InSire Topstieren mei: Fisherman, Jigger, Leverage en Builder

categorie Stierennieuws
14
mei
2019
0
Reacties
InSire Topstier Delta Fisherman
Delta Fisherman

Delta Fisherman, Delta Jigger, Delta Leverage en Delta Builder zijn in de maand mei toegevoegd aan het aanbod van InSire Topstieren, onze hoogst scorende genoomstieren. Fisherman, Jigger, Leverage en Builder zijn als InSire Topstier sinds deze maand te bestellen in onze webshop.

Maak hieronder kennis met deze twee toppers of bekijk direct het totale actuele aanbod van InSire-TopStieren (zwartbont of roodbont) in onze webshop.

 

Delta Fisherman fokt gezonde dochters met dikke melk

De diepe en wijdvertakte Mars Froukjekoefamilie tekent al tientallen jaren voor een indrukwekkend aantal ki-stieren in binnen- en buitenland. ‘De Froukjes hebben eigenlijk altijd een hoog eiwitgehalte’, vertelt fokker Tsjerk van Essen uit Marssum over de moederlijn achter Delta Fisherman. Zijn moeder, Mars Froukje 672, werd, onder andere vanwege een afwijkende bloedvoering, bij de fokker aangekocht voor het Delta-fokprogramma. ‘Naast eiwit komen in de familie zo nu en dan ook andere kwaliteiten bovendrijven’, geeft Van Essen aan. ‘De genoomfokwaarden van Froukje 672 lieten vooral veel melk zien’, herinnert hij zich.

 

Solide en probleemloos

De foktechnici van CRV paarden Froukje 672 onder andere met dikkemelkspecialist Delta Accord. In het geval van het stiertje Fisherman vielen de genen van vader en moeder precies goed. Hij combineert in zijn fokwaarden ruim 1000 kg melk met +0,33% vet en +0,24% eiwit, resulterend in 137 kg vet en eiwit en 419 Inet.
De grote, diepe en sterkgebouwde dochters van Fisherman zullen de hoge productie van kilogrammen vet en eiwit gemakkelijk aankunnen. Ze zijn naar verwachting weinig gevoelig voor ketose en zullen gedurende de lactatie hun lichaamsconditie goed bewaren. Ook voor uiergezondheid (108), dochtervruchtbaarheid (105), klauwgezondheid (105) en afkalfgemak (107) scoort Fisherman uitstekende indexen.
Daarbij zullen de Fishermandochters zijn voorzien van ondiepe en sterk aangehechte uiers. De achterbenen zijn in achteraanzicht parallel geplaatst en worden uitstekend gebruikt. Met deze exterieurkenmerken tekent de InSire Topstier voor solide koeien die lang zullen blijven lopen en probleemloos produceren.

 

Voorlopig uitsluitend SiryX

Van Delta Fisherman komt voorlopig uitsluitend SiryX-sperma beschikbaar. Hij is daarmee de allereerste stier waarvan CRV vanaf de introductie alleen gesekst sperma aanbiedt. Gemakkelijk geboren kalveren zijn bij het gebruik van Fisherman gegarandeerd, omdat de InSire Topstier met 107 geboortegemak ook te boek staat als een uitgesproken pinkenstier. Ten slotte vererft hij de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit.

Fokwaarden Fisherman

InSire Topstieren Jigger

Delta Jigger (v. Esperanto)

Delta Jigger verpakt compleet pakket in topexterieur

Met Delta Jigger komt er opnieuw een hoog scorende stier bovendrijven uit de wijdvertakte koefamilie die terugvoert op Plushanski Chief Faith. Via het Etazon-programma kwamen in de jaren negentig van de vorige eeuw embryo’s uit deze internationaal felbegeerde Amerikaanse fokkoe de oceaan over. Deze legden de basis voor een diepe Delta-koefamilie die recent onder andere de stieren Delta Accord en Delta Magister opleverde.
Maar de genen van Faith verspreidden zich ook over meerdere melkveebedrijven in Nederland. Bij Arjan Verploeg uit Buurmalsen kwamen hier bijvoorbeeld de Javina’s uit voort, de familie achter onder andere De Biesheuvel Jethro, Willems-Hoeve K&L Javino en de nieuwe InSire Topstier Delta Jigger.

 

Moeiteloos veel vet en eiwit

Jigger vereft een unieke combinatie van eigenschappen. Zo staat hij te boek als een prima productievererver met ruim 1000 kg melk en +0,19% vet en +0,16% eiwit (119 kilo vet en eiwit en 373 Inet). Fokwaarden van 104 conditiescore en 110 voor ketose wijzen erop dat de persistente Jiggerdochters deze hoge productie moeiteloos aan zullen kunnen. Met scores van 105 uiergezondheid, 104 dochtervruchtbaarheid, 108 klauwgezondheid en +9% Better Life Gezondheid is Jigger bovendien een van de beste gezondheidsverervers in het actuele aanbod.
Opvallend is de fokwaarde van 111 afkalfgemak, wat betekent dat de Jiggerdochters heel gemakkelijk zullen kalven. Met deze set aan functionele kenmerken is het niet verwonderlijk dat de InSire Topstier ook een hoge levensduurvererving laat aantekenen.

 

Sublieme uiers en beste benen

Jigger verpakt het complete pakket van melk, gehalten en gezondheid in topexterieur. Zijn grote en opengebouwde dochters zullen zijn voorzien van sublieme uiers (117). Ze zullen bovendien zeer vlot stappen (fokwaarde 113) op iets rechte, in achteraanzicht perfect parallel geplaatste achterbenen (fokwaarde 112). Om het pakket helemaal compleet te maken vererft Jigger de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit. En met een fokwaarde van 108 voor geboortegemak is hij ook prima geschikt als partner voor pinken.

Fokwaarden Jigger

InSire Topstieren Leverage

Delta Leverage (v. Inductor)

Delta Leverage: voor een efficiënte productie van dikke melk

Met +0,25% eiwit en +0,63% vet is Delta Leverage een mooie aanvulling op het aanbod van ‘dikke-melk-stieren’. Daarbij vererft hij +653 kilo melk, wat resulteert in 380 Inet. Van de nieuwe InSire Topstier mogen probleemloze en duurzame koeien met een lange levensduur worden verwacht. De Leveragedochters zullen het voer dat ze in hun leven opnemen dan ook zeer efficiënt omzetten in melk. Dit komt tot uitdrukking in +14% Better Life Efficiëntie.
Leverage scoort bovendien 26 euro op de fokwaarde besparing voerkosten onderhoud, wat betekent dat zijn dochters relatief weinig voer voor onderhoud nodig zullen hebben. Hun hoogte- en breedtematen zullen dan ook gemiddeld zijn.

 

Onopvallend hard werken

Melkveehouder John van Kasteren uit Boxtel herkent in het verervingspatroon van Leverage veel van zijn moeder. Op het bedrijf met 180 koeien, die worden gemolken door robots, doet ze probleemloos haar werk. Laila 1  ̶  een dochter van de stier Het Meer Bravo  ̶  maakte als vaars een 305 dagenlijst  van 11.506 kg melk met 4,18% vet en 3,56% eiwit, goed voor een lactatiewaarde van 124. ‘Ze is opvallend persistent. Toen ik haar droog moest zetten, gaf ze nog steeds meer dan 30 kilo melk’, vertelt de veehouder. Hij typeert Laila als een onopvallende hardwerkende koe met een mooie  ̶  niet te extreme  ̶  hoogtemaat en een gezonde uier. ‘Ze had in haar eerste lijst nooit een hoger celgetal dan 26.000’, geeft hij aan.
Als meest opvallende kenmerk van de moeder van Leverage noemt Van Kasteren het sterke beenwerk. ‘Ik hoef haar nooit naar de robot te halen. Ze beschikt over harde, parallel geplaatste achterbenen waar ze heel vlot op stapt’, geeft hij aan. De inspecteur waardeerde het beengebruik van Laila dan ook met de maximale score van 9.

 

Sterk beenwerk

In de fokwaarden van Leverage komt de probleemloosheid van zijn moeder onder andere tot uitdrukking in 107 uiergezondheid, 106 klauwgezondheid en 107 gevoeligheid voor ketose. Ook het sterke beenwerk is in de genen van de nieuwe InSire Topstier verankerd. Zo scoort hij 108 voor beenstand in achteraanzicht en 107 voor beengebruik.
De vader van Leverage is Delta Inductor, een hoge productievererver met een afwijkende bloedvoering. De nieuwe InSire Topstier vereft de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit en hij is ook geschikt voor gebruik op pinken.

Fokwaarden Leverage

InSire Topstieren Builder

Delta Builder P (v. Esperanto)

Delta Builder P: productietopper met hoornloosheid als bonus

Dat Delta Builder P internationaal wordt ingezet als stiervader is niet verwonderlijk. Het gen voor hoornloosheid, dat de InSire-stier aan de helft van zijn nakomelingen mee zal geven, is eigenlijk een bonus. Als productievererver behoort hij met 497 Inet namelijk tot de hoogste stieren in het aanbod. De productiefokwaarde is opgebouwd uit een mooie combinatie van ruim 1400 kilo melk met +0,35% vet en +0,17% eiwit. De Builderdochters zullen persistent zijn, ze zullen de hoge melkproductie goed aankunnen en een lange productieve levensduur realiseren. Voor Better Life Efficiëntie scoort de InSire-stier +12%.

 

‘Super gebruikskoe’

De moeder van Builder is de homozygoot hoornloze Delta Massey PP rf. Eigenaar Hans van Middelaar noemt de inmiddels oudmelkte vaars een ‘super gebruikskoe’. ‘Het is een heel plezierige vaars om mee te werken’, vertelt hij. ‘Haar benen zijn wat krom, maar ze stapt er prima op. Ze meldt zich zeker vijftien keer per dag in de robot’, ziet de veehouder in zijn managementsysteem.
Productie noemt Van Middelaar echter als meest opvallende eigenschap van Massey. In haar vaarzenlijst gaf ze tot nu toe in 301 dagen 11.493 kg melk met 3,88% vet en 3,61% eiwit, goed voor een lactatiewaarde van 121. Daarbij is de moeder van Builder opvallend persistent. ‘Over twee weken moet ze droog en ze geeft nog ruim 36 kilo melk’, vertelt de veehouder. Het feit dat Massey op 300 dagen na afkalven alweer bijna droog moet, bewijst haar vruchtbaarheid. Ondanks de hoge productie werd ze vlot drachtig. Massey is geïnsemineerd met Delta Jacuzzi. ‘Het kalfje is gegarandeerd hoornloos’, weet Van Middelaar. ‘Maar als het daarnaast ook nog eens roodbont zou zijn …’

 

Goede gezondheidskenmerken

Met 381 NVI is Delta Builder P op dit moment de hoogst beschikbare zoon van de succesvolle stiervader Weelder Esperanto. Hij kreeg van zijn vader onder andere een sterke uiervererving mee. Ook de goede gezondheidskenmerken heeft Builder van geen vreemde. Voor het fokkerijgetal Better Life Gezondheid reikt hij tot +9%, dankzij fokwaarden van onder andere 105 uiergezondheid, 106 dochtervruchtbaarheid, 107 klauwgezondheid, 109 ketose en 110 afkalfgemak.
Builder is een pinkenstier en vererft de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit. De InSire-stier past op veel koeien en pinken, maar veehouders die een gemiddelde hoogtemaat wensen, zullen hem gericht moeten inzetten.

Fokwaarden Builder