InSire Topstieren maart: Ridge en Mento

categorie Stierennieuws
29
mrt
2021
0
Reacties
InSire topstieren: Delta Ridge
Delta Ridge (Martin x Ranger)

Delta Ridge en VBL Mento zijn in maart toegevoegd aan het aanbod van InSire Topstieren. Ridge en Mento zijn als InSire Topstier nu te bestellen in onze webshop.

 Maak hieronder kennis met deze twee toppers of bekijk direct het totale actuele aanbod van InSire-TopStieren (zwartbont of roodbont) in onze webshop. 
Delta Ridge representeert complete Renatefamilie

Melkveebedrijf Peelsehoeve Holsteins van de familie Nooijen is al jaren testbedrijf voor CRV. Zo lopen er in Coevorden dieren uit verschillende gerenommeerde koefamilies. ‘Maar de Renatefamilie is daarvan een van de beste’, stelt Koen Nooijen. ‘Koeien die terugvoeren op Etazon Renate, produceren allemaal probleemloos, hebben altijd correcte uiers, best beenwerk en voldoende breedte in de voorhand. Wat echt opvalt, zijn de geweldige kruizen. Die zijn zonder uitzondering lang, breed en licht hellend’, vertelt hij enthousiast. ‘Het zijn boerenwerkkoeien, maar wel met een beetje extra klasse’, vindt de melkveehouder.

Nooijen heeft op dit moment één excellente koe en dertien met AB ingeschreven dieren uit de familie op stal. Een van hen is Rietje 1, die via achtereenvolgens Ranger, Jetset en Epic terugvoert op Delta Riant (v. Bolton), de moeder van Danno. Rietje 1 kalfde voor het eerst af op een leeftijd van 21 maanden. Niettemin tekende ze voor een vaarzenlijst van 10.535 kg melk met 4,13% vet en 3,51% eiwit (lw 105). Als jonge tweedekalfskoe werd ze onlangs ingeschreven met 85 punten.

 

Topper op CRV Gezondheid

Veel van de kwaliteiten die Koen Nooijen zo waardeert, komen naar voren in het verervingspatroon van Delta Ridge, een zoon van Rietje 1. Opmerkelijk detail: zijn vader Martin voert in vijf generaties terug op Midwolder Marjon, een volle zus van Renate. De complete Delta Ridge vererft plus 1200 kg melk met positieve gehalten en combineert dit met een foutloos exterieurrapport. Zijn dochters zullen een gemiddelde hoogtemaat, veel breedte in de voorhand en een optimale kruisligging laten zien. Hierdoor kalven ze ook vlot af. Daarbij verbetert Ridge zowel uiervorm als uiergezondheid. Ook als beenvererver is de nieuwe InSire Topstier een goede aanvulling op het aanbod. Met 106 klauwgezondheid is hij een van de toppers op dit kenmerk. Ridge scoort hoog op alle gezondheids- en managementkenmerken en zijn dochters zullen de productie probleemloos aankunnen. Dit weerspiegelt zich in een positieve conditiescore en een lage gevoeligheid voor ketose. Ten slotte is de InSire Topstier in het bezit van de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit.

InSire topstieren: VBL Mento

VBL Mento (Bahrain x Magister)

VBL Mento fokt boerenkaaskoeien met balans

Eiwitpercentage, gemiddelde lichaamsmaten, een hoge voer-efficiëntie en de veelgevraagde aAa-code 561. Het zijn de handelsmerken van de nieuwe InSire Topstier VBL Mento en van efficiënte boerenkaaskoeien met balans. Piet, Joke en Edwin van Blokland uit Biddinghuizen willen zulke koeien fokken. Ze hebben een arbeidsintensief bedrijf en verwerken vrijwel de hele productie van hun 180 koeien zelf tot kaas.

 

Boerenmelkkoeverkiezing

Al twaalf jaar levert de aankoop van embryo’s van CRV een belangrijke bijdrage aan de veestapel van de familie Van Blokland. Zo kwam ook Menta 100 (v. Goolstar Diamond) op het bedrijf. Met achtereenvolgens Delta G-Force, Aurora Jeroen en Delta Magister – drie stieren die hebben bewezen tot de beste van hun generatie te behoren – staat ze aan de basis van VBL Mento.

Piet van Blokland herinnert zich de grootmoeder van de stier nog heel goed. ‘Dat was een fantastische koe, die heel gemakkelijk melk produceerde met een gemiddelde lactatiewaarde van 123 en 3,86% eiwit’, vertelt hij. ‘Ze kreeg uiteindelijk 87 punten en we hebben met haar nog eens mee gedaan aan een verkiezing beste boerenmelkkoe. Helaas is ze als vierdekalfskoe verongelukt.’ Haar Magisterdochter, de moeder van Mento, heeft inmiddels ook gekalfd. Ze wordt voorspeld op 112 lw en kreeg 84 punten.

 

Geschikt voor robotmelkers

Dochters van de nieuwe InSire Topstier VBL Mento zullen uitgroeien tot koeien met gemiddelde lichaamsmaten en gewicht en hellende kruisen. Ze zetten voer efficiënt om in veel melk met een zeer hoog eiwitgehalte. In de uiervererving vallen speenlengte (langer dan gemiddeld) en achterspeenplaatsing (breder dan gemiddeld) op. Mento vererft bovendien een bovengemiddelde melksnelheid. Dit maakt hem geschikt voor robotmelkers.
Mento zal bij de familie Van Blokland zeker kansen krijgen. ‘Hoe hoger het eiwitgehalte, hoe meer kaas we uit een liter melk kunnen halen’, legt Piet van Blokland uit. ‘Onze koeien zijn beslist groot genoeg en als robotmelkers hebben we af en toe een stier nodig die te korte en nauw geplaatste achterspenen corrigeert.’