Lijn in kruisingfokkerij met dank aan CrossFit

9
apr
2020
0
Reacties
Melkveehouders Peter en Wilma Mulder kruisen met CrossFit
Melkveehouders Peter en Wilma Mulder en hun kinderen, uit Driel

Holsteins kruisen met andere rassen is voor Peter en Wilma Mulder niet iets nieuws. Experimenten uit het verleden leerden hun dat robuuste koeien goed passen op hun bedrijf.

‘Maar een echte lijn in de fokkerij hadden we niet’, geeft Peter Mulder aan. ‘Tot we in een gesprek met onze veestapeladviseur en een fokkerijspecialist van CRV tot de conclusie kwamen dat consequent kruisen met fleckvieh het best aansloot op onze wensen.’

 

Experimenten met kruislingstieren

In het Gelderse Driel heeft Peter Mulder samen met zijn vrouw Wilma een melkveebedrijf met 115 melk- en kalfkoeien en 50 stuks jongvee op 75 hectare grond. De koeien worden sinds twee jaar gemolken door robots. In het weideseizoen ‒ dat dit jaar al op 27 maart begon ‒ krijgen de koeien zo’n 6 uur per dag weidegang. ‘We leveren PlanetProof-melk, streven naar een vervanging van maximaal 20 procent en proberen zo min mogelijk antibiotica te gebruiken. Het aantal dierdagdoseringen is minder dan één, het celgetal 160 en de tussenkalftijd 370 dagen’, geeft de veehouder aan.

‘We zien dat koeien met een spiertje extra op ons bedrijf goed functioneren’

‘In het verleden hebben we, naast holsteins, kruisingsstieren als Reladon en Legende gebruikt. Ook kruisen met mrij-stieren als Martel en Baltimore hebben we geprobeerd. We zien dat de dochters van deze stieren een spiertje extra hebben en daardoor op ons bedrijf goed functioneren’, vertelt Peter. ‘Ons fokdoel is gericht op koeien die gezond, probleemloos en gemakkelijk melk produceren en ‒ ook in combinatie met weidegang ‒ goed lopen op de robot. Daarbij zijn we tevreden met een gemiddelde productie tussen de 9000 en 9500 liter met goede gehalten’, geeft hij aan. Het actuele rollend jaargemiddelde ligt met ongeveer 10.000 kg melk met 4,30% vet en 3,61% eiwit ruim boven dit streven.

 

Fleckvieh vervult wensen

‘Echt een duidelijke lijn in de fokkerij hadden we tot nu toe niet. Maar om meer uniformiteit in de veestapel te krijgen wilden we daar wel naartoe’, legt Peter uit. In een gesprek met zijn veestapeladviseur Bas Donselaar en fokkerijspecialist Tonnie Vissers van CRV legde de veehouder zijn wensen op tafel. ‘We kwamen tot de conclusie dat de robuustheid, de gezondheid en het gebruiksgemak van het fleckviehras iets toe zouden kunnen voegen aan onze veestapel’, herinnert de veehouder zich.

Om geboorteproblemen te voorkomen blijft hij holsteinstieren als Stentor PP en Magister inzetten op de pinken. Daarnaast wordt zo’n 70 procent van de koeien drachtig gemaakt van goed bevruchtende Belgisch-witblauwstieren die gunstig scoren voor geboortegemak. ‘Maar op de beste koeien gebruiken we nu alleen nog fleckviehstieren zoals Wookie Pp. De bedoeling is om de kruislingen straks weer te paren met holsteinstieren en zo om en om fleckvieh en holstein te blijven gebruiken. Zo blijven we profiteren van het heterosiseffect en brengen we de eigenschappen van beide rassen in onze veestapel.’

CrossFit ondersteunt bij kruisen

Om veehouders te ondersteunen bij het kruisen van rassen heeft CRV het programma CrossFit ontwikkeld. CrossFit helpt u bij het maken van kruisingen die bij u passen. Wilt u de nadruk leggen op het fokken van probleemloze koeien, dan kies u voor CrossFit Gezondheid en combinaties van de rassen holstein, mrij, fleckvieh en brown swiss. Staat een efficiënte omzetting van voer in vet en eiwit op het bedrijf centraal, dan kunt u gebruikmaken van CrossFit Efficiëntie en de rassen holstein en jersey met eventueel nog een derde ras.

Veestapel, koeien, CrossFit

De melkkoeien van Peter en Wilma Mulder uit Driel