Nieuw in het aanbod dochtergetest: Reporter en Maiko

categorie Stierennieuws
26
sep
2019
0
Reacties
indexdraai
Maikodochter Erie 54 van Melkveebedrijf de Kwadenkamp, Terwolde

Delta Reporter en Delta Maiko zijn twee fokstieren die na de laatste indexdraai zijn toegevoegd aan het aanbod dochtergeteste stieren. Reporter en Maiko zijn te bestellen in onze webshop. 

Maak hieronder kennis met Delta Reporter en Delta Maiko of bekijk direct het totale actuele aanbod van fokstieren (zwartbont of roodbont) in onze webshop.

Delta Reporter schrijft hoge cijfers voor benen, klauwen en eiwit

De nieuwe fokstier Delta Reporter verloochent zijn afstamming niet. Via een minder benutte lijn voert hij terug op superdonor Etazon Renate. Zijn dochters laten de kwaliteiten zien waar de nafok van de invloedrijke stammoeder patent op lijkt te hebben. Zo beschikken ze over heel goede, in achteraanzicht parallel geplaatste benen, waarop ze zeer vlot en ruim stappen. Ook voor klauwgezondheid scoort Reporter erg goed met een fokwaarde van 109. Zijn index voor dochtervruchtbaarheid is 106.
De dikke plus voor eiwitgehalte in de fokwaarden van Reporter is een ander sterk kenmerk dat in de nafok van Renate vaak opduikt. Reporterdochters hebben gemiddelde hoogte- en breedtematen en zijn voorzien van kruizen met een passende helling. Het zijn koeien met een gunstige voederconversie; voor onderhoud hebben ze relatief weinig voer nodig. De score van +13% op het fokkerijgetal Better Life Efficiëntie geeft ook aan dat de dochters van Reporter, gerekend over hun hele leven, het voer dat ze opnemen goed benutten voor de productie van melk.

Robuuste melkkoe

Reporter is een zoon van Newhouse Skyfall (G-Force x Goldwyn) uit Delta Rineke (Belfast x Surprise). Zij is ook de moeder van Delta Regard. Nadat Rineke als pink was benut als donor, verhuisde ze naar het CRV-testbedrijf van Hans en Monique Boschloo-Pelgrom in Steenderen. Hans Boschloo herinnert zich dat ze uitgroeide tot een robuuste melkkoe met een pittig karakter.
‘Rineke had een passende hoogtemaat en was in haar frame eerder te breed dan te smal. Het was een koe die tegen een stootje kan’, omschrijft hij haar. ‘Het allersterkste punt van Delta Rineke waren de beste benen’, vertelt de veehouder. ‘Voor dit kenmerk werd ze ingeschreven met 84 punten en dat was beslist niet overgewaardeerd’, stelt hij.
De moeder van Reporter maakte in Steenderen onder andere een vaarzenlijst van 11.500 kilo melk met 3,97% vet en 3,68% eiwit in 305 dagen (lactatiewaarde 117). Op grond van haar prestaties werd ze als vaars nog een aantal keren gespoeld voor het fokprogramma. ‘Rineke gaf gewoon heel gemakkelijk en onopvallend veel melk met een goed eiwitgehalte. Bovendien was ze erg persistent’, herinnert Boschloo zich.

Delta Maiko is een betrouwbare meester voor ‘dikke melk’

De nieuwe roodbonte fokstier Delta Maiko heeft een verervingspatroon dat veel veehouders zal aanspreken. Zijn dochters geven veel melk met hoge gehalten en een score van +13% voor Better Life Efficiëntie geeft aan dat ze het voer dat ze gedurende hun leven opnemen, zeer goed benutten voor de productie van vet en eiwit. Ze produceren dan ook persistent en hebben relatief weinig onderhoudsvoer nodig.
De dochtergeteste Maiko scoort positief op alle gezondheids- en managementkenmerken, waarbij met name de lage gevoeligheid voor ketose (108), de prima klauwgezondheid (105) en de goede dochtervruchtbaarheid (103) opvallen. Maikodochters hebben daarbij een functioneel exterieur met beste uiers en benen. De goed gevormde kruizen zijn breed en licht hellend. Maiko vererft de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit en is breed inzetbaar.

tekst gaat verder onder de foto

Reporter dochter Jantje 2303 van melkveebedrijf J. Nijhoff Landbouw BV te Zwiggelte

Hoge gehalten handelsmerk

Delta Maiko stamt uit de Horst Maisteinkoefamilie van Martien, Marga en William Nillesen uit Groesbeek. ‘Hoge gehalten zijn hét handelsmerk van deze familie’, vertelt Martien Nillesen, die de eerste Maistein in 1988 kocht en ruim dertig jaar later al nummer 295 mocht begroeten. Eerder kwam uit de Maisteins onder andere de zwartbonte Buisweerd Mobile als gehaltespecialist bovendrijven. ‘Met de Maisteins is het altijd raak’, aldus de fokker.
‘We kochten uit de familie een kalfje van Bertil met de roodbontfactor’, vertelt Jaap Veldhuisen, die destijds verantwoordelijk was voor het Delta-programma. Zij werd onder andere gepaard met Camion van de Peul. ‘De roodbonte Delta Marla die uit deze paring voortkwam, was op basis van merkerfokwaarden een van de hoogste Camiondochters binnen het fokprogramma’, herinnert de foktechnicus zich. ‘Helaas raakte de moeder van Maiko tijdens de opfok geblesseerd.’

Volle zus grootmoeder bijna honderdtonner

Een volle zus van de grootmoeder van Maiko, Maistein 106, loopt nog steeds bij de familie Nillesen in de stal. Ze heeft inmiddels negen keer gekalfd en realiseerde tot nu toe een levensproductie van 94.000 kilo melk met 4,83% vet en 3,82% eiwit, goed voor ruim 8.130 kilo vet en eiwit.