Delta Multimate veelzijdig en breed inzetbaar

categorie Stierennieuws
3
nov
2020
0
Reacties
Multimate

Jappie Riedstra uit Veenhuizen moet even zoeken naar de dochters van Delta Multimate in het koppel van 400 koeien dat hij samen met zijn broer Dirk en vrouw Lisan beheert. De melkveehouder vindt dat wel een goed teken. ‘Het zijn onopvallende no- nonsensekoeien met goede uiers die gemakkelijk melk geven’, stelt hij vast. Riedstra melkt een achttal Multimatedochters die lactatiewaarden tussen de 100 en 127 laten aantekenen. ‘Ze produceren veel melk met een goed eiwitgehalte en een wat lager vetgehalte. Daarbij zijn de Multimates opvallend persistent, ze blijven mooi in conditie en worden vlot weer drachtig’, constateert hij. ‘Het zijn koeien die de productie gewoon goed aankunnen.’

 

Madelon uit Massia’s

Fokstier Delta Multimate stamt uit de Massiafamilie, die met stieren als Curtis, Kylian, Cherokee en Camion haar waarde voor de roodbontfokkerij ruimschoots heeft bewezen. Multimates moeder, Stellandodochter Delta Madelon, liep tot voor kort op het testbedrijf van de familie Nooijen en realiseerde daar in vijf lactaties een levensproductie van 62.395 kg melk met 5,14% vet en 4,18% eiwit. Haar volle broer is gehaltevererver Delta Meteor. ‘Madelon was een middelgrote koe met veel lengte en ronde ribben die was voorzien van een zeer goedgevormde uier met veel kwaliteit’, vertelt foktechnicus Henk Verheij.

 

Probleemloos persistent

Op basis van 365 dochters op 231 bedrijven scoort Delta Multimate 287 Inet en +12% CRV Efficiëntie. Zijn zeer persistent producerende dochters kunnen het werk probleemloos aan. Ze blijven goed in conditie (106 conditiescore) en zijn weinig gevoelig voor ketose. Ook op de andere gezondheidskenmerken laat de fokstier nergens steken vallen. Multimatedochters zijn koeien met gemiddelde lichaamsmaten en hellende kruizen. De in zijaanzicht wat rechte achterbenen worden goed gebruikt. Meest opvallend in het exterieurrapport zijn de uierkenmerken. Multimatedochters beschikken over zeer lange en ondiepe uiers met goed geplaatste, iets korte, voor- en achterspenen. Multimate is een pinkenstier en is ook op basis van zijn afstamming breed inzetbaar in de roodbontpopulatie.