Delta Jacoline, spil in talentrijke koefamilie

categorie Stierennieuws
13
dec
2016
0
Reacties
Delta Jacoline, moeder van Delta Antidote en Delta Bonaparte
Delta Jacoline, moeder van Delta Antidote en Delta Bonaparte

Delta Antidote en Delta Bonaparte zijn zeer complete dochtergeteste stieren van zeer hoog niveau, sterk in gezondheidskenmerken. Ze hebben hun goede genen van geen vreemde: Delta Jacoline.

Gehalterijke en functionele koefamilie
Jacolines moeder, Veneriete Sylke is de door Jan Roetman in Kampen gefokte O Man-dochter uit de Etazon Hyde-familie. Deze familie staat bekend om het leveren van functionele melkkoeien met hoge gehaltes en lange levensduur. Bewezen fokstieren uit deze familie zijn Veneriete Willis en Delta Stilist van eind vorige eeuw.

642-16-stamboom-jacoline

Sylke produceerde tot nu toe 94.204 kg melk met 4,93% vet en 3,61% eiwit in de stal van vof Westeneng in Kockengen. Ze is drachtig van de InSire Topstier Delta Colorado.

In de vaderlijn van Veneriete Sylke zitten achtereenvolgens O Man, Delta Webster en Eastland Cash, stuk voor stuk levensduurspecialisten in hun tijd. Het melken van een oude koe is geen doel op zich. Deze koefamilie slaagt er echter in om dat probleemloos voor elkaar te krijgen.

Veneriete Sylke (hier 7e kalfs), moeder van Jacoline, al meer dan 8.000 kg vet en eiwit en still going strong

Veneriete Sylke (hier 7e kalfs), moeder van Jacoline, al meer dan 8.000 kg vet en eiwit en still going strong

 

Delta Jacoline werd door Delta als kalf aangekocht uit de eerste natuurlijke dracht van haar moeder Veneriete Sylke. Deze laatste is als embryo aangekocht. Van Jacoline zijn diverse zonen getest. De hoogst scorende nakomelingen zijn Delta Antidote van vader Delta Augustus (Gibor x Mascol) en Delta Bonaparte van Delta Bonanza (v. Bertil x Ramos).

Dochtergeteste betrouwbaarheid
Delta Antidote heeft al ruim 130 dochters in productie. Van Bonaparte zijn meer dan 200 dochters uit de teststierperiode aan de melk. De betrouwbaarheid van de onder Nederlandse en Vlaamse omstandigheden verzamelde informatie is hierdoor flink hoger dan van veel buitenlandse dochtergeteste stieren. Met een efficiënte productie zorgen ze voor extra rendement voor iedere veehouder die zelfredzame koeien in zijn stal wil. Voor wie dit nog niet genoeg is, hun exterieur kan in de hogere regionen mee!

Antidote scoort voor efficiënte levensproductie het hoogst. Hij is een ware specialist. Voor gezondheid zijn Antidote en Bonaparte aan elkaar gewaagd.

Celgetal lager
Minder uierontsteking betekent minder antibiotica en dat werkt een stuk plezieriger. Bovendien kan de melk gewoon worden geleverd. Beide zonen onderscheiden zich op uiergezondheid en scoren 112 voor celgetal. Elke vier punten boven de fokwaarde 100 celgetal verlaagt het celgetal met 10.000 cellen. Dochters van deze stieren zullen het celgetal met maar liefst 30.000 cellen verlagen.

Klauwverbeteraars
Zowel Antidote als Bonaparte scoort sterk voor beenwerk. Minstens zo belangrijk: hun hoge score voor klauwgezondheid. Het blijkt dat 80% van de beenproblemen te maken heeft met de gezondheid van de klauw. Sinds 2006 zijn in Nederland en Vlaanderen al 1 miljoen koeien en vaarzen door de klauwbekapbox gegaan, waarna de klauwgezondheid is vastgelegd in DigiKlauw.

Nergens anders ter wereld wordt zoveel klauwinformatie verzameld. Dit geeft niet alleen waardevolle informatie voor de deelnemers. Tevens worden hiermee fokwaarden berekend voor klauwgezondheid. Een score van bijvoorbeeld 104 betekent dat er 10% minder klauwproblemen zijn dan gemiddeld. Afgaande op de fokwaarden zullen de dochters van Bonaparte zo’n 7% minder en de Antidotedochters zo’n 13% minder klauwproblemen ervaren dan gemiddeld.

Sterke punten
Delta Jacoline leverde veel embryo’s en heeft in 681 dagen 18.312 kg melk met 5,01 vet en 3,70% eiwit geproduceerd. De goede persistentie zien we terug bij beide stieren, die bovendien vruchtbare dochters vererven.

Probleemloosheid troef als we inzoomen op de gevoeligheid voor ketose. Bonaparte is absoluut de keizer, maar ook Antidote verbetert dit kenmerk, zelfs met zijn hoge productieaanleg.

Gaat u als veehouder voor betrouwbare dochtergeteste stieren met een complete vererving, dan kunt u niet om Antidote en Bonaparte heen.

Delta Bonaparte deed het goed bij de laatste indexdraai (december 2016). Lees meer over het nieuwste stierenaanbod.
Antidotedochter Hiltje 1609 van mts. Van der Meulen-Algra, Suwald

Antidotedochter Hiltje 1609 van mts. Van der Meulen-Algra, Suwald

 

Antidotedochter Nienke 143 van A. Dankelman, Arrien

Antidotedochter Nienke 143 van A. Dankelman, Arrien

 

Bonapartedochter Baukje Hiem Cb 1723 van mts. De Vos-Veenstra, Terwispel

Bonapartedochter Baukje Hiem Cb 1723 van mts. De Vos-Veenstra, Terwispel

 

Bonapartedochter Runnenburg Nelleke 1 van mts. J.G. & A.G. Sturkenboom, Schalkwijk

Bonapartedochter Runnenburg Nelleke 1 van mts. J.G. & A.G. Sturkenboom, Schalkwijk