Een kijkje in het Belgisch witblauw (Blog van Klaas Wietsma)

25
nov
2015
0
Reacties
Klaas Wietsma in de stal
Hoe leuk is het om tijdens je stage naar België te gaan om het Belgisch witblauw met eigen ogen te bekijken?!
Mijn naam is Klaas Wietsma, stagiair op de afdeling Marketing-communicatie. Ik mocht samen met Maaike Leistra, productmarketingmanager genetica, en Esther Dijkema, communicatieadviseur genetica, op bezoek in het land van het Bwb. Ik studeer Dier- en veehouderij (melkveehouderij). Thuis hebben we een bedrijf met 140 melkkoeien in Ouwsterhaule (fr). Sinds september loop ik stage bij CRV op de afdeling Marketing-communicatie. 

Vandaag bezoeken we de stierenstallen van BBG in Waver en Ciney en gaan we bij een veehouder langs. BBG is het samenwerkingsverband tussen AWE en CRV.

(Woensdag 18-11) In Waver gaf Simon Noppen, Kubitus in de stierenstallen van Wavréproductmanager vleesvee en veestapeladviseur CRV, ons een presentatie over Belgisch witblauw, CRV, AWE en BGG in België. Hij vertelde hoe de markt van zuiver Belgisch witblauw in elkaar steekt en hoe de veehouders fokbeslissingen maken. Voor mij als toekomstig ‘melkveehouder’ is dit een hele nieuwe wereld. Vervolgens heeft Simon ons een rondleiding gegeven over de locatie. Hij vertelde dat bepaalde stieren soms erg veel tijd vroegen voordat ze gingen springen om sperma af te nemen. Dit is bij holstein niet het geval. Wat me verder opviel was dat elke stier een uitloop had het land in. Dit heeft positieve invloed op het dierwelzijn en sperma kwaliteit en -kwantiteit.
Stalwerknemers waren erg druk bezig om alles klaar te maken voor de opendeur-dagen. Wij liepen door de sky-box om alle stieren te zien. Simon wist bij elke stier een verhaal te vertellen. Na zo’n 40 meter sky-box kwamen wij bij het laatste hok. Hier stond de zeer imponerende Kubitus ons boos aan te kijken. Kubitus is de ‘Atlantic onder het Witblauw’. Wat een verschijning!

Ciney

Als voorbereiding op de opendeur-dagen gaan de heren onder de douche

Vervolgens zijn wij naar Ciney gereden om daar de stierenstallen te bekijken. Ook hier waren er uitlopen voor de stieren. De dieren en stallen werden in showconditie gebracht voor de opendeur-dagen. Veehouders kunnen overigens elke vrijdag in de stallen terecht. Puur om te kijken hoe goed de stier is in zijn fenotype. Na dit interessante bezoek nodigde Simon ons uit eens echt witblauw vlees te proeven in een restaurant in Ciney. Simon was na de maaltijd iets ontevreden over de bereiding van het vlees, hij vond dat dat beter had gekund. Licht verbaasd dachten wij: nog lekkerder?

Advies van de specialist
Ik heb Simon gevraagd om Witblauw advies voor onze Holstein dieren. Voor mij is het belangrijk dat de kalveren er licht af komen, de stieren goed bevruchten, de haarkleur van witblauw vererven en voldoende rendement opleveren bij verkoop. Simon adviseerde om de stieren Octavin en Rugulus te gebruiken. Octavin geeft iets lichte kalveren dan Rugulus maar iets ook iets minder rendement.

Vervolgens hebben Bezoek aan veehouder met 350 Belgisch witblauwenwe een bezoek gebracht aan het CRV-kantoor in Oosterzele en daarna zijn we bij een veehouder op bezoek geweest die 350 witblauwe dieren hield gecombineerd met de teelt van witlof. Hier hebben we enkele dieren op exterieur beoordeeld. Simon zei dat je door de ogen van een slager moest lijken. Daarbij is de bespiering, lengte, breedte, fijnheid in beenderen, staartimplant en achterhand erg belangrijk. Wat een verschil met de koeien die ik gewend ben, die moeten melk uitstralen in plaats van vlees. Ik ben een liefhebber van exterieur bij melkvee maar deze zuivere krachtpatsers hebben ook een aansprekende charme.

Tot slot hebben wij de dag afgesloten in Brussel op de Grote Markt. In het kader van nu we er toch zijn. Natuurlijk cultuur gesnoven en daarna een maaltijd en een biertje gehad op een terras bij de Grote Markt. Een erg interessante dag, veel nieuwe dingen geleerd over het Belgisch witblauw ras.

Klaas Wietsma, stagiair afdeling Marketing-communicatie

Meer lezen? Lees hier mijn 2e blog over mijn bezoek aan het land van witblauwen!