Imponerende stierpresentaties (Blog 2/2 Klaas Wietsma)

26
nov
2015
0
Reacties
Klaas Wietsma in de stal
Hoe leuk is het om tijdens je stage naar België te gaan om het Belgisch witblauw met eigen ogen te bekijken?!
Mijn naam is Klaas Wietsma, stagiair op de afdeling Marketing-communicatie. Ik mocht samen met Maaike Leistra, productmarketingmanager genetica, en Esther Dijkema, communicatieadviseur genetica, op bezoek in het land van het Bwb. Ik studeer Dier- en veehouderij (melkveehouderij). Thuis hebben we een bedrijf met 140 melkkoeien in Ouwsterhaule (fr). Sinds september loop ik stage bij CRV op de afdeling Marketing-communicatie. 

Dag twee van mijn bezoek aan de stierenstallen van Waver en Ciney. Vandaag waren de opendeurdagen en werden tientallen veehouders verwacht.

(19-11) Om half 10 stonden Maaike, Esther en ik bij de Stierenstal in Waver. Gauw nog even de laatste zaken klaargezet, voordat om 10 uur de eerste bezoekers van de opendeurdag binnen kwamen wandelen. Vanuit Vlaanderen waren er bussen ingezet om de veehouders naar deze opendeurdag te brengen. En daar was veel animo voor.

‘Alle veehouders die voor het glas stonden bewogen hun gezicht tot tegen het glaswerk. De veehouders op de tweede rij stonden op hun tenen om de stier volledig te kunnen bewonderen.’

Verwachtingsvol kijken de aanwezige veehouders naar de stierenpresentatieDe stierenpresentatie in Waver
Op de stal in Waver staan veel witblauw stieren voor de gebruikskruising. De presentatie begon met een reeks stieren voor de gebruikskruising die zich over de volle lengte van de sky-box lieten aanschouwen. Toen stier Jasper voorbij paradeerde, reageerde het publiek. Dat was geweldig om te zien. Alle veehouders die voor het glas stonden bewogen hun gezicht tot tegen het glaswerk. De veehouders op de tweede rij stonden op hun tenen om de stier volledig te kunnen bewonderen.
Na ruim 10 dieren kwam het slotstuk: de imposante Kubitus. Door zijn enorme grootte en lengte imponeerde hij. Simon Noppen gaf nog een presentatie nadat we de stieren hadden bekeken.

Opendeurdag Ciney
Vervolgens zijn we met alle bezoekers wezen lunchen in Ciney. Hier kreeg iedereen een enorme biefstuk met friet en salade voorgeschoteld. Net als gisteren smaakte het vlees fantastisch.
Igor van het VinkenhofNa de maaltijd bezochten we de stierenstallen van Ciney. Hier werd ook een stierenpresentatie gegeven. Dankzij de spoedcursus witblauw beoordelen van Simon wist ik waar de veehouders op letten. De correcte Deputy, superallrounder Toscan, zwaarste van zijn ras Langoureux, jong talent Tresor en de topper Olympe waren de stieren die erg goed in de smaak vielen bij de bezoekers.

Goveur van het VinkenhofVeel bezoekers schreven bij elke stier op wat ze zagen en hoorden om later goede fokbeslissingen te kunnen maken. Na de presentatie kon iedereen onder het genot van een drankje met elkaar napraten over deze leuke en leerzame dag.

Veel te snel was de dag voorbij en gingen Maaike, Esther en ik weer richting Nederland. Ik heb topdagen gehad. En dankzij Simon, de gesprekken met veehouders en door het kijken naar de stieren veel geleerd over het witblauw ras.

Klaas Wietsma, stagiair Marketing-communicatie

Meer lezen? Lees hier mijn eerste blog over mijn bezoek aan het land van witblauwen.