West-Vlaams rood rund in de running voor streekproduct

categorie Stierennieuws
17
jan
2017
2
Reacties
West-Vlaams rood rund

Het rood ras van West-Vlaanderen is met een opmars bezig. In 2012 werd het malse vlees van het rood ras van West-Vlaanderen al erkend als Vlaams streekproduct. Daar komt hopelijk binnenkort ook een Europese erkenning bij als beschermde oorsprongsbenaming (BOB).

Bijzonder vleesras
West-Vlaams rood rund is een zeldzaam rund dat in de kustprovincie voor zijn vlees gehouden wordt. Behalve in West-Vlaanderen grazen de rode runderen ook al honderden jaren in het noorden van Frans-Vlaanderen. Terwijl het rood ras in Frankrijk evolueerde naar een melktype ontwikkelde de Vlaamse koeien zich tot vleestypes. Inmiddels is het vlees van de rode runderen een echte West-Vlaamse specialiteit geworden die zijn plek veroverd heeft binnen de lokale en buitenlandse gastronomie. Het vlees met zijn donkerrode kleur en volle, intense smaak is de laatste jaren erg gegeerd in binnen- en buitenland.

Europese erkenning
Door een goede stamboekwerking bleven de specifieke kwaliteiten van het rood ras en hun vlees over de jaren heen bewaard. Nu streven veehouders naar een Europese erkenning voor hun topproduct. Inmiddels is het dossier ingediend bij de Europese Commissie. Wanneer de procedure succesvol wordt afgerond kan de Europese Commissie de benaming registreren als Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). Dat betekent dat de naam van het rood ras van West-Vlaanderen dan beschermd is. Het mag enkel gebruikt worden wanneer voldaan is aan het productdossier en wanneer alle productiestappen (van geboorte tot slacht) plaatsvinden in West-Vlaanderen.

Stierenaanbod CRV
CRV heeft een aantal stieren beschikbaar van West-Vlaams rood rund (vleestype) waaronder Florian en Jacobus. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gabriel Deschuymer.

 

Bron: Vlaams infocentrum land- en tuinbouw

 

2 reacties

  1. 28 mei 2017 (Familie Jan Engels- Bernadette Pauwelyn) Schreef:

    Beste,
    Graag had ik een overzicht catalogus ontvangen van de dekstieren KI voor het vleestype dikbil westvlaams rode ras die nu ter beschikking zijn.