Skalsumer Pilates is pietje-precies in beste boerenkoeien

categorie Stierennieuws
28
jun
2021
0
Reacties
Pilates
Skalsumer Pilates (Jetset x Danno x Sudan)

‘Skalsumer Pilates heeft eigenlijk alles wat je als veehouder zoekt in een stier’, stelt melkveehouder Jan Hemmink uit Geesteren (Ov.). ‘Zijn dochters geven veel melk met hoge gehalten en beschikken over zeer goede uiers en benen. Daarbij zijn het gemakkelijke ligboxenstalkoeien die zich prima redden in ons koppel van 180 koeien’, aldus de veehouder.

Hemmink weet waar hij over praat. Op het familiebedrijf worden acht Pilatesdochters gemolken, waaronder Sara 3222 (zie foto). ‘Zij komt uit een heel gewone moeder, maar heeft een prima exterieur en produceert nu met veel gemak 45 kg melk’, vertelt hij. ‘De keus voor Pilates was destijds niet moeilijk’, herinnert de veehouder zich. ‘Hij scoorde goede merkerfokwaarden en komt uit een heel mooie koefamilie.’ Hemmink doelt op de Skalsumer Pietjes van Minne Blanksma uit Schalsum, de koefamilie achter de legendarische Skalsumer Sunny Boy. Later verkocht Blanksma zijn veestapel aan de inmiddels overleden Hessel Agema uit Kollumerpomp. Hij fokte onder andere Skalsumer Blitz.
(tekst gaat verder onder de foto)

Dochter van Pilates

Pilatesdochter Sara 3222 van mts. Hemmink-Frederiks uit Geesteren

Beste koe van het koppel

Hemmink kon niet vermoeden dat hij later de volle zus van Pilates zou melken. ‘In 2019 kwamen we vee tekort en vroeg ik mijn veehandelaar uit te kijken naar een veestapel met een hoge gezondheidsstatus’, vertelt hij. ‘Toen die met de stalnaam Skalsumer op de proppen kwam, zijn we direct in de auto gestapt en hebben 19 dieren gekocht, waaronder Skalsumer Pietje 1055.’ Ze is nu de beste koe in het koppel van Hemmink. Haar tweede lijst is voorspeld op 13.736 kg melk met 5,07% vet en 3,77% eiwit in 305 dagen (136 lactatiewaarde) en ze is ingeschreven met 88 punten.

De hoge verwachtingen die Hemmink had, maakt Pilates helemaal waar. Hij scoort op basis van de prestaties van 331 dochters op 237 bedrijven 332 Inet met een mooie opbouw van een ruime melkplas met hoge gehalten. Daarmee is hij een van de hoogste productieververs van zijn jaargang. Pilatesdochters zijn middelgrote koeien die beschikken over ondiepe en zeer functionele uiers. De benen staan in achteraanzicht prima parallel geplaatst en worden zeer goed gebruikt. Daarbij scoort de Jetsetzoon 106 voor zowel uiergezondheid als klauwgezondheid.

Pilates is onlangs toegevoegd aan ons stierenaanbod ‘dochtergetest’. Bekijk zijn volledige verervingsprofiel in onze webshop: Skalsumer Pilates

pilates