InSire Topstieren juni: Altitude en Nippon P

categorie Stierennieuws
30
jun
2020
0
Reacties
Insire topstieren Altitude
Altitude

Drouner Altitude en Delta Nippon P zijn in juni toegevoegd aan het aanbod van InSire Topstieren. Altitude en Nippon P zijn als InSire Topstier nu te bestellen in onze webshop.

Maak hieronder kennis met deze twee toppers of bekijk direct het totale actuele aanbod van InSire-TopStieren (zwartbont of roodbont) in onze webshop.
Drouner Altitude productiekracht uit exterieurfamilie

Over de kwaliteiten van de Aikokoefamilie raakt melkveehouder en fokker Harm Albring niet snel uitgepraat. Een groot deel van de veestapel, die hij in Drouwenermond met zijn vrouw en kinderen verzorgt, bestaat inmiddels uit nakomelingen uit de vermaarde met 95 punten ingeschreven Amerikaans fok- en showkoe Kamps-Hollow Altitude. Zij is onder andere de moeder van Jotanred, maar staat ook aan de basis van internationaal gerenommeerde roodfactorstieren als Advent, Acme, en Aikman.

 

Reservekampioene NRM

‘Zo’n tien jaar geleden kochten we, in samenwerking met de familie Duindam, embryo’s uit KHW Goldwyn Aiko, een excellente Goldwyndochter uit Altitude. Hieruit werd onder andere Drouner AJDH Aiko geboren’, vertelt Albring. Zij groeide uit tot de stammoeder van een succesfamilie. Eén van haar kleindochters is de met 89 punten ingeschreven vaars Drouner DH Aiko 1445, de reservekampioene op de NRM van 2019 en de nummer twee in haar rubriek op de Europese show in Libramont. Overigens eindigde ook haar moeder – de excellente Olympiandochter Drouner AJDH Aiko 1288 – al eens derde op tal bij de vaarzen op de NRM. Ook op genoomfokwaarden blijken de Aiko’s uniform goed te scoren. ‘Dit tekent de fokkracht van de familie’, vindt Albring. ‘Om de lijn foktechnisch interessant te houden besloot ik de Olympian te spoelen met de exclusieve DG Charley’, vertelt de fokker. Hieruit werd Drouner DH Aiko 1456, de moeder van Altitude, geboren.

Ze is inmiddels ingeschreven met 88 punten en tekent voor een 305 dagenlijst van 7900 kg melk met 5,59% vet en 3,77% eiwit

 

Fantastische uiers

Altitude combineert de allround kwaliteiten van de Aikofamilie met de productiedrang van Jacuzzi. Met een Inet van bijna 400 euro en +15% Better Life Efficiëntie is hij een van de hoogste stieren voor productie in het roodbontaanbod. Daarbij scoort de InSire Topstier positief op alle gezondheidskenmerken. Dochters van Altitude zullen zijn voorzien van fantastische ondiepe uiers die van achteren hoog zijn opgehangen en van voren sterk aangehecht. Ook hierin toont Altitude zich een ware representant van de Aikofamilie.

InSire Topstier: Nippon P

Nippon P

Delta Nippon P NVI-topper uit stempelende moederlijn

‘Deze koe heeft alles in zich om een hoge levensproductie te realiseren. Ze kalfde twee weken geleden en geeft nu op haar slofjes alweer zestig liter.’ Tussen drukke inkuilwerkzaamheden door steekt melkveehouder Arjen Vernooij uit Schalkwijk een enthousiast verhaal af over de prestaties van Delta Nayat. ‘Het is een koe die echt opvalt in het koppel. Ze is intelligent en produceert gemakkelijk veel melk. En daarbij is ze ook steeds snel drachtig’, roemt hij de vierdekalfs Atlanticdochter. Nayat heeft inmiddels een levensproductie gerealiseerd van ruim 46.000 kg melk met 3,68% vet en 3,50% eiwit en werd als vaars ingeschreven met 87 punten voor algemeen voorkomen. ‘Zoals
ze er nu voor staat, is ze zeker meer waard’, merkt Vernooij op.

 

Deense roots

‘Ze is zeer jeugdig en fraai in skelet. Daarbij beschikt ze over een lange, ondiepe uier die zich perfect laat melken door de robot.’ Nayat is een dochter van de met 89 punten ingeschreven Deense fokkoe Tirsvad Bookem Nessie. Een volle broer van Nayat is Tirsvad Nautic, die bij CRV werd ingezet als InSire Selectstier en zijn cijfers nu bevestigt met zijn dochters. Ook Delta Nominator, de hoogste roodbontstier voor NVI, komt uit deze familie.

 

Ideale robotuiers

Dat ook Nayat over fokkracht beschikt, bewees ze al met nakomelingen op het testbedrijf van Vernooij – ‘ze stempelt’, aldus haar eigenaar – maar nu ook met haar kleinzoon Delta Nippon P.  Met een score van 325 NVI is de nieuwe InSire Topstier nu de hoogste stier in het aanbod. Nippon vererft veel melk met een hoog vet- en een zeer hoog eiwitpercentage, resulterend in 364 Inet. Zijn dochters zullen deze productie probleemloos realiseren, want de nieuwe InSire Topstier scoort ook goed op alle gezondheids- en managementkenmerken. Daarbij is de uitstekende dochtervruchtbaarheid (109) een uitzonderlijke eigenschap.

Nippondochters zullen uitgroeien tot koeien met gemiddelde lichaamsmaten, goede benen en fantastische uiers. De merkerfokwaarden tonen een evenbeeld van Nayat. Aan de zeer lange en ondiepe uiers zullen de achterspenen ideaal geplaatst zijn. Nippon is heterozygoot hoornloos, pinkenstier, vererft de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit en wordt internationaal ingezet als stiervader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *