Nieuwe BWB-stierenkaart en catalogus beschikbaar

5
aug
2014
0
Reacties
Nieuwe BWB-stierenkaart: topper Kubitus de Bray

Begin juli zijn de nieuwste fokwaarden en indexen voor het Belgisch witblauw ras gepubliceerd. Daarbij zijn zowel de fokwaarden voor lineaire beoordeling, de functionele en zoötechnische indexen bij de geboorte als die op 14 maanden gepubliceerd, evenals de Waalse karkasindexen. CRV heeft vervolgens zijn nieuwe BWB-stierenkaart samengesteld met daarin de meest actuele stieren en hun indexen.

Kubitus blijft top
Daarbij blijft Kubitus de Bray (Empire x Emigré) zijn status als absolute topper vasthouden. Zijn vererving met een laag sterftecijfer, gewicht en hoogtemaat en voldoende vleeskwaliteit maken van hem de meest gebruikte stier in Vlaanderen en Wallonië. Bovendien is Kubitus goed vruchtbaar.

Twee andere opvallende stieren op de stierenkaart zijn Nelson des Peupliers (Livret x Bleuet) en Nodule des Volées (Impartial x Cognac). Nelson vererft zeer vitale kalveren (106) een mooie bespiering (114). Goed om in gedachten te houden is dat Nelson SNAP-positief is. Een andere opvallende verschijning is Nodule. Hij geeft eveneens vlotte en correcte kalveren die uitgroeien tot vaarzen met een bovengemiddelde bespiering (110) met behoud van gewicht en gestalte.

Een verrassende nieuwkomer is Resistant d’au Chêne, een bijzonder zware stier met een lineaire beoordeling van maar liefst 94 punten op bespiering. Deze zoon van Partisan d’au Chêne kreeg zijn eerste indexen op 14 maanden. Hij laat indexen zien die getuigen van een nafok die zeer groot en zwaar is. Eenzelfde beeld bij zijn dochters op 14 maanden toont ook Falco van Zeldonk.

Nieuwe BWB stierenkaart: Resistant d’au Chêne

Resistant d’au Chêne

Nieuwkomers
Deze indexdraai leverde ook de eerste indexen voor drie veelbelovende jonge stieren: Embleme du Pont de Messe (Crack x Groom), Orval des 3 Frontieres (Lingot x Empire) en Or de Beaujeu (Adajio x Germinal). Van deze drie stieren zijn echter nog geen functionele indexen gekend. De eerste kalveren van Embleme hebben een mooie bespiering (108) met gemiddeld gewicht (100). Orval fokt iets zwaardere kalveren (113), wat ook geldt voor Or. Zijn kalveren zijn wat zwaarder dan gemiddeld (111) en hebben een mooie bespiering (112). De eerste kalveren van Or zijn vlotte kalveren met een mooie voorhand en veel lengte. Daarmee bevestigen deze stieren de eerste positieve geluiden uit het veld.

> Bekijk de BWB-stierenkaart (juli 2014)