiervoor maakt het GES gebruik van de gegevens uit de ki-service alsook van dhz-data wat onder andere resulteert in fokwaarden over tussenkalftijd, non-return, interval eerste – laatste inseminatie. Vanaf april worden hier ook enkele nieuwe fokwaarden inzake vruchtbaarheid aan toegevoegd. Een eerste is de fokwaarde ‘drachtpercentage’ welke zowel voor koeien als vaarzen (pinken) berekend wordt en aangeeft hoe vlot een dier drachtig wordt. Een tweede nieuwe fokwaarde heeft een grote toegevoegde waarde voor het Belgisch witblauw, namelijk de fokwaarde ‘leeftijd bij eerste inseminatie’. Deze toont immers aan in welke mate de dochters van een stier vroegrijpheid zijn.

Hoe beschikbaar?
De fokwaarden berekend op de nieuwe bwb-basis zijn beschikbaar voor alle gekende bwb-stieren. De informatie is in tabelvorm beschikbaar te vinden op de website van het GES. Maar de handigste manier om de fokwaarden van een stier terug te vinden is via de functie ‘stier zoeken’. Hier kan u de naam in geven van nagenoeg alle stieren en hun gegevens opzoeken. Nadat u op de naam van de betreffende stier heeft geklikt, krijgt u alle gegevens. Klikt u daarna bovenaan op ‘achtergrondgegevens’, dan krijgt u een overzicht van alle fokwaarden. Daarbij is het ook goed om te weten dat de ‘Vleesindex’ alsook de index ‘vruchtbaarheid’ afgeleid worden uit andere fokwaarden.

Bekijk ons aanbod