InSire Topstieren februari: Freestyle en Endless

categorie Stierennieuws
23
feb
2021
0
Reacties
InSire Topstieren: Poppe Freestyle
Poppe Freestyle (v. Gywer)

Poppe Freestyle en Delta Endless rf zijn in februari toegevoegd aan het aanbod van InSire Topstieren. Freestyle en Endless zijn als InSire Topstier nu te bestellen in onze webshop.

 Maak hieronder kennis met deze twee toppers of bekijk direct het totale actuele aanbod van InSire-TopStieren (zwartbont of roodbont) in onze webshop. 
Poppe Freestyle internationaal fenomeen voor productie

Hij scoort hoog op NVI, de Duitse totaalfokwaarde RZG, de Franse ISU, de Spaanse ICO en de Amerikaanse TPI; Poppe Freestyle is de nieuwe internationale topstier van CRV. Freestyle vererft ruim 2000 kg melk, 140 kg vet en eiwit en 453 Inet. Daarbij verbetert hij ook alle gezondheids- en managementkenmerken, waarbij de fokwaarden voor celgetal (111) en dochtervruchtbaarheid (106) extra in het oog springen.
Freestyledochters zullen uitgroeien tot goed ontwikkelde koeien met veel inhoud en voldoende breedte in het skelet. Ze kunnen veel voer opnemen en zetten dit zeer efficiënt om in melk.
Met een fokwaarde van 112 in de bovenbalk vererft de nieuwe InSire Topstier bovendien prima uiers. Met voldoende lange spenen die vierkant onder de uier staan, zullen de Freestyledochters zich probleemloos laten melken door robots.

 

Fienchenfamilie bewijst fokkracht

Freestyle stamt uit de Fienchenfamilie van melkveebedrijf Poppe Herfte uit Zwolle. ‘De Fienchens hebben altijd goed beenwerk, breedte in de voorhand en voldoende bespiering. Ze geven dan ook gemakkelijk veel melk’, verklaart fokker Jan Poppe, die onder andere verwijst naar de 13-jarige betovergrootmoeder van Freestyle, een met 89 punten ingeschreven dochter van Stol Joc. Zij produceerde al bijna 120.000 kg melk en is nog altijd aanwezig op het bedrijf. ‘De Fienchens doen het ook in de fokkerij erg best’, verklaart Poppe de snel groeiende invloed van de familie in zijn eigen stal en de internationale interesse van ki-organisaties.

Ook Freestyles moeder, Fienchen 1569, stond als pink al volop in de belangstelling en als vaars maakt ze deze verwachtingen helemaal waar. Ze wordt voorspeld op 12.633 kg melk met 4,53% vet en 3,72% eiwit in 305 dagen (119 lactatiewaarde). Daarbij kreeg ze 85 punten voor algemeen voorkomen, waaronder 87 voor uier.
Poppe gebruikt Freestyle volop. ‘Als kalf viel hij me al op. Alles klopte aan het stiertje; het zat goed in elkaar en had best beenwerk’, herinnert hij zich. Freestyle vererft de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit en is geschikt voor gebruik op pinken. De nieuwe InSire Topstier is breed inzetbaar in de roodbontpopulatie. En ook bij zwartbont behoort Freestyle tot de absolute top.

 

freestyle

InSire Topstier Delta Endless rf

Delta Endless rf (v. Jacuzzi)

Delta Endless rf verlegt grenzen voor efficiëntie

De cijfers van Delta Endless laten zien dat de grens voor efficiëntie van de melkproductie voorlopig nog lang niet is bereikt. De nieuwe InSire Topstier scoort op zwartbontbasis een niet eerder vertoonde +20% voor CRV Efficiëntie. Endless vererft dan ook 188 kilo vet en eiwit en 539 Inet. Hiermee is hij veruit de hoogste productieverver in het aanbod. En met een fokwaarde van 112 voor voerefficiëntie behoort de nieuwe InSire Topstier ook voor dit kenmerk tot de absolute top van de populatie. Een fokwaarde van 112 voor voerefficiëntie betekent in de praktijk dat de dochters van Endless uit dezelfde hoeveelheid voer 6 procent meer melk zullen maken dan de dochters van een gemiddelde stier.

 

Top voor CRV Gezondheid

Wat Endless extra bijzonder maakt, is het feit dat hij met +8% ook zeer goed scoort op CRV Gezondheid. Hij laat onder andere fokwaarden zien van 107 uiergezondheid, 111 celgetal, 106 klauwgezondheid en 111 afkalfgemak. En op geen enkel gezondheids- of managementkenmerk laat hij een steek vallen.
Daarbij vererft de nieuwe InSire Topstier foutloos exterieur met een nagenoeg vlakke onderbalk en 105 uier, 106 beenwerk en 107 algemeen voorkomen in de bovenbalk. Binnen de uierverving valt op dat de spenen van de Endlessdochters iets langer (102) en de achterspenen iets breder geplaatst (96) zullen zijn dan gemiddeld. Dit maakt hem geschikt als correctiestier voor robotmelkers.

 

Koefamilie scoort eindeloos

Delta Endless rf is een volle broer van Delta Eloy rf. Daarmee is hij een telg uit de Weelder Esmoniquefamilie van de familie Van de Kamp uit Putten. Deze koefamilie tekende door de jaren heen voor een haast eindeloos aantal hoog scorende stieren. Jacuzzi-zoon Endless voert via achtereenvolgens Finder en Commander terug op Weelder Esmonique 38. Deze G-Forcedochter is de moeder van Empire en Esperanto. Meer recent werden uit de Weelder Esmoniquefamilie Delta Epsilon en Delta Esbit ingezet.
De roodfactor maakt Endless ook zeer aantrekkelijk voor de roodbontfokkerij. Zo gaat CRV met dochters en zonen van Endless weer op zoek naar nieuwe grenzen voor efficiëntie.

endless