CRV Brazilië: van holstein tot gir

categorie Stierennieuws
6
aug
2015
0
Reacties
De kruising van gir met holstein levert de girolande
De kruising van gir met holstein levert de girolande

CRV heeft vestigingen in veel landen, die een belangrijke bijdrage leveren in de groei en de omzet van het bedrijf. In deze serie maakt u kennis met onze belangrijkste vestigingen. Ditmaal reizen we af naar Zuid-Amerika: CRV Brazilië.

CRV Brazilië

CRV Brazilië bestaat uit twee aparte ondernemingen: CRV Lagoa en CRV Bela Vista. Bela Vista is een ki-station waar de spermacollectie voor derden wordt verzorgd. Daarnaast is CRV betrokken bij Sexing Technologies, wat voor de helft in eigendom is. Aan het woord Paul Vriesekoop, managing director van de businessunit Zuid-Amerika:

‘De “gemiddelde” veehouder bestaat niet in Brazilië. Melkveebedrijven variëren van heel klein, met tien tot twintig koeien die niet of nauwelijks gebruik maken van inseminatie, tot heel groot. In de Nederlandse kolonies Arapoti, Castro en Carembeí zijn er veel melkveebedrijven met zo’n 600 koeien, zeer professionele bedrijven die vaak een productie van ruim 9.000 liter per koe per jaar realiseren. Zij gebruiken veel sperma van holsteinstieren uit Nederland en Vlaanderen.

Landelijk wordt zo’n 10-12% van het melkvee kunstmatig geïnsemineerd. Op bedrijfsniveau is er variatie van 0-100%. In het vleesveesegment ligt het aantal dat kunstmatig wordt geïnsemineerd vrij laag, rond 7%. In die sector zijn er heel grote bedrijven, echte ondernemers die heel professioneel naar hun vee kijken. De gemiddelde vleesveeklant heeft rond de 1.500 dieren, maar bedrijven met 25.000 tot 50.000 stuks vee bedienen we ook.

‘Voor het vleesras nelore beschikt CRV Lagoa over een eigen fokprogramma, als enige van de directe concurrenten.’

Brazilië heeft veel grond en veel water en is daarmee heel geschikt voor veehouderij. Er is dus veel potentie. De activiteiten van CRV Lagoa richten zich voor ongeveer 50% op melkvee en voor 50% op vleesvee. Het is zelfs de grootste vleesveefokker van Zuid-Amerika. CRV Lagoa beschikt, als enige van haar directe concurrenten, over een eigen fokprogramma voor het vleesras nelore. Onderdeel hiervan is het testcentrum voor stieren. Tijdens de opfok worden de productieprestaties van de dieren continu gemeten en worden de beste dieren geselecteerd. De data die het testcentrum verzamelt, worden gekoppeld aan de data die de veehouder zelf heeft verzameld. Daarmee krijgt ook de veehouder beter inzicht in de prestaties van zijn dieren.

CRV Lagoa

De nelore stieren staan klaar om te springen

STIER VAN LAGOA (BRAZILIE)

De stier wordt teruggebracht naar zijn verblijf bij CRV Lagoa

Zowel voor vleesvee als melkvee biedt CRV Lagoa inseminatieservices aan. Dit gaat heel anders dan in Nederland en Vlaanderen. De inseminator blijft vaak een week of zelfs een maand op een bedrijf om te insemineren. Op vleesveebedrijven is een groeiende trend om de tochtigheid van koeien te synchroniseren, opdat ze in kort tijdsbestek tegelijk geïnsemineerd kunnen worden. Ook op melkveebedrijven gebeurt dit steeds meer.

Samenwerking voor unieke service
In het warmere noorden van Brazilië staanCIMG5298 op melkveebedrijven veel tropische rassen, al dan niet gekruist met jersey en holstein. Naar het zuiden toe zijn er meer bedrijven met raszuivere jerseys of holsteins. CRV biedt melkveebedrijven naast inseminaties ook sperma en embryo’s aan. Ook verzamelen we data voor infoproducten. Daarvoor maakt men gebruik van de systemen ontwikkeld in Nederland en Vlaanderen. CRV Lagoa kan hierdoor voor haar klanten fokwaarden berekenen van hun koeien. CRV Brazilië Dit is een unieke service in Brazilië. Voor de lokale melkveerassen zoals gir en girolande werkt CRV Lagoa veel samen met lokale fokkers. Net zoals in Nederland en Vlaanderen worden de beste stieren gecontracteerd en wordt het sperma geproduceerd en in de markt gezet. CRV Lagoa beschikt ook over specialisten die melkveehouders managementadvies geven om het technisch niveau van het bedrijf te verhogen. Een specialist is dan een hele week op het bedrijf om het geheel door te lichten en adviezen te geven.’

Veehouders in Brazilië profiteren veel van de expertise van CRV, met name op het gebied van dataverzameling en -verwerking. Nederlandse en Vlaamse veehouders hebben ook profijt van CRV in Brazilië, met een afname van meer dan 450.000 doses sperma per jaar is de Braziliaanse markt een grote afnemer van holsteinsperma uit Nederland en Vlaanderen. Daarmee zorgt Brazilië voor extra kracht in het fokprogramma hier.

Dit artikel is onderdeel van de reeks CRV Internationaal. Lees ook de andere artikelen: OceaniëVerenigde StatenDuitsland, Tsjechië.
Dit is een artikel uit CRV Magazine. Lees meer artikelen online