InSire Topstieren november: Delta Wirdum en Delta Mauro

categorie Stierennieuws
8
nov
2019
0
Reacties
Wirdum
Delta Wirdum (Ranger x Jorben x Monopoly)

Delta Wirdum en Delta Mauro zijn in de maand november toegevoegd aan het aanbod van InSire Topstieren, onze hoogst scorende genoomstieren. Wirdum en Mauro zijn als InSire Topstier sinds deze maand te bestellen in onze webshop.

Maak hieronder kennis met deze twee toppers of bekijk direct het totale actuele aanbod van InSire-TopStieren (zwartbont of roodbont) in onze webshop. 

 

Delta Wirdum voor allround eiwittoppers met doorzettingsvermogen

Delta Wirdum zal koeien fokken waar veehouders graag mee werken. De nieuwe InSire Topstier combineert een plus van 0,25% eiwit met een flinke melkplas, resulterend in niet minder dan 74 kg eiwit en 470 Inet. Zijn dochters zullen deze productie gemakkelijk aankunnen. Het zijn open, breed en sterk gebouwde koeien met een gemiddelde hoogtemaat. Ze beschikken over beste benen die in achteraanzicht perfect parallel geplaatst zijn en uitstekend worden gebruikt. De ondiepe uiers zijn vast aangehecht en de spenen hebben een gemiddelde lengte.

 

Totaalpakket voor gebruiksgemak

Mede dankzij een uitstekende persistentie zullen Wirdumdochters goed in conditie blijven en weinig gevoelig zijn voor ketose. Daarbij scoort de nieuwe InSire Topstier positieve indexen voor alle gezondheids- en managementkenmerken. Vooral de fokwaarde van 111 voor uiergezondheid valt op. Wirdum staat garant voor gebruiksgemak en probleemloos producerende dochters met een lange levensduur. Hij reikt met dit totaalpakket tot 409 NVI. Daarbij vereft de nieuwe InSire Topstier de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit en is hij geschikt voor pinken.

 

Benen en eiwit familietrekjes

De koefamilie achter Wirdum komt uit Denemarken en leverde al de stier Delta Waterloo (v. Newhouse Jorben). Hij is de volle broer van Delta Wolda, de moeder van Wirdum, en vertoont dezelfde familietrekjes met bijvoorbeeld 113 beenwerk en +0,12% eiwit. Wolda loopt op het testbedrijf van de familie Van Gastel in Nispen. In de fokwaarden van Wirdum ziet Thijs van Gastel veel terug van zijn moeder. ‘Wolda heeft een gemiddelde hoogtemaat en een mooie breedte in haar lijf. Daarbij beschikt ze over een ideaal gevormd, breed kruis’, omschrijft de veehouder de testvaars. Bij de tweede melkcontrole na afkalven produceerde ze 42 kg melk met 3,66% eiwit en een celgetal van 12.

De moeder van Wirdum is inmiddels ook beoordeeld door de stamboekinspecteur en werd gewaardeerd met 86 punten voor algemeen voorkomen (86 frame, 87 type, 85 uier, 86 benen). Op het bedrijf van de familie Van Gastel meet CRV de voeropname van individuele koeien. ‘Wolda is een van de efficiëntste vaarzen in de groep’, weet Thijs.

wirdum

InSire Topstier Mauro

Delta Mauro (Goal x Bram x Titanium)

Delta Mauro geheid goed voor hoge gehalten en goed exterieur

‘Welke stier de vader ook is, met gehalten en exterieur zit het bij koeien uit de Mariefamilie altijd goed’, vertelt Arjen Vernooij over de familie achter de nieuwe roodbonte InSire Topstier Delta Mauro. De melkveehouder uit Schalkwijk maakte kennis met deze familie via een dochter van Mascol. ‘Ze was een van de eerste testvaarzen uit het Delta-programma die op ons bedrijf kwam’, herinnert hij zich. Ze werd ingeschreven met 86 punten en realiseerde een levensproductie met 5,35% vet en 3,95% eiwit. Haar met 87 punten ingeschreven dochter van Bertil reikte zelfs tot 5,16% vet en 4,09% eiwit en de Titaniumdochter die Vernooij hieruit fokte, produceerde gemiddeld 5,62% vet en 4,07% eiwit.
Deze Delta Monique is de moeder van de eerder ingezette In-Sire-stier Delta Monaco.

‘Uit Monique hebben we twee dochters van Groenibo Bram met de roodfactor’, laat Vernooij weten. ‘De moeder van Mauro heeft net gekalfd en doet het goed. Haar volle zus is al wat langer aan de melk en is ingeschreven met 87 punten. Zij werd afgelopen zomer kampioen op de jongveedag in Cothen’, vertelt de veehouder. Beide vaarzen worden nu gespoeld.

 

Topproductie én topexterieur

Delta Mauro zet de traditie van de Mariefamilie voort. Dankzij veel melk met hoge gehalten reikt hij tot een fokwaarde van 537 Inet. Hiermee is hij na Jacuzzi de een-na-hoogste roodbonte productievererver in het aanbod. Daarnaast blinkt Mauro uit als exterieurvererver, met 108 uier, 110 beenwerk en 111 totaal exterieur in de bovenbalk. De ondiepe uiers zijn van voren sterk aangehecht en van achteren hoog opgehangen. Ze zijn voorzien van ideaal geplaatste, iets langere spenen. Daarbij zullen de Maurodochters vlot stappen op parallel geplaatste achterbenen.

De dochters van de vroege zoon van Delta Goal zullen uitgroeien tot koeien met een gemiddelde hoogtemaat en veel breedte in de voorhand en het kruis. Ondanks de hoge melkgift zullen ze prima in conditie blijven en ze zijn dan ook weinig gevoelig voor ketose. Ook op alle andere gezondheids- en managementkenmerken scoort Mauro positief. Dankzij een afstamming vol zwartbontgenen is de nieuwe InSire Topstier breed inzetbaar in de roodbontpopulatie.

Mauro