G-Forcedochter Wietske 224 op volle kracht naar 100 ton

categorie Stierennieuws
27
mei
2021
0
Reacties
honderdtonner
Wietske 224, eerste honderdtonner van Delta G-Force met een gemiddelde dagproductie van 47,6 kg melk

De stier Delta G-Force werd geboren op 9 april 2010. Nog geen elf jaar later heeft een van zijn oudste dochters al meer dan 100.000 kg melk geproduceerd.

Wietske 224 van Boonstra Agro bv uit Reduzum is met een gemiddelde dagproductie van 47,6 kg melk niet alleen de allereerste honderdtonner van Delta G-Force, maar ook een van de snelste van Nederland ooit.

Melkkanon met keiharde benen

‘Wietske 224 is een melkkanon met keiharde benen’, omschrijft veehouder Hendrik Boonstra haar. Samen met zijn broer Wiebe beheert hij een koppel van zo’n 400 koeien die bij driemaal daags melken tekenen voor een rollend jaargemiddelde van bijna 13.000 kg melk met 4,11% vet en 3,49% eiwit. Wietske is al de 65e honderdtonner op het bedrijf met inmiddels een levensproductie van 108.131 kg melk met 3,71% vet en 3,07% eiwit. ‘Ze is probleemloos en valt eigenlijk alleen op doordat ze zo gemakkelijk veel melk produceert’, aldus de veehouder.

Zeven kalveren in zes jaar

Dat Wietske daarbij ook erg vruchtbaar is, bewijst haar koekaart. Ze kalfde voor het eerst af op een leeftijd van 2.00 jaar en werd op de dag na haar achtste verjaardag voor de zevende keer moeder. Deze zevende lijst werd haar beste ooit met meer dan 17.000 kg melk in 305 dagen. Daarmee was ze in het hoogproductieve koppel van de gebroeders Boonstra goed voor een lactatiewaarde van 116. ‘Bijzonder hoog voor een oudere koe’, merkt Hendrik Boonstra op. Ondertussen werd Wietske ook weer ‘gewoon’ drachtig. Als alles goed gaat, kalft ze in juli voor de achtste keer.

G-Force: productiekracht en levensduur

Delta G-Force was in 2011 een van de eerste stieren van CRV de op basis van hoge genoomfokwaarden op grote schaal werd ingezet. Toen zijn sperma beschikbaar kwam, was hij zelfs zo populair dat de voorraad binnen 12 uur volledig was uitverkocht. De Man-O-Manzoon maakte de hoge verwachtingen helemaal waar. Op basis van de prestaties van meer dan 18.000 dochters scoort hij nu nog 182 NVI en +684 kg melk met 0,17% vet en 0,16% eiwit en 263 Inet.

‘G-Force is een van de beste stieren van CRV van de afgelopen tien jaar. Hij combineert productiekracht en levensduur’, constateert Hendrik Boonstra. ‘We hebben hem als genoomstier gebruikt en toen zijn dochters aan de melk kwamen, zijn we hem opnieuw gaan gebruiken’, vertelt de veehouder. ‘Helaas kregen we veel stierkalveren, maar van de tien vaarzen die we van G-Force aan de melk kregen, lopen er nog altijd zeven op het bedrijf. Dat zegt wel iets over de kwaliteiten van deze stier …’

Fotograaf Alger Meekma maakte ook een filmpje van Wietske 224, bekijk die hieronder