InSire Topstieren juni: Jacuzzi en Trust

categorie Stierennieuws
8
jun
2018
0
Reacties
InSire Topstieren
InSire Topstieren: Delta Jacuzzi

Delta Jacuzzi en Lowlands Trust zijn in de maand juni toegevoegd aan het aanbod van InSire Topstieren, onze hoogst scorende genoomstieren. Jacuzzi en Trust zijn sinds deze maand te vinden in onze webshop.

Maak hieronder kennis met deze twee toppers of bekijk het totale actuele aanbod van InSire-TopStieren (zwartbont of roodbont) in onze webshop.

 

Delta Jacuzzi verlegt grenzen in productie en efficiëntie

Met afstand de hoogste NVI-stier voor roodbont op dit moment is Delta Jacuzzi. Met 205 kilo vet en eiwit en 612 Inet is hij een grensverleggende productievererver. Jacuzzi-dochters hebben voor deze hoge productie relatief weinig voer nodig. Dat blijkt uit een score van niet minder dan +25% voor Better Life Efficiëntie. Ze gaan bovendien probleemloos produceren dankzij een uitstekende uier- en klauwgezondheid.
Jacuzzi vererft parallel geplaatste achterbenen die zeer goed worden gebruikt. Ook de uiervererving is uitstekend. Gezien de enorme melkplasvererving is de score van 111 voor uierdiepte bijvoorbeeld opvallend.

Droog met 38 kilo

De moeder van Jacuzzi, Oversticht Delta Jina, staat op stal bij Hans van Middelaar. Hij melkt in Sterksel met robots 120 hoogproductieve koeien. ‘Ze startte als vaars met een gewone productie van rond de 35 kilo melk per dag en viel niet op. Totdat ik haar droog moest zetten en ze nog 38 kilo melk bleek te geven’, herinnert de veehouder zich. ‘Die persistentie zie ik ook terug in de cijfers van Jacuzzi.’

De met 83 punten ingeschreven Jina maakte een vaarzenlijst van bijna 11.000 kilo melk met 4,51% vet en 3,64% eiwit en een lactatiewaarde van 126. ‘Onlangs kalfde ze van een flinke tweeling’, voegt haar eigenaar er nog aan toe. ‘Niettemin kwamen de nageboortes er vlot af en inmiddels produceert ze weer meer dan 50 kilo melk per dag. Het is een koe die altijd doorgaat zonder dat je het in de gaten hebt. Dat soort koeien zie ik graag.’

 

Koefamilie met bewezen fokkracht

Jacuzzi is zeker geen toevalstreffer. De stier komt uit een stam die zijn fokkracht heeft bewezen met dochtergeteste stieren als Delta Bonaparte en Delta Antidote en in een verder verleden Delta Stilist en Veneriete Willis. De wijdvertakte koefamilie, die terugvoert op Etazon Hyde, tekent bovendien voor de actuele zwartbonte InSire Topstieren Concert, Reloader en Treasure. Jacuzzi is breed inzetbaar in zowel de rood- als zwartbontpopulaties. Zijn merkerfokwaarden zijn dusdanig hoog dat hij ook in beide fokprogramma’s wordt benut als stiervader.

 

InSire Topstieren

InSire Topstieren: Lowlands Trust

Lowlands Trust beloont vertrouwen in boerenkoe Truus

De brief waarin CRV aangaf belangstelling te hebben voor Vitessedochter Truus 592, kwam voor Rudie Haarman uit Bathmen als een verrassing. ‘Ze was boven komen drijven als pink met hoge verwachtingswaarden en ons werd gevraagd of we een haarmonster wilden nemen voor de bepaling van merkerfokwaarden. Die bleken heel gunstig uit te vallen’, herinnert de veehouder zich. ‘Op dat moment was Truus al drachtig, maar via ivp hebben we toch zo’n twintig embryo’s kunnen winnen die allemaal naar CRV zijn gegaan’, vertelt Haarman.

 

No-nonsense bedrijfsvoering

Rudie Haarman boert in maatschap met zijn vrouw Marjan Stegink op het bedrijf van zijn schoonfamilie. Ze melken met 130 koeien en twee robots niet minder dan 1,6 miljoen kilo melk per jaar. De bedrijfsvoering is no-nonsense. Haarman typeert koeien uit de Truusfamilie als ‘melkkanonnen die de gehaltes er goed bijhouden’. De hoge genoomfokwaarden van Truus 592 kwamen als een verrassing, maar helemaal toevallig is het succes niet, erkent hij. ‘Mijn schoonvader was actief bezig met fokkerij en gebruikte consequent de beste stieren. Dat zien we terug in de kwaliteit van de veestapel.’

 

Gezonde uiers en klauwen

Het vertrouwen in de Truusfamilie is beloond met Lowlands Trust. ‘De stier past goed op sterk op economie gerichte bedrijven, zoals dat van de familie Stegink-Haarman’, denkt Henk Verheij. De foktechnicus selecteerde Truus als stiermoeder en zag haar uitgroeien tot een hoogproductieve en sterke vaars, die met 85 punten werd ingeschreven.

‘Trust is met 127 kilo vet en eiwit een uitzonderlijke productievererver die ook uitstekend scoort op Better Life Efficiëntie’, geeft hij aan. ‘Zijn dochters zullen de productie goed aankunnen, zoals blijkt uit de fokwaarden voor conditiescore (100) en ketose (105). Verheij wijst ook op de hoge levensduurvererving en de beenkenmerken in de onderbalk, met onder andere 109 beenstand achteraanzicht en 110 beengebruik. Trust scoort bovendien hoog op klauw- en uiergezondheid. ‘De stier is, mede dankzij zijn bloedvoering, breed inzetbaar’, verwacht Verheij. Trust is stiervader en een volle zus zorgt ervoor dat via de vrouwelijke lijn nieuw bloed wordt ingebracht in het fokprogramma.