Maatschap Van Dolder plukt vruchten van embryo-inzet

categorie Embryo nieuws
30
apr
2018
0
Reacties
Daan en Gerda van Dolder
Daan en Gerda van Dolder

De acht vaarzen uit Delta Satelliet-embryo’s die bij Daan en Gerda van Dolder uit Hoogwoud vorig jaar aan de melk kwamen, presteren volgens Daan ‘zichtbaar beter’ dan de meeste andere vaarzen op het bedrijf. De fokker van Kingfarm Holsteins Anreli heeft met de Alida’s uit eigen fokkerij al een goede koefamilie op stal. Maar Daan vindt het belangrijk om naast embryo’s uit deze familie ook Delta Satelliet-embryo’s in te zetten. ‘Daar willen we ook de vruchten van plukken.’

De maatschap van Daan en Gerda van Dolder is Delta Satelliet-bedrijf sinds 2014. CRV kocht in 2015 maar liefst drie vaarskalveren en drie stierkalveren terug. Dat was voor de familie Van Dolder een stimulans om door te gaan. Daan: ‘We hadden geluk met die aan CRV verkochte kalveren, maar ik heb eigenlijk liever kalveren die voor CRV net niet goed genoeg zijn om terug te kopen’.

 

Embryo’s uit eigen donoren én Delta Satelliet

In 2015 leverde de maatschap de eigengefokte stier Kingfarm Holsteins Anreli, voor NVI een van de de hoogste roodbonte CRV-stieren. Dat toont het goede genetische niveau van zijn Alida-koefamilie. Daan: ‘We spoelen dan ook dieren uit deze familie. Desondanks willen we de instroom uit Delta-embryo’s behouden om op die manier nieuwe koefamilies aan de veestapel toe te voegen. De veehouder is zeer te spreken over de eerste acht vaarzen uit het Delta Satelliet-programma die vorig jaar aan de melk zijn gekomen.

Favoriet uit de Esmoniquefamilie

Lieke 1 (Supershot x Weelder Esmonique 38) is de eerste melkgevende vaars uit het satellietprogramma en wat Daan betreft een ‘geweldige vaars’. De halfzus van de CRV-stieren Esperanto, Endurance en Empire werd als pink door de kinderen van Daan en Gerda geshowd op de jongveekeuring in Opmeer waar ze reservekampioene werd. Ook als vaars nam ze deel aan de keuring in Opmeer (zie foto). Ze kreeg 85 punten van de inspecteur en produceert goed met 108 lactatiewaarde. Daarbij heeft ze een goede aanleg voor voor fitnesskenmerken. Ze is nu drachtig van gesexed sperma van Danno en verwacht binnenkort haar tweede kalf. Op het bedrijf van de familie Van Dolder zijn meer kalveren van Lieke 1 onderweg, uit embryo’s.

 

Delta Satelliet: Lieke 1

Kingfarm Holsteins Lieke 1, halfzus van Empire, Endurance en Esperanto op de keuring in Opmeer

 

Informatie uit HerdOptimizer wijst ontvangsters aan

Via de merkertesten binnen het programma FokkerijData Plus test Daan de genetische aanleg van zijn dieren. HerdOptimizer verschaft vervolgens het inzicht. ‘De kalveren van 250 NVI en hoger blijven, de rest wordt verkocht’, legt Daan uit. ‘De beste koeien en pinken, op basis van NVI, insemineren we met gesexed of conventioneel sperma. De minder goede pinken maken we drachtig van een embryo. En voor de koeien met een lagere aanleg gebruiken we de gebruikskruising met Belgisch witblauwe stieren.’
Naast het overzicht uit HerdOptimizer bestudeert Daan ook vaak het Fokkerij-overzicht met de genetische aanleg en de werkelijke prestaties van het vee. Hij merkt dat de groep dieren met de hogere aanleg in NVI dat in de praktijk ook waar maakt.

 

Ook de vruchten plukken van embryo’s?

Wilt u uw ook koeien en vaarzen op uw bedrijf die beter presteren dan uw huidige veestapel? Neem dan deel aan ons Delta Satelliet-programma. Lees meer over het Delta Satelliet-programma of vraag uw veestapeladviseur om meer informatie.