InSire Topstieren februari: Gladiator en Esbit

categorie Stierennieuws
19
feb
2020
0
Reacties
Lowlands Gladiator
Lowlands Gladiator

Lowlands Gladiator en Delta Esbit zijn in de maand februari toegevoegd aan het aanbod van InSire Topstieren. Gladiator en Esbit zijn als InSire Topstier sinds deze maand te bestellen in onze webshop.

 Maak hieronder kennis met deze twee toppers of bekijk direct het totale actuele aanbod van InSire-TopStieren (zwartbont of roodbont) in onze webshop. 

Lowlands Gladiator staat garant voor winst op alle fronten

‘Zo’n beste koe heb ik in mijn carrière als veehouder nog nooit op stal gehad’, vertelt Wim Mostert uit Hippolytushoef over zijn oogappel Geesje. ‘Het is een geweldig sterke koe, die heel gemakkelijk melk geeft. Zo produceerde ze als vaars in 305 dagen 12.600 kilo melk met een lactatiewaarde van 140. Daarbij gaf ze op het eind van de lactatie nog altijd 35 liter melk’, aldus de veehouder. Inmiddels heeft ze net voor de vierde keer gekalfd en na drie afgesloten lijsten staat de teller voor levensproductie al op ruim 40.000 kilo melk. Daarbij wijst haar eigenaar ook op de goede uiergezondheid. ‘Het celgetal is in haar hele leven nog nooit hoger geweest dan 35’, verklaart hij.

De Geesje waar Mostert het over heeft, kocht hij als embryo van CRV. Haar moeder, Delta Geesje, staat op het CRV-testbedrijf van de familie Peeters in het Vlaamse Geel, waar ze tot nu toe ruim 65.000 kilo melk met 3,67% eiwit produceerde. De persistentie van moeder Geesje ziet Mostert ook terug in haar Brentanodochter Geesje 3, de moeder van InSire Topstier Lowlands Gladiator. ‘Ze wordt nu voorspeld op 8800 kilo melk met 4,26% vet en 3,62% eiwit, maar daar komt iedere melkcontrole wat bij. De vaars komt echt naar me toe’, aldus de veehouder.

Goede graaskoeien

In de fokwaarden van Gladiator (v. Rush Hour) komt veel terug van de Geesjes. Zo vererft hij dikke plussen voor gehalten in combinatie met voldoende melk. Daarbij scoort hij hoog op alle gezondheids- en managementkenmerken, waarbij onder andere de fokwaarden voor celgetal (114) en afkalfgemak (114) opvallen. Dochters van Gladiator zullen persistent produceren, goed in conditie blijven en weinig gevoelig zijn voor ketose. Met een onderbalk zonder fouten en 113 voor totaal exterieur is de nieuwe InSire Topstier bovendien een uitgesproken exterieurverbeteraar met beenwerk (110) en uier (109) als sterkste kenmerken.

Dankzij een combinatie van ruimte in de voorhand, een goede conditiescore, krachtig beengebruik, een hoge persistentie en een prima dochtervruchtbaarheid scoort Gladiator hoog op de zogenaamde graasindex. De stier past dan ook goed op bedrijven waar de koeien veel worden geweid. De nieuwe InSire Topstier is bovendien geschikt voor gebruik op pinken.

Delta Esbit

Delta Esbit

Delta Esbit: productiekracht uit Esmoniquefamilie

Met een productievererving van ruim 1900 kilo melk met +0,11% vet en +0,11% eiwit (94 kilo vet en 79 kilo eiwit) geeft InSire Topstier Delta Esbit een duidelijk visitekaartje af. Zijn dochters zullen uitgroeien tot hardwerkende koeien die persistent produceren en voer efficiënt omzetten in melk. Deze melkrijkheid zullen de Esbitdochters ook uiterlijk laten zien met ruime frames en een open rib. Daarbij zullen ze beschikken over solide, ondiepe uiers die veel melk kunnen bergen. En ze stappen vlot op de in achteraanzicht parallel geplaatste achterbenen. Esbit scoort een fokwaarde van 106 voor ketose. Ook opvallend zijn de fokwaarden van 114 voor celgetal en 108 voor afkalfgemak.

Uit Weelder Esmoniques

De kwaliteiten van Esbit zijn zeker geen toevalstreffer. Zo heeft zijn grootmoeder, Weelder Esmonique 38, met haar zonen Weelder Endurance, Weelder Empire en Weelder Esperanto, haar kwaliteiten als stiermoeder al ruimschoots bewezen. De hoogproductieve G-Forcedochter uit de stal van vader Peter en dochter Sanne van der Kamp in Putten realiseerde een levensproductie van zo’n 44.000 kilo melk met 5,20% vet en 3,62% eiwit. Haar moeder, Weelder Esmonique 22 (v. Planet) heeft nu zeven keer gekalfd en al bijna 80.000 kilo melk geproduceerd.Nog verder terug in de stamboom komen we uit bij Delta Esmeralda, de moeder van onder andere Delta Lava en Delta Novalis.

Wijs met familie

De moeder van Esbit – een volle zus van Esperanto – loopt op het bedrijf van Jan en Gerda Evers in Hulshorst. ‘Het is in de stal geen opvallende koe, maar koeien die niet opvallen, zijn vaak de beste’, typeert de fokker de stiermoeder. Ze heeft onlangs voor de tweede keer gekalfd na een vaarzenlijst van 10.862 kilo melk met 4,73% vet en 3,59% eiwit. ‘We hebben haar als pink drie keer gespoeld en daar hielden we meer dan vijftig embryo’s aan over’, vertelt Evers. ‘Een spoeling met Delta Leonardo leverde het stiertje Esbit op, maar ook een volle zus, die nu wordt gespoeld voor het fokprogramma van CRV’, aldus de veehouder, wiens 110-koppige melkveestapel inmiddels een flink aantal nakomelingen uit de Esmoniquelijn telt. ‘Daar zijn we wijs mee.’