Nieuw in het aanbod dochtergetest: Lucifer

categorie Stierennieuws
18
jun
2019
0
Reacties
Fokstier Delta Lucifer
Delta Lucifer (v. Dynamo)

Delta Lucifer is een stier die in de maand juni toegevoegd is aan het aanbod van dochtergeteste fokstieren. Voor de verandering zetten we ook een keer een nieuwe fokstier in de spotlights! Lucifer is te bestellen in onze webshop.

Maak hieronder kennis met Delta Lucifer of bekijk direct het totale actuele aanbod van fokstieren (zwartbont of roodbont) in onze webshop.

 

Delta Lucifer: bewezen fokkracht voor benen en eiwit

Aan het aanbod van dochtergeteste stieren is onlangs Delta Lucifer toegevoegd. Zijn productiefokwaarden zijn inmiddels gebaseerd op 160 dochters op 123 bedrijven. Deze dochters tekenen voor een goede melkproductie met een hoog eiwitgehalte. Dat resulteert voor hun vader in fokwaarden van +0,19% eiwit en 238 Inet en +9% voor Better Life Efficiëntie. De betrouwbaarheid van de exterieurfokwaarden van Lucifer ligt, op basis van de keuringsrapporten van 90 dochters, boven de 90 procent. Ook als exterieurvererver scoort Lucifer sterk, met onder andere 112 voor zowel bovenbalk uier als totaal exterieur. Daarbij beschikken zijn dochters over benen die in achteraanzicht parallel zijn geplaatst en zeer goed worden gebruikt. Luciferdochters zijn sterke en ruim gebouwde dieren met licht hellende kruizen. Ze houden gedurende de lactatie de conditie zeer goed op peil en zijn dan ook persistent en weinig gevoelig voor ketose. Ook goede fokwaarden voor klauwgezondheid, uiergezondheid en dochtervruchtbaarheid duiden op probleemloos producerende koeien.

 

Moeder Lucia sprong eruit

Jaap Veldhuisen is hoofd foktechniek bij CRV en was in de tijd dat Lucifer werd geboren, verantwoordelijk voor het Delta-fokprogramma. Hij ziet in de vererving van de fokstier veel terug van zijn moeder, de met 86 punten ingeschreven Delta Lucia. ‘Zij was een hele sterke Man-O-Mandochter, die met name opviel vanwege haar kracht en beste benen. Daarbij beschikte ze over een prima uier met iets lange spenen en een fenomenale achteruier’, aldus Veldhuisen. Ook op het gebied van productie wist Lucia zich te onderscheiden. ‘In Terwispel werden destijds nog donoren gemolken en Lucia sprong er met een eiwitgehalte van 3,64% en een lactatiewaarde van 126 echt uit’, herinnert hij zich.
Lucia is een halfzus van de stier Delta Lambert, die, op basis van meer dan 2000 dochters, tekent voor fokwaarden van onder andere 407 Inet, 104 klauwgezondheid en 107 beenwerk. De vader van Lucifer, Delta Dynamo, stamt uit de Willem’s-Hoeve Ritafamilie van Dick, Anneke en Wim de Jong uit Buren.
Lucifer vererft de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit en is beschikbaar voor een brutoprijs van 23 euro per rietje.

lucifer