Overige vleesrassen

Overige
vleesrassen

Direct naar de webshop

Mooie rassen met mooie kwaliteiten

  • Van aberdeen angus tot limousin
  • Verschillende mooie vleesrassen
  • Elk ras zijn eigen kwaliteiten

Overige vleesrassen

Naast het Belgisch witblauw hebben wij nog een aantal andere mooie vleesrassen beschikbaar. Van aberdeen angus, een ras dat in populariteit snel toeneemt, tot de charolais, een van de grootste en oudste vleesrassen van de wereld.

Bekijk de overige vleesrassen hieronder of bestel direct in onze webshop.

Aberdeen angus

De aberdeen angus is van oorsprong een Schots ras. We onderscheiden de black-angus- en de rode red-angusrunderen. Het ras wint snel aan populariteit, mede door de groeiende vraag vanuit de markt. De aberdeen angus wordt geroemd om zijn kwaliteit, door de specifieke marmering van het vlees. De runderen zijn hoornloos en hebben korte benen. Angusrunderen staan bekend om hun gemoedelijke karakter; ze zijn vriendelijk en volgzaam. Het is een sober en duurzaam ras dat goed gedijt in (natuur)gebieden waar een grote variëteit aan kruiden- en grassoorten te vinden is.

Unieke kwaliteiten van aberdeen angus:

  • Geweldige vleeskwaliteit
  • Sober ras
  • Hoornloos
  • Zelfredzaam ras

De aberdeen angus wint aan populariteit

Aberdeen angus

Blonde d’Aquitaine

Blonde d’Aquitaine wordt zowel vaak gekruist als gefokt in de zuivere fokkerij. Het ras is een samensmelting van de garonaisse, de quercy en de blonde van de Pyreneeën. Kruising van deze drie onderrassen met enkele andere rassen, als limousin en charolais, maakt de blonde d’Aquitaine zoals wij deze nu kennen. De enorme maat en lengte van de blonde d’Aquitaine zorgen voor zeer hoge eindgewichten. Het slachtrendement van de tarwekleurige dieren is goed en de vetaanzet gering. Het geboorteverloop is in de zuivere fokkerij gemakkelijk, door de ruime bekkens. De kalveren zijn eenkleurig vaal. Blonde d’Aquitaine staat bekend als gezond ras met weinig problemen, een goede vruchtbaarheid en een hoge groeisnelheid.

Unieke kwaliteiten van blonde d’Aquitaine:

  • Gezonde en snelle groeiers
  • Makkelijke natuurlijke geboorten
  • Snelle groei van kalveren
  • Goede vruchtbaarheid
Charolais

Charolais

De charolais is een van de grootste en oudste vleesrassen van de wereld. Sterke punten zijn het groeivermogen en de royale bevleesdheid van het charolaisras. Dit van oorspong Franse ras is laatrijp, vrij grof gebouwd met een zeer geringe neiging tot vetaanzet. De dieren kunnen onder sobere omstandigheden gehouden worden. Ze bereiken hoge eindgewichten. Het geboorteverloop bij de charolais is zeer stierafhankelijk. Het zijn vaak grote kalveren, die meestal natuurlijk worden geboren. De kruislingkalveren zijn eenkleurig vaal, met een witachtige kop.
Bekijk charolais in de webshop

Hereford

De hereford komt oorspronkelijk uit het zuidwestelijk deel van Engeland. Er zijn zowel gehoornde als ongehoornde dieren. Deze mutatie is eind negentiende eeuw spontaan ontstaan in de Verenigde Staten. Het roodwit gekleurde herefordras is een goed bespierd en kwalitatief vleesras met veel diepte en inhoud. De dieren hebben een rustig, handzaam karakter en onderscheiden zich door hun goede moedereigenschappen. Herefords worden vaak extensief gehouden. Temperatuurverschillen vormen geen probleem voor dit ras, omdat ze bijzonder hard, taai en sober zijn. De dieren kalven gemakkelijk af en hebben een goede kwaliteit van benen en klauwen.

Unieke kwaliteiten van hereford:

  • Sober en gemakkelijk te managen
  • Goed bespierd
  • Makkelijke afkalvingen
  • Winterhard

Limousin

De limousin stamt af van het oerrund. Dit oeroude ras kent zijn oorsprong in het westelijk deel van het Franse Massif Central, de streek rond de plaats Limoges. De limousin is zeer royaal bevleesd en wordt vooral geroemd vanwege de vruchtbaarheid en de goede moedereigenschappen. De vacht is bruinrood met lichtere kringen rond ogen en snuit. De limousin past zich snel aan in andere omstandigheden en is een vroegrijp en sterk ras. Ze kunnen sober gehouden worden en hebben een neiging tot vetaanzet. De geboorten lopen zowel binnen als buiten het ras gemakkelijk.

Unieke kwaliteiten van limousin:

  • Sterk ras met een goede gezondheid
  • Sober ras
  • Goed beenwerk
  • Royaal bevleesd
marchigiana

Marchigiana

De marchigiana is van oorsprong een Italiaans bergras. Marchigiana’s zijn wit van kleur en hebben een zwarte staartpunt en zwarte neus. Het is een vleesveeras dat bekendstaat om zijn zeer snelle groei en de goede kwaliteit van het vlees. Het ras onderscheidt zich van andere rassen door de enorme hoogtemaat en evenwichtige bespiering, wat resulteert in een hoog eindgewicht. Uniek aan de marchigiana is het pigment van de dieren. Ze hebben een witte vacht, maar een zwarte huid, waardoor ze nooit verbranden in de zon. De marchigiana is zelfredzaam en kan zich goed redden in uitgestrekte gebieden.
Bekijk marchigiana

Piemontese

De piemontese is een vleesras met zijn oorspong in Italië. Het ras staat bekend om: het rustige karakter, fijn en droog beenwerk en de lange levensduur. Het piemonteseras blinkt uit in een hoog slachtrendement, dat wil zeggen dat er in verhouding tot het levend gewicht veel vlees aan het dier zit. Dit komt vooral doordat de piemontese fijn van bot is. Daarbij is het vlees ook fijn van draad. De vetaanzet is gering. Het percentage moeilijke geboorten is zeer stierafhankelijk. In de zuivere fokkerij worden de kalveren licht van gewicht geboren, waarna de bespiering er in de loop van de tijd aangroeit. De kruislingkalveren van holstein zijn eenkleurig donkerbruin of bijna zwart.

Unieke kwaliteiten van piemontese:

  • Gemakkelijke geboorten
  • Superieure vleeskwaliteit
  • Hoog slachtrendement
  • Fijn en droog beenwerk
  • Geringe vetaanzet

Piemontese

Piemontese

Verbeterd roodbont

Verbeterd roodbont is een Nederlands ras met een vrij korte historie. Het is ook het enige originele Nederlandse vleesveeras: gefokt vanuit de roodbonte mrij naar luxe vleesvee. Verbeterd roodbont staat bekend om het goede karakter; de dieren zijn handzaam en rustig. De raszuivere dieren zijn dubbel bespierd, fijn van bot en leveren een hoog slachtrendement. De kalveren worden over het algemeen via een keizersnede op de wereld gebracht. In 2014 is het plan ‘Meer natuurlijke geboorten’ gepresenteerd, de komende jaren ligt de nadruk dan ook op het fokken van verbeterd roodbonten die voldoende maat en lengte in het karkas behouden, maar makkelijker natuurlijk afkalven.

Unieke kwaliteiten van verbeterd roodbont:

  • Hét enige originele vleesveeras
  • Goed karakter
  • Hoog slachtrendement
  • Dubbel bespierd