CRV-groepen maken indruk op NRM 2019

categorie Stierennieuws
1
jul
2019
0
Reacties
NRM 2019

Op de NRM 2019 gaven onze dochter- en themagroepen een mooi beeld van wat CRV-genetica kan betekenen, ook voor uw veestapel! Op vrijdag 28 juni toonden we onze drie dochtergroepen en twee themagroepen in de ring. Op zaterdag 29 juni zagen de NRM-bezoekers deze groepen in onze stand. 

Naast de bezoekers uit Nederland bezochten ook veel buitenlandse bezoekers onze stand en dochtergroeppresentaties. Veel van de koeien in onze stand, kregen een bezoekje van hun eigenaren. Zij zijn bijzonder trots dat hun dieren zijn geselecteerd om op de NRM te staan. In het fotoalbum op onze Facebookpagina zijn diverse foto’s te vinden met eigenaren en hun koe. Daaronder een korte terugblik op alle groepen, met video’s!

Nog even nagenieten van de #NRM2019

Op onze Facebookpagina zijn diverse sfeerfoto’s te vinden van een geslaagde NRM.

  Sfeerfoto’s #NRM2019
 Dochtergroepen en themagroepen, inclusief foto’s in de ring
 CRV-koeien en hun eigenaren

Dochtergroep Bouw Finder NRM 2019

Bouw Finder scoort zeer goed voor de gezondheidskenmerken en doordat zijn laatrijpe dochters probleemloos produceren, gaan ze naar verwachting langer mee. Finder geeft een hoge levensduur door, een goede uiergezondheid en dochtervruchtbaarheid en zijn dochters hebben aanzienlijk minder last van slepende melkziekte. Daarbij scoort hij positief voor gehalten en is hij geschikt als pinkenstier.
De groep is samengesteld door Leo de Jong en Arjan van Heugten. Zij omschrijven de dochters van Finder als jeugdige, nog wat rauwe vaarzen met beste benen. De veelal ondiepe uiers hebben een ideale speenplaatsing voor een melkrobot. Het zeer functionele koeien, vaak wat slow starters die de productie wel makkelijk aan kunnen. Gezonde en koeien die oud kunnen worden, dat zijn de dochters van Bouw Finder!

(tekst gaat verder onder de video)

Dochtergroep Delta Fun P NRM 2019

Delta Fun P is de nummer 1 heterozygoot hoornloze, dochtergeteste stier van Nederland en Vlaanderen. Kijken we naar de productie van de Fun P-dochters in deze groep, dan zien we een gemiddelde voorspelde 305-dagenproductie van ruim 9.500 kg melk met 4,26% vet, 3,53% eiwit en 108 lactatiewaarde. De dochters in de ring zijn gemiddeld ingeschreven met 87 punten voor algemeen voorkomen.
De dochtergroep is samengesteld door Arnold van Dee en Ron Timmermans. Zij omschrijven de Fundochters als zeer melktypisch, zonder scherp te zijn, met een ruime voorhand en veel ruimte in het middenstuk. Opvallend zijn de hoge en zeer brede achteruiers. De dochters stappen gemakkelijk met hun fijne benen en gezonde klauwen. De dieren zitten goed in elkaar en kunnen de hoge producties gemakkelijk aan. Ze groeien mooi door, naarmate ze ouder worden.

(tekst gaat verder onder de video)

Dochtergroep Bouw Rocky NRM 2019

Bouw Rocky is dé exponent van levensduur en gezonde koeien. Voor levensduur is hij met een fokwaarde van meer dan 1100 dagen één van de allerhoogste, beschikbare stieren van dit moment. Zijn dochters zijn ook nog eens super persistent en laatrijp. Dit betekent dat zijn dochters zich onderscheiden met een zeer vlakke lactatiecurve en iedere lactatie ook nog eens beter worden. Daarnaast zijn de gehalten ook positief.
De dochtergroep van Bouw Rocky is samengesteld door Bastiaan Vernooij en Ben Knoef. Zij omschrijven de Rockydochters als niet opvallende dieren, hele beste uiers, stappen goed en het zijn gewoon hele makkelijke koeien. Duurzaam en gezond, dat zijn de dochters van Bouw Rocky!

(tekst gaat verder onder de video)

Themagroep Elite donoren NRM 2019

Wederom toont CRV een groep van zes dieren die het fokprogramma van CRV vertegenwoordigen. Deze groep bestaat uit dieren die op basis van hun genoomfokwaarden tot de besten van hun jaargang hoorden. De Delta-donoren worden als pink binnen het Delta Satelliet-programma benut. Hun embryo’s zijn daarbij ingezet op meer dan 200 Delta Satelliet-bedrijven in Nederland, Vlaanderen en Tsjechië en zijn daarmee de basis van het CRV-stierenaanbod van de toekomst.

Meer weten over de individuele koeien uit deze groep? Lees dan hier verder!

(tekst gaat verder onder de video)

Themagroep bewezen koeien met hoge gehalten NRM 2019

De themagroep ‘Bewezen koeien met dikke melk’ toont een greep uit de Nederlandse populatie koeien met minimaal drie afkalvingen. Hun genetische aanleg voor percentage vet en eiwit is 4,70% vet en 3,72% eiwit. Met gemiddeld meer dan 4,70% vet en 3,75% eiwit zitten deze dieren daar vrijwel exact op. Cees Pieter van Burgsteden en Gert Jan Roseboom zijn verantwoordelijk voor de selectie van deze dieren. Beiden hebben ze al ruime ervaring in de selectie van dochtergroepen. Wat hen vooral opviel is dat bij deze groep de veehouders direct wisten voor welke koe ze kwamen kijken en dat dit veelal ook de stalfavoriete was. Dit gold niet alleen voor de zes getoonde dieren, maar voor vrijwel alle dieren die in dit kader zijn bekeken. Hoge gehalten krijg je er alleen uit, als het er genetisch inzit!

(tekst gaat verder onder de video)