InSire Topstieren mei: Xander en Limbic

categorie Stierennieuws
28
mei
2021
0
Reacties
insire topstieren Delta Xander
Delta Xander (Floris x Beatbox x Supershot)

Delta Xander en Delta Limbic zijn in april toegevoegd aan het aanbod van InSire Topstieren. Xander en Limbic zijn als InSire Topstier nu te bestellen in onze webshop.

 Maak hieronder kennis met deze twee toppers of bekijk direct het totale actuele aanbod van InSire-TopStieren (zwartbont of roodbont) in onze webshop. 
Delta Xander: pinkenstier met internationale X-factor

De afstamming van Delta Xander is een mooi voorbeeld van het open en internationale karakter van het fokprogramma van CRV. De nieuwe InSire Topstier voert terug op de in Italië geboren fokkoe Chemello Jocko Benge, die naar  Nederland verhuisde en topstieren leverde in onder andere Italië, Frankrijk en Duitsland. Vijf generaties verder was het Supershotdochter Buiteneind JK Eder Xenia die op de radar kwam van de foktechnici van CRV. Een contract met Delta Beatbox resulteerde onder andere in Delta Xanne, de moeder van Xander.

 

Onopvallend persistent

Xanne loopt nu op het CRV-testbedrijf van de familie Van Berkum in Elahuizen en is daar een van de meest productieve vaarzen met een voorspelde 305 dagenlijst (bij driemaal daags melken) van 13.780 kg melk met 4,02% vet en 3,60% eiwit, goed voor een lactatiewaarde van 118. Daarbij werd ze ingeschreven met 84 punten, met 83 uier en 85 benen. ‘Xanne is een onopvallende, degelijke en ruime vaars. Ze is niet heel jeugdig, maar goed in verhouding’, omschrijft Jan Siemen van Berkum haar. ‘Ze produceert erg persistent en blijft constant in conditie’, stelt hij vast.
De vader van Xander, Delta Floris (Empire x Reflector), kwam om veterinaire redenen nooit op de stierenkaart. Maar met 310 NVI is hij een van de hoogste stieren van zijn jaargang.

 

Correctiestier voor robotuiers

De persistente productiedrang van moeder Xanne is ook zichtbaar in de cijfers van Delta Xander. Met +800 kg melk met +0,61% vet en +0,21% eiwit behoort hij tot de hogere productieververs in het aanbod. Voor persistentie heeft de InSire Topstier een fokwaarde van 107. Daarnaast scoort hij onder andere 107 klauwgezondheid en 105 dochtervruchtbaarheid. In het exterieurrapport van Xander vallen de sterk hellende kruizen op. Ook scoort hij 109 voor beengebruik en beenwerk in de bovenbalk. Xander is voor robotmelkers een ideale stier om nauw geplaatste achterspenen en een strakke ophangband te corrigeren. Bovendien vererft hij een gemiddelde speenlengte. De InSire Topstier is met 106 geboortegemak een uitgesproken pinkenstier.

InSire topstieren Xander

Insire topstier Limbic

Delta Limbic (Fisherman x Rush Hour x Reflector)

Delta Limbic voor levensduur en eiwit in lijn met Liesjes

‘Ze is een koe met een spiertje extra die niet direct opvalt. Maar als je beter naar haar kijkt, mankeert er helemaal niks aan.’ Met deze woorden typeert Jan Priems Peeldijker Liesje 1224, een met 87 punten ingeschreven dochter van Reflector. ‘Ze was als vaars nog wat gesloten en startte rustig met 100 lactatiewaarde. Maar als tweedekalfskoe brak ze open en realiseerde ze een lactatiewaarde van 120’, vertelt de veehouder uit De Mortel.
Liesje 1224 produceerde tot nu toe in twee lactaties 24.504 kg melk met 5,10% vet en 4,00% eiwit en is de grootmoeder van InSire Topstier Delta Limbic. Ze is een telg uit de Liesjefamilie, net als 80 procent van de veestapel van Priems. ‘De Liesjes zijn gewoon heel goede, probleemloze boerenkoeien die zich gemakkelijk handhaven’, verklaart de veehouder deze invloed nuchter.

Een ander mooi voorbeeld van de duurzaamheid van de Liesjefamilie – die ook aan de basis staat van de veelgebruikte Delta Lunar – is Peeldijker Liesje 992 (v. Bluejay, av 87). De overgrootmoeder van Limbic realiseerde tot nu toe een levensproductie van ruim 100.000 kg melk met 4,46% vet en 3,64% eiwit. Limbics moeder Peeldijker Liesje 1323 (v. Double W Rush Hour) stond ooit boven aan de lijst van pinken met hoge NVI-genoomfokwaarden en werd aangekocht door CRV. Priems heeft zelf een volle zus aan de melk die tekent voor een eerste voorspelde 305 dagenlijst van 9300 kg melk met 4,26% vet en 3,78% eiwit (108 lw).

 

Functionele ligboxenstalkoeien

De productiedrang en levensduur van de Liesjes komen duidelijk naar voren in de cijfers van Delta Limbic. Hij scoort +1319 kg melk met +0,22% eiwit en 733 dagen levensduur. Limbicdochters zullen, in lijn met de Liesjes, een hoge productie van kilo’s vet en eiwit efficiënt en probleemloos realiseren. Hij scoort +7% CRV Gezondheid, met onder andere 109 voor uiergezondheid en 108 geboorte-index. Showexterieur brengt Limbic niet, maar wel de eigenschappen die functionele ligboxenstalkoeien nodig hebben. Zo vererft hij een gemiddelde hoogtemaat, speenlengte en achterspeenplaatsing en parallel geplaatste achterbenen, die prima worden gebruikt. De InSire Topstier is drager van de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit en heeft de aAa-code 513.

insire topstier Limbic