InSire Topstieren mei: Jumpstone en Blessing

categorie Stierennieuws
19
mei
2020
0
Reacties
InSire Topstieren: Jumpstone
Delta Jumpstone (Moutard x Wisent x Potter P)

Delta Jumpstone en Lowlands Blessing zijn recent toegevoegd aan het aanbod van InSire Topstieren. Jumpstone en Blessing zijn als InSire Topstier nu te bestellen in onze webshop.

 Maak hieronder kennis met deze twee toppers of bekijk direct het totale actuele aanbod van InSire-TopStieren (zwartbont of roodbont) in onze webshop. 
Delta Jumpstone met een reuzensprong naar ‘dikke melk’

Met Delta Moutard als vader en Delta Jill als grootmoeder kan InSire Topstier Delta Jumpstone bouwen op een stevig fundament voor een hoge gehaltevererving. Melkveehouder Frank De Cock weet er alles van. Tussen de ruim 400 melkkoeien op het Delta-testbedrijf van de familie De Cock in Sint Laureins lopen zowel Delta Jill (v. Potter P) als Delta Maia, de moeder van Moutard. ‘We leggen de koeien niet in de watten en voeren een volledig tmr-rantsoen, zonder individuele krachtvoeraanvulling. Binnen dit systeem komen de beste koeien vanzelf bovendrijven’, vertelt de veehouder.

‘Zowel Jill als Maia doen het bij ons erg goed. Het zijn niet de grootste koeien, maar ze zijn wel heel degelijk gebouwd en voorzien van een prima uier en goede benen’, geeft hij aan. Zo is Jill ingeschreven met 86 punten voor uier en 85 voor benen. ‘En beide koeien produceren probleemloos melk met zeer hoge gehalten’, aldus De Cock. Jill heeft in twee lijsten tot nu toe een levensproductie gerealiseerd van ruim 21.000 kilo melk met 4,85% vet en 3,96% eiwit. En de teller voor Maia staat inmiddels op meer dan 30.000 kilo melk met 5,08% vet en 3,87% eiwit.

 

Vruchtbaar en gezond

Delta Jill stamt uit de Judiths van de familie Nijenhuis uit Markelo. Deze diepe koefamilie tekent op dit bedrijf al generaties voor hoge vet- en eiwitproducties. Zo heeft Judith 39 – de met 87 punten ingeschreven moeder van Jill – tot nu toe een levensproductie gerealiseerd van ruim 40.000 kilo melk met 4,74% vet en 3,73% eiwit.
Met deze genetische achtergrond is het dus zeker geen toeval dat Delta Jumpstone uitblinkt als gehaltevererver. Met +0,34% vet en +0,28% eiwit behoort hij tot de toppers in het aanbod voor dikke melk. Daarnaast vallen in het verervingspatroon van de InSire Topstier de hoge fokwaarden voor uiergezondheid en dochtervruchtbaarheid op. Ook op de andere gezondheidskenmerken scoort hij positief. Dochters van Jumpstone zullen krachtig stappen op parallel geplaatste achterbenen. Daarbij zullen ze beschikken over zeer ondiepe en vast aangehechte uiers. Jumpstone vererft ook de A2A2-variant van het bètacaseïneeiwit.

Jumpstone

InSire Topstieren: Blessing

Lowlands Blessing (Jethro x Final x Atlantic)

Lowlands Blessing fokt beste boerenkoeien

Over de achtergrond van de Blessen, de koefamilie achter InSire Topstier Blessing, weet fokker Ditmer Koster eigenlijk weinig. ‘De eerste Bles is hier via een aankoop – iets wat we eigenlijk zelden doen – gekomen’, vertelt de melkveehouder, die in Berkhout samen met zijn vrouw, zoon, dochter en compagnon ruim 200 koeien melkt. ‘De familie was me nooit zo opgevallen, totdat CRV meldde dat ik een interessante pink van Bouw Final op stal had.’
Terugkijkend kunnen de hoge merkerfokwaarden niet verbazen. Haar moeder is de met 85 punten ingeschreven Atlanticdochter Bles 291, die in drie lactaties tot nu toe een levensproductie realiseerde van 40.000 kilo melk met 3,92% vet en 3,61% eiwit. ‘Het is een degelijke boerenkoe met breedte in de voorhand, lengte in de rib, een hoge achteruier en spijkerharde benen. Ze heeft alles om gemakkelijk te produceren en oud te worden’, omschrijft foktechnisch specialist Geart Ludema haar.

 

Robuuste dochters

Veel van de kwaliteiten van Bles 291 zijn terug te zien in de fokwaarden van Blessing. De zoon van gehaltespecialist De Biesheuvel Jethro behoort tot de hoogste productieverervers in het aanbod dankzij een combinatie van ruim 900 kilo melk met dikke plussen voor vet- en eiwitpercentage. De robuuste Blessingdochters zullen deze productie prima aankunnen. Ze zullen persistent produceren, weinig gevoelig zijn voor ketose en goed in conditie blijven. Daarbij scoort de nieuwe InSire Topstier hoge fokwaarden voor alle gezondheidskenmerken. In het foutloze exterieurrapport vallen beengebruik en beenstand in achteraanzicht op. Lowlands Blessing vereft een gemiddelde hoogtemaat, extra breedte in de voorhand en iets langere spenen. Hij kan worden ingezet op pinken en door veehouders die streven naar een A2A2-veestapel.

 

Onopvallend de beste

Natuurlijk staat Blessing ook op het inseminatielijstje bij de cv Koster. Zijn verervingspatroon past precies in het plaatje dat zijn fokker voor ogen heeft. ‘Koeien lopen hier in de stal om tegen lage kosten probleemloos veel melk met hoge gehalten geven’, verklaart Koster. ‘En dat gaat de Blessen heel goed af. Ja, het zijn onopvallende boerenkoeien. Maar zijn dat vaak niet de beste …?’

blessing