InSire Topstieren januari: Elixer en Bonjour

categorie Stierennieuws
14
jan
2019
0
Reacties
InSire Topstieren Delta Elixer
InSire Topstier Delta Elixer (v. Carnival)

Delta Elixer en Delta Bonjour zijn in de maand januari toegevoegd aan het aanbod van InSire Topstieren, onze hoogst scorende genoomstieren. Elixer en Bonjour zijn sinds deze maand te bestellen in onze webshop.

Maak hieronder kennis met deze twee toppers of bekijk direct het totale actuele aanbod van InSire-TopStieren (zwartbont of roodbont) in onze webshop.

Delta Elixer mengt exterieur en gezondheid voor levensproductie

Met een NVI van 322 is Delta Elixer de op één na hoogste stier in het actuele roodbontaanbod van CRV. De InSire Topstier is met scores van 116 voor uier, 110 voor beenwerk en 114 voor totaal exterieur de absolute top als het gaat om exterieurvererving. Daarnaast verbetert hij alle gezondheidskenmerken, met onder andere 108 ketose, 107 dochtervruchtbaarheid, 105 uiergezondheid, 105 klauwgezondheid en +8% Better Life Gezondheid. Elixer vererft bovendien ruim 1000 kg melk met een plusje voor eiwitgehalte en 678 dagen levensduur, resulterend in +12% Better Life Efficiëntie. Ten slotte draagt hij de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit. Hoe allround wil je een stier hebben?

 

Uit Esmonique-koefamilie

De allround kwaliteit van Elixer is zeker geen toevalstreffer. Hij stamt uit de Weelder Esmoniques uit de stal van vader Peter van de Kamp en dochter Sanne van Raalte uit Putten. De moeder van de nieuwe roodbonte InSire Topstier is een halfzuster van de zwartbonte stieren Esperanto, Endurance en Empire. Deze Esmonique 39 erfde van haar vader Molenkamp Bolt de roodfactor en leverde in combinatie met American Carnival de roodbonte stier Elixer. Verder terug in de stamboom komen we koeien tegen als Delta Esmaralda en Walkup Bell Lou Etta. Deze moederlijn tekende in het verleden voor de populaire levensduurstieren Lava, Novalis, Lord Lily en Mascol.

 

Met grote passen

De moeder van Elixer loopt op het bedrijf van Gerald Scholten Linde in Rossum. De melkveehouder steekt zijn enthousiasme voor deze koe niet onder stoelen of banken. ‘Ik zou willen dat ik alleen maar koeien had zoals Esmonique. Ze geeft heel gemakkelijk veel melk met hoge gehaltes. Ze is groot, maar stapt met grote passen door de stal en loopt heel goed op de robot’, geeft hij aan. ‘Daarbij heeft ze een fantastisch mooie uier’, vertelt de veehouder. ‘Uit spoelingen voor het fokprogramma van CRV hebben we onder andere een pink van Rosebud overgehouden. Deze halfzuster van Elixer zijn we nu ook aan het spoelen. We willen graag meer dieren uit deze familie op ons bedrijf’, aldus Scholten Linde. De foktechnici van CRV zetten Elixer al een tijdje in als stiervader.

InSire Topstieren Delta Elixer

InSire Topstieren Delta Bonjour

InSire Topstier Delta Bonjour (v. Sidekick)

Delta Bonjour: NVI-topper tekent voor vruchtbaarheid

Delta Bonjour is op dit moment de hoogste stier voor NVI. Hij realiseert dan ook uitstekende cijfers op alle belangrijke onderdelen van zijn verervingsrapport. Zo scoort de InSire Topstier +11% Better Life Gezondheid en +13% Better Life Efficiëntie.

 

Gemakkelijk te managen koeien

Bonjour fokt gemakkelijk te managen koeien die een goede melkproductie met hoge gehaltes probleemloos aankunnen. Ze zullen weinig gevoelig zijn voor ketose en gedurende de lactatie goed in conditie blijven. Bonjour vererft een prima uiergezondheid (110) en klauwgezondheid (104) en zijn dochters zullen gemakkelijk afkalven (113) en zeer vruchtbaar zijn. Met een index van 111 voor dochtervruchtbaarheid is Bonjour een uitblinker op dit kenmerk. De InSire Topstier tekent dan ook voor duurzame, langlevende koeien met hoge levensproducties. Bonjour vererft de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit en de BB-variant van het kappacaseïne-eiwit. Hij wordt inmiddels internationaal ingezet als stiervader.

 

Onopvallend productief

Bonjour stamt uit een diepe Delta-koefamilie en heeft met achtereenvolgens Sidekick (Supershot x Bookem), Guard, Titanium, Gibor en Shottle een weinig voorkomende vaderlijn. De grootmoeder van Bonjour ―zij is ook de grootmoeder van de eerder beschikbaar gekomen Delta Bouncer ― staat op het testbedrijf van de familie Peeters in Geel. Jonas Peeters is enthousiast over de Titaniumdochter Delta Babetje. ‘Ze heeft hier drie keer gekalfd en altijd probleemloos gefunctioneerd’, vertelt hij. Zo maakte Babetje tussen 600 koppelgenotes een vaarzenlijst van 10.518 kg melk met 4,17% vet en 3,55% eiwit in 305 dagen. ‘Ze viel nooit op, maar was productief, vruchtbaar en had altijd een laag celgetal. Deze eigenschappen zien we ook terug in de nafok die we van haar hebben’, aldus de veehouder. De stierkeuze wordt op het Vlaamse testbedrijf volledig bepaald door het SAP. ‘We leggen de nadruk op productie en gezondheid’, geeft Peeters aan. ‘Ik ga er dan ook vanuit dat Bonjour de komende tijd veel geadviseerd zal worden.’