Probleemoplosser Solution laat zich gelden in het CRV-fokprogramma

categorie Stierennieuws
28
sep
2018
0
Reacties
Solution
Weelder Solution, dochtergeteste outcross-stier

Fokstier Weelder Solution is een van de toppers qua NVI in ons aanbod van dochtergeteste stieren. De mpr-gegevens van zijn dochters stuwden zijn melkvererving op naar 1600 kg: alle reden om even de schijnwerper te zetten op Solution. Hij steeg bij de laatste indexdraai door naar 286 Inet. Zijn kwaliteiten liggen duidelijk in zijn complete verervingspatroon, waardoor hij zich ook in het CRV-fokprogramma kan laten gelden.

Solution fokt een gemiddelde hoogtemaat. Mede daardoor scoort hij +13 op Better Life Efficiëntie. Een goede kruisligging is gekoppeld aan een knappe uiervererving (110) en een goede benenscore (106). Naast zijn hoge score voor persistentie (107) en zijn goede conditiescore zijn dit de ingrediënten voor probleemloze dochters. Dat zien we ook terug in een goede uiergezondheid (107) en klauwgezondheid (107), ketose (103), afkalfgemak (103) en bovengemiddelde vruchtbaarheid. Zijn kalveren worden ook nog eens gemakkelijk geboren (109) en scoren goed voor levensvatbaarheid (104).

Zijn goede fitnesseigenschappen vind je ook terug in de vaderlijn: Goliath x Laudan x Marconi x Sunny Boy x Tops. Met deze pedigree is Solution breed inzetbaar.

Solution

Koepon Laudan Hansa 5 in de derde lactatie, moeder van Solution

Probleemloos met gewoon formaat

Weelder Solution is gefokt door maatschap Van de Kamp in Putten, waar moeder Koepon Laudan Hansa 5 als verse vaars op het bedrijf kwam. Niet haar formaat (tijdens de bedrijfsinspectie als derde kalfs waar ze 85 punten scoorde, was ze 141 cm hoog), maar haar productie maakt indruk. Ze maakte een levensproductie van 95.438 kg melk met 4,04% vet en 3,49% eiwit. Ook haar moeder, Marconidochter Hansa 7 (87 punten) liet indrukwekkende lijsten zien. Zo scoorde ze 162 lactatiewaarde in haar vierde lijst. In vier lactaties heeft ze ruim 67.000 kg geproduceerd met 4,04% vet en 3,44% eiwit.

Solution

Hansa 7 (v. Havep Marconi) is de grootmoeder van Weelder Solution

 

Fokker Peter van de Kamp is bekend van de Weelder-stieren Esperanto, Empire en Endurance. Hij melkt naar volle tevredenheid drie dochters van Solution, die gemiddeld 109 scoren voor lactatiewaarde. ‘De Hansa-koefamilie geeft gewoon lompsterke koeien en hebben nooit problemen. Ze zijn allemaal van hetzelfde type: wat kleiner en ronder dan de rest van mijn veestapel. Ze kunnen heel oud worden.’ Als voorbeeld noemt Peter een Dannodochter van Hansa 5, Weelder Hansa 6 (87 punten). Ze heeft een lactatiewaarde van 117 en wordt in haar tweede lijst voorspeld op 11.342 kg melk met 3,34% vet en 3,61% eiwit. Een vierdekalfs Impulsdochter van Hansa 5, Weelder Hansa 8 (85 punten) produceerde in haar derde lijst in 425 dagen 12.541 kg met 4,32% vet en 3,57% eiwit.
De embryo’s uit Hansa 5 zijn door CRV ingezet als satellietembryo’s. Daardoor staat er een Impulsdochter van haar bij maatschap Oudshoorn, in Snelrewaard. Deze Hansa 1 heeft in haar vierde lijst maar liefst een lactatiewaarde van 124.

Zonen en dochters van Solution in het CRV-fokprogramma

Solution is al als jonge stier gebruikt als stiervader in het fokprogramma van CRV. Zijn zonen Lowlands Skylander en Delta Semper staan in de wachtstal in afwachting van de prestatie van hun dochters.
Enkele dochters van Solution zijn benut als stiermoeder. Zo kreeg Landbouwbedrijf Van Creij BV uit Landhorst als Delta-satellietbedrijf een embryo van Solution x Delta Delia (v. G-Force) toebedeeld. Het daaruit geboren kalf Creijland Delia 1 werd niet teruggekocht door CRV, maar als pink was ze voor foktechnisch specialist Marcel Fox van CRV interessant genoeg om haar te spoelen. Marcel: ‘Ze maakte daarna als afgekalfde vaars zoveel indruk dat ik haar graag nogmaals wilde spoelen. Dit keer kozen we voor Movement, om de pedigree outcross te houden.’ Movementzoon Delta Deliver wordt binnenkort ingezet als InSirestier.
Na een vaarzenlactatie met 104 lactatiewaarde trekt Delia nu door. In haar tweede lactatie wordt ze voorspeld op 13.383 kg melk met 4,74% vet en 3,40% eiwit in 305 dagen, resulterend in 114 lactatiewaarde. Van Creij zegt over de met 87 punten ingeschreven Solutiondochter Delia 1: ‘Ze is een sterke functionele koe, niet te melktypisch en niet te rond, eigenlijk zoals je ze graag wilt hebben. Ik denk dat ze heel oud kan worden.’

Solution

Solutiondochter Creijland Delia 1 in haar tweede lactatie

 

stamboom solution