InSire Topstieren januari: Woody en Stevie

categorie Stierennieuws
9
jan
2020
0
Reacties
Willem's Hoeve Woody
Willem's Hoeve Woody

Willem’s Hoeve Woody en Stevie-Red vd Perzikshoeve zijn in de maand januari toegevoegd aan het aanbod van InSire Topstieren, onze hoogst scorende genoomstieren. Woody en Stevie zijn als InSire Topstier sinds deze maand te bestellen in onze webshop.

 Maak hieronder kennis met deze twee toppers of bekijk direct het totale actuele aanbod van InSire-TopStieren (zwartbont of roodbont) in onze webshop. 
Willem’s Hoeve Woody weerspiegelt fokkracht van de Rita’s

Wat je erin stopt, komt er vroeg of laat ook uit’, luidt een van de fokkerijwijsheden van Dick de Jong, fokker van de nieuwe InSire Topstier Willem’s Hoeve Woody. De Jong melkt samen met zijn zoon Wim en vrouw Anneke in Buren een koppel van zo’n 210 koeien, waaronder een groot aantal Willem’s Hoeve Rita’s. ‘Het zijn koeien die heel gemakkelijk melk geven en dat combineren met topexterieur’, vertelt hij over de koefamilie, die bewezen heeft deze kwaliteiten ook in de mannelijke lijn door te geven. Zo tekenden de Rita’s al voor stieren als Ajax, Browning en Rapper.

Heel gemakkelijk produceren

De moeder van Woody is Willem’s Hoeve Rita 1626a, die stamt uit een lijn met op rij acht generaties met AB of excellent ingeschreven koeien. De dochter van Jetset kreeg als vaars ook al 86 punten, waaronder 88 voor uier. Ze realiseerde een eerste lijst van bijna 11.000 kilo melk in 305 dagen met 4,71% vet en 3,64% eiwit. ‘Dat ze zoveel melk geeft, is haar absoluut niet aan te zien’, vertelt De Jong. ‘Ze blijft in conditie en doet het heel gemakkelijk.’

Overigens was de geboorte van Woody niet gepland. ‘We hebben de Jetset als pink gespoeld en hadden nog een spoeling gepland. Maar ze bleek drachtig van een achtergebleven embryo. Dat groeide uit tot het stierkalfje Woody’, vertelt de fokker.

Torenhoge Inet

Willem’s Hoeve Woody weerspiegelt in zijn cijfers, in lijn met De Jongs fokkerijwijsheid, de kwaliteiten van de Rita’s. Zo vererft hij ruim 2100 kilo melk met positieve gehalten, resulterend in een torenhoge Inet van 571. Daarbij beloven de dochters van de nieuwe InSire Topstier uit te groeien tot fraaie, opengebouwde en sterke melkkoeien met ideaal gevormde kruizen. De ondiepe en vast aangehechte uiers zijn van achteren hoog opgehangen en produceren melk met een laag celgetal. De hoge melkproductie zal ook de Woodydochters niet zijn aan te zien. Ze blijven mooi in conditie en zijn weinig gevoelig voor ketose. ‘De fokkersclub waar we lid van zijn, heeft besloten Woody gezamenlijk in te zetten en natuurlijk doen wij mee’, geeft De Jong aan. ‘Op koeien waar het wat betreft afstamming kan, zullen we hem volop inzetten. De stier past helemaal in ons plaatje.’

Stevie-Red vd Perzikshoeve

Stevie-Red vd Perzikshoeve

Stevie-red v.d. Perzikshoeve: allrounder uit gewone boerenkoefamilie

‘Ik ben maar een gewone boer die de kost met melken moet verdienen’, reageert Huib van Loon bescheiden als hem gevraagd wordt naar de koefamilie achter InSire Topstier Stevie-Red van de Perzikshoeve. Al tientallen jaren lopen er Susanna’s op het familiebedrijf in Delwijnen. ‘En dat zijn altijd de betere koeien in de veestapel’, vertelt de veehouder, die 75 koeien melkt.

Zo wijst hij op Kiandochter Susanna 280, die in negen lijsten met gemiddelde lactatiewaarden van 120 een levensproductie realiseerde van bijna 85.000 kilo melk met 4,78% vet en 3,76% eiwit. Hiervoor had ze slechts tien inseminaties nodig. Haar Kodakdochter loopt nog op het bedrijf en heeft inmiddels ruim 50.000 kilo melk geproduceerd. Uit deze Kodak melkt Van Loon onder andere een derdekalfs Atlanticdochter die in twee lijsten met een gemiddelde lactatiewaarde van 111 ruim 20.000 kilo melk met 3,76% eiwit produceerde. Zij is niet alleen de moeder van Stevie, maar ook van de eerder ingezette InSire Selectstier Stanova.

Onder de indruk

Doordat de Susanna’s generatie op generatie uitstekend presteerden, kwamen ze in beeld bij CRV. Van Loon kreeg het verzoek om van de Atlanticdochter, die toen nog een pink was, een haarmonster in te sturen voor merkeronderzoek. ‘Ze bleek tot de meest interessante roodbontfactordieren van Nederland te behoren’, vertelt foktechnicus Marcel Fox. ‘Toen ik het bedrijf bezocht, was ik zwaar onder de indruk van de koefamilie. De Kiandochter bijvoorbeeld was toen nog in leven en een fantastisch fraaie koe met super benen’, herinnert hij zich.

Rapport zonder fouten

Stevie is een bijzondere allroundstier met een rapport zonder minpunten. Zo vererft hij bijna 1000 kilo melk met hoge gehalten en +12% voor het fokkerijgetal Better Life Efficiëntie. Ook scoort hij positief op alle gezondheids- en managementkenmerken, waarbij onder andere afkalfgemak (111) en klauwgezondheid (107) opvallen. Dochters van Stevie zullen uitgroeien tot ruim gebouwde, sterke en melktypische koeien met een hoge levensduur.

De onderbalk van de exterieurvererving van de nieuwe InSire Topstier is foutloos. Daarbij is hij geschikt voor gebruik op pinken.