BWB-stier uitgelicht: indrukwekkende Têtu de la Cou

categorie Stierennieuws
29
mei
2020
0
Reacties
Têtu
Têtu de la Coue (v. Oiseau)

Een van de meer opvallende stieren in het witblauw aanbod van CRV is Têtu de la Cou. Niet alleen laat zijn origine (Oiseaux x Quiet x Accord) een breed gebruik toe, het is voornamelijk zijn gestalte en gewicht die indruk maken in de BBG-stallen van Ciney.

Maak hieronder kennis met deze topper of bekijk direct het totale actuele aanbod van BWB-stieren (zuiver) in onze webshop.

Têtu toont maat (+12), gewicht (1175 kilogram op 34 maanden) en veel lengte. Têtu is een Oiseau-zoon uit een dochter van Quiet-moeder. Verderop in zijn bloedlijn is ook nog Accord de Wihogne terug te vinden. Têtu is dus makkelijk inzetbaar op de meest courante bloedlijnen in het Belgisch witblauw ras.
Van zijn grootvader, Accord, onthouden we de vroegrijpheid van zijn dochters. Met een fokwaarde van 120 voor leeftijd eerste inseminatie worden zijn dochters gemiddeld 18 dagen eerder geïnsemineerd. De verwachting is ook dat deze positieve vererving overeind blijft in de fokkerij van Têtu.

 

Meer vlees dan je verwacht

De eerste nakomelingen van Têtu werden vlot geboren met een degelijke bespiering (fw 85), zijn iets zwaarder dan gemiddeld (fw 115) en vertonen veel lengte. Opvallend is dat Têtu nu reeds al een fokwaarde voor karkasgewicht heeft, met een fokwaarde van 112 scoort hij daar bovengemiddeld. Het Vlaamse stamboek publiceerde voor Têtu ook reeds een BWB-index, ook daar scoort de stier bovengemiddeld (Bwb-index 112) in functie van het Vlaamse fokdoel. Weliswaar is dit een verwachtingswaarde, nog deels berekend op basis van de prestaties van zijn voorouders. Onderliggend in deze Bwb-index doet hij dit door een goede vererving voor gewicht bij de koeien, iets eerder geïnsemineerde vaarzen en een goede lineaire eindbeoordeling.
Op het bedrijf van Jan Declerck uit Deinze  zijn al een aantal dochters van Têtu geboren. ‘Een eerste daarvan is ondertussen al ver drachtig’, vertelt Jan. ‘ Het zijn allemaal dieren met een goede balans in de bouw, voldoende maar niet overdreven groot. En vooral, ze hebben ook meer vlees dan je misschien van deze stier zou verwachten.’