Fleckviehstiermoeders Entropi en Inka: bijzondere honderdtonners

categorie Stierennieuws
24
jun
2021
0
Reacties
Entropi, moeder van Haribo, honderdtonner
Entropi, moeder van Haribo, met haar fokkers, de familie Schussmüller

De fleckviehstiermoeders Entropi en Inka hebben de magische grens van 100.000 kg melk overschreden. Een prestatie van formaat!

Entropi en Inka hebben niet alleen een hoge levensproductie neergezet, maar ook een zeer sterke invloed op de fleckviehpopulatie. Gezien het gebruik van hun zonen Haribo en Mint leveren beide stiermoeders een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van fleckvieh.

 

Entropi, moeder en grootmoeder 100.000 kg melk

Entropi, de moeder van Haribo, heeft momenteel een levensproductie van 100.252 kg melk met 7.690 kg vet en eiwit. Zij is momenteel bezig aan haar achtste lactatie en heeft een dagelijkse melkopbrengst van ruim 26 kg. Entropi’s moeder heeft tien kalveren voortgebracht, terwijl haar grootmoeder elf keer heeft gekalfd. De moeder en de grootmoeder waren ook allebei 100.000 kg melkkoeien.

E-lijn familie Schussmüller

Deze zogenaamde E-lijn, waaruit Entropi voortkomt, heeft al meer dan 20 jaar consequent invloedrijke fleckviehstieren voortgebracht  Aan het begin van het nieuwe millennium waren dat stieren als Poldi, Vagabund en Magirus. De familie Schussmüller heeft altijd veel gewerkt met embryotransplantatie en Entropi is zeven keer gebruikt voor ET. Tot nu toe heeft zij zelf negen kalveren gefokt en nog eens 36 nakomelingen zijn voortgekomen uit ET.
(tekst gaat verder onder de foto)

Entropi, moeder van Haribo

Entropi als vierde kalfs koe, inmiddels is ze honderdtonner

No-nonsenskoeien

Ludwig Schussmüller beschrijft de E-lijn als no-nonsenskoeien die laatrijp zijn qua ontwikkeling. Uit Entropi’s Vollwert-dochters Engla en Enrika zijn de stieren Icebreaker en Webmaster voortgekomen. Uit haar Obi-dochter Emmelie, die reeds aan haar vijfde lactatie bezig is, de Raldi-zoon Vont, en uit haar Wattking-dochter Endessa de stieren Habsburger en Honey.
De E-lijn belichaamt perfect wat de veehouders zoeken: moderne genetica uit diepe, langlevende koefamilies. Echte koeien voor een rendabele toekomst!

(tekst gaat verder onder de foto)

Fleckviehstiermoeder Inka, moeder van Mint

Inka als vierde kalfs; de moeder van Mint is inmiddels honderdtonner

Indrukwekkende laatrijpheid

Inka is de moeder van Mint. Zij heeft tot dusver 101.326 kg melk gegeven met 7.507 kg vet en eiwit. Inka is bezig aan haar tiende lactatie en heeft een gemiddelde dagproductie van ruim 27 kg. Over alle lactaties heeft Inka een gemiddelde dagopbrengst van 22,6 kg melk gerealiseerd. Met name haar laatrijpheid is bijzonder indrukwekkend. In het eerste jaar gaf zij 5.974 kg melk en de vijfde lactatie was haar sterkste jaar met 11.333 kg melk.

 

Inka: vruchtbaar én gezond

Inka is altijd een fitte koe geweest. Tot haar achtste lactatie was haar celgetal altijd lager dan 100.000 en in verdere lactaties altijd lager dan 150.000 cellen/ml. Ze is maar liefst zeven keer drachtig geworden na haar eerste inseminatie. Inka heeft in totaal twaalf kalveren zelf gedragen, waaronder de drieling waar Mint bij hoort. Twee spoelingen leverden in totaal dertien extra kalveren op. Inka is nog steeds fit en zal hopelijk snel haar volgende kalf ter wereld brengen.