Versnelling van de fokkerij als Delta Satellietbedrijf

20
apr
2017
0
Reacties
Double W Ricky 8 (v. Snowfever), moeder van Rush Hour. Van Rush Hour (nog niet op de stierenkaart) worden nu al satellietembryo’s ingezet

Het sperma van jonge topstieren zet CRV als eerste in voor de productie van hoogwaardige embryo’s voor het eigen fokprogramma. Deze embryo’s worden ingezet op de bedrijven van de deelnemers aan het Delta Satellietprogramma. Zo hebben deze bedrijven vaak al drachten van topstieren maanden voordat die stieren beschikbaar komen als InSire.

De twee roodbonte InSire-Topstieren Rody (329 NVI) en Anreli (325 NVI) staan sinds deze maand in het nieuwe stierenaanbod bij roodbont. Voor de productie van embryo’s zijn deze twee hoogste CRV-stieren al vanaf half december gebruikt. Inmiddels zijn er al meer dan 200 embryo’s van deze stieren geproduceerd.

Niet op de kaart
Bij zwartbont wordt op dit moment sperma gebruikt van toppers die nu nog niet op de stierenkaart staan. Van de zwartbonte Esperanto zijn bijvoorbeeld al 500 embryo’s gemaakt sinds half december. Hij is de absolute topper van de zwartbontlijst met 401 NVI en bovendien zelf ook gefokt op deze wijze. Bij de nog jongere stieren worden Barrage (365 NVI) en Rush Hour (363 NVI) al vanaf begin maart gebruikt.

Snelle vooruitgang
Het vroege gebruik van deze jongste stiervaders leidt tot snelle erfelijke vooruitgang. De satellietdeelnemers zetten momenteel embryo’s in met een gemiddelde verwachte fokwaarde van 320 NVI. Stel dat u met zo’n embryo 100 punten NVI meer scoort dan met een reguliere dracht op uw bedrijf. Dan levert zo’n dier u uiteindelijk een voordeel op van € 140,- per lactatie.

Wilt u ook zo’n snelle erfelijke vooruitgang op uw bedrijf? Wordt dan deelnemer aan het Delta Satellietprogramma.