Veehouders genieten van gevarieerde Delta-Satellietdag

categorie Embryo nieuws
28
nov
2016
0
Reacties
Met de koekaart in de hand konden de veehouders de fokwaarden aan de realiteit toetsen. Hier een Salvador-vaars met 85 punten (87 uier), voorspeld op 3,90% eiwit!

Veehouders die interesse hebben in embryo’s uit het fokprogramma van CRV, kwamen op de Delta Satellietdag bij de familie Capoen-Maes helemaal aan hun trekken.

Wat is er zo aantrekkelijk aan het gebruik van embryo’s? Als veehouder kun je op een snelle en veterinair veilige manier genetische progressie boeken zonder zwaar in de portemonnee te tasten. De ruim vijftig veehouders die zich op 24 november in het West-Vlaamse Alveringem hadden verzameld, hoorden presentaties van een vijftal sprekers:

• Eric Lievens over nieuwe ontwikkelingen in het fokprogramma en toonaangevende koefamilies
• Peter Vercauteren over een hoger drachtresultaat via optimaal ontvangstermanagement
• Helga Flapper over het belang van een hoge veterinaire bedrijfsstatus en epigenetica
• Servé van Wersch over Fokken met Gesloten Beurs
• KI-dierenarts Martin Delva over de vruchtbaarheidsopvolging

Jong en ondernemend
Maar laten we eerlijk zijn: het meest gesmaakt door de aanwezigen was de presentatie van zoon Midas Capoen (17). Met typerende Westhoek-bescheidenheid projecteerde hij zijn dromen op het scherm: later met zijn broer Victor het bedrijf overnemen en met prima koeien werken. En dat hij daarvoor ook een concreet fokdoel voor ogen heeft, is weinigen op die leeftijd gegeven.

Midas Capoen had een aandachtig gehoor bij de toelichting van de fokkerijstrategie

Midas Capoen had een aandachtig gehoor bij de toelichting van de fokkerijstrategie

Midas krijgt van zijn ouders de vrijheid om hier invulling aan te geven, onder andere door embryo’s uit het Delta Satellietprogramma te kopen. De familie Capoen (ook nonkel Rik) bezocht vier jaar geleden samen met KI-dierenarts Martin Delva het Delta-testbedrijf van Van Gastel in Nispen en dit inspireerde Midas tot zijn plan: hoogwaardige dieren binnenhalen uit aansprekende koefamilies.

Topdieren voor het voetlicht
Ondertussen zijn de eerste zes vaarzen die uit embryo’s komen aan de melk. De eerste staat al droog en de andere vijf werden allemaal gepresenteerd. Daarnaast zag het publiek zeven pinken, allemaal professioneel geclipt door Midas, Victor, neef Cyriel en Louis Wyckaert.

Bij de vaarzen spraken twee volle zussen van Lowlands Salvador x Aswin x Mascol uit de Jaantje-koefamilie erg aan. Beide zijn gepunt met 85 punten met respectievelijk 86 en 87 voor het uier. Ook de volle zus van Finder werd getoond. Ze is drie weken vers waardoor er nog wat zucht in de uier zit, is erg groot en geeft veel melk.

Eric Lievens: ‘Dit is de volle zus van onze topstier, toch is ze totaal verschillend doordat ze 120 NVI lager scoort dan haar bekende broer. Kijk je naar haar fokwaarden, dan zie je dat ze meer melk zal hebben dan Finder, maar duidelijk lager scoort voor uier en levensduur. Daarom is het mooi dat er merkers zijn om deze verschillen op voorhand duidelijk te maken. Die verschillen zie je nu tot uiting komen.’

Bij de pinken maken drie Commander-dochters veel indruk. Ook dat is duidelijk met hun merkers voor exterieur, doordat ze 112 scoren en boven hun verwachtingswaarde zitten.

Het laatste dier was een alert kalf, de oogappel van Midas: een Battlecry x Rocky x Mogul uit de Amerikaanse Savage-Leigh Licorice-familie met 325 NVI. Hiervan glundert Midas natuurlijk en met nog tientallen drachten onderweg, wensen we hem en zijn familie dat ze nog heel veel leuke exemplaren in de stal krijgen.

CRV bedankt de familie Capoen-Maes voor hun gastvrijheid en in het bijzonder Midas, broer Victor en neef Cyriel voor het schitterend voorbrengen van hun Delta-exploten.

Contact
Hebt u ook interesse in hoogwaardige embryo’s uit het Delta-programma? Neem dan contact op met uw veestapeladviseur of met Klantenservice: 078/15.44.44 .