InSire Topstieren februari: Faithful en Beacher

categorie Stierennieuws
4
feb
2019
0
Reacties
InSire Topstieren: Bentehoek Faithful-Red
InSire Topstier: Bentehoek Faithful-Red (v. Anreli)

Bentehoek Faithful en Delta Beacher zijn in de maand februari toegevoegd aan het aanbod van InSire Topstieren, onze hoogst scorende genoomstieren. Faithful en Beacher zijn sinds deze maand te bestellen in onze webshop.

Maak hieronder kennis met deze twee toppers of bekijk direct het totale actuele aanbod van InSire-TopStieren (zwartbont of roodbont) in onze webshop.

Bentehoek Faithful bevestigt vertrouwen in degelijke familie

De roodbonte InSire Topstier Bentehoek Faithful heeft een oer-degelijke achtergrond. Stammoeder van de koefamilie achter deze jonge stier is de Amerikaanse fokkoe Plushanski Chief Faith. ‘Zij was in de jaren negentig een begeerde donor voor ki-organisaties in heel Europa en zo kwamen via het Etazon-programma ook embryo’s van Faith naar Nederland’, herinnert Henk Verheij zich. ‘De familie heeft zich sindsdien wijd vertakt. Regelmatig duiken weer interessante fokdieren op’, constateert de foktechnicus.

Rocky met roodfactor

Zo ook Bentehoek Leanne 7, een dochter van de bewezen levensduurkampioen Bouw Rocky. Ze loopt op het grootschalige melkveebedrijf van de familie Vroege in het Drentse Dalen. ‘Van haar grootvader Stellando heeft ze de roodfactor meegekregen en dat maakte haar een heel interessante donor voor ons roodbontfokprogramma’, legt Verheij uit. Leanne produceerde in haar vaarzenlijst ruim 10.300 kg melk met 3,95% vet en 3,72% eiwit in 305 dagen (115 lw) en werd ingeschreven met 85 punten voor algemeen voorkomen. ‘Leanne 7 is een oerdegelijke vaars met een prima uier en goede benen. Ze weet zich met gemak te handhaven in het grote koppel’, geeft Verheij aan. Een spoeling met Anreli resulteerde onder andere in Faithful, die werd vernoemd naar zijn vermaarde voorouder.

Robuuste boerenkoeien

Zwartbonte stieren domineren de stamboom van Faithful en de nieuwe roodbonte InSire Topstier is dan ook breed inzetbaar voor veehouders wier fokdoel is gericht op robuuste boerenkoeien. Faithful fokt dieren met gemiddelde lichaamsmaten die gedurende hun leven voer efficiënt zullen omzetten in melk. Hij vererft een flinke plas melk met een duidelijke plus voor eiwitpercentage. Dit resulteert onder andere in 65 kilo eiwit en 392 Inet.
Ook op de functionele exterieurkenmerken scoort de InSire Topstier ronduit goed. Faithfuldochters zullen gemakkelijk melk produceren. Ze zullen persistent zijn (en daardoor weinig gevoelig voor ketose), beschikken over gezonde klauwen en uiers en bovengemiddeld vruchtbaar zijn. Daarbij is Faithful ook pinken-stier en vererft hij de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit.

InSire Topstieren

InSire Topstier Delta Beacher (v. Esperanto)

Delta Beacher: robuust bloemetje van buiten het perk

Delta Beacher laat zien dat CRV oog blijft houden voor de bloemetjes die bloeien buiten het bekende fokkerijperk. De nieuwe InSire Topstier heeft een bijzondere achtergrond, maar ontpopt zich met ruim 400 euro Inet als een uitstekende productievererver. Hij combineert een royale melkplas met een plus voor eiwitgehalte en een uitstekende levensduur. Beacherdochters zullen persistent zijn en de hoge melkproducties gemakkelijk aankunnen. Ze zullen gedurende de lactatie goed in conditie blijven en zijn dan ook weinig gevoelig voor ketose. Daarbij tekent de InSire Topstier voor gezonde uiers en klauwen en een goede vruchtbaarheid. Ook als exterieurvererver gooit Beacher hoge ogen met een onderbalk zonder fouten en indexen van 115 voor uier, 109 voor beenwerk en 116 voor totaal exterieur in de bovenbalk.

Hoge levensproductie in hard milieu

Dat Beacher goed scoort op gezondheidskenmerken en levensduur, verbaast Eric Lievens helemaal niets. De foktechnicus zag de grootmoeder, overgrootmoeder en betovergrootmoeder van de stier op het bedrijf van Bertel Winter in het noorden van Denemarken. ‘De koeien worden op dit bedrijf beslist niet in de watten gelegd en het verraste me dat de drie generaties nog volop in productie waren. De oudste koe had zelfs al meer dan 100.000 kilo melk geproduceerd’, herinnert hij zich. ‘Ik dacht: als een koe-familie in staat is tot dit soort prestaties onder deze harde omstandigheden, dan moet het met hun genetische aanleg voor levensduur wel goed zitten’, aldus Lievens.

Afwijkende bloedvoering

De foktechnicus kwam op het bedrijf vanwege een pink met een afwijkende bloedvoering en hoge genoomfokwaarden. ‘Naar dit soort dieren zijn we altijd op zoek. Zo blijven we zorgen voor nieuw bloed in het Delta-fokprogramma’, legt hij uit. De fokker had geen ervaring met spoelen, maar wilde de pink wel verkopen.
De nieuwe InSire Topstier komt dus uit een compleet nieuwe koefamilie en heeft met achtereenvolgens de Zweedse stier VH Bubbel, de Amerikaanse stier Denim en de Deense stier Rodding ook unieke vaders in de moederlijn. Beachers vader Weelder Esperanto kwam bij de meest recente indexdraai met meerdere interessante zonen bovendrijven als succesvol stiervader. Inmiddels wordt ook Beacher door CRV als stiervader ingezet.