CRV Fleckvieh voert ranglijst aan en bevestigt genomics

5
dec
2019
0
Reacties
Vartadochter Cascada fleckvieh
Vartadochter Cascada

CRV wil bijdragen aan een toekomstbestendige en duurzame melkveesector door veehouders te helpen gezonde en efficiënte koeien te fokken met CRV Fleckvieh. Dit leidt tot een beter leven voor de dieren, meerwaarde voor de veehouders en zorgvuldigheid naar onze omgeving. Wij zijn trots op onze fleckviehstieren maar vooral #trotsopdeboer!

Voormalige genomicstieren bewijzen zich

De beste nieuwkomer in deze indexdraai is de nieuwe nummer één Gzw dochtergeteste fleckviehstier Varta. Hij is een Valeurzoon en stamt van moederskant uit de combinatie Vogt x Winnipeg. Met +6% Better Life Efficiëntie en +5% Better Life Gezondheid past hij perfect in het fokdoel van CRV Fleckvieh. Zijn dochters zijn topproducenten (+853 kg) met een positief eiwitgehalte (+0,03%). Opmerkelijk is zijn onmiskenbare dubbeldoelprofiel dat hij weet te combineren met positieve gezondheidskenmerken. Varta-nakomelingen zijn gemiddeld gebouwd met een beste bespiering (106) en ‘Fleischwert’ (118) en prima uiers (117). Hij is daarom uitermate geschikt voor zowel de eerste kruising in het CrossFit-concept als in de zuivere fleckviehfokkerij.
De tweede winnaar van deze fokwaardeschatting is de dochtergeteste stier Walk (Watt x Reumut x Mado) met een stijging van de GZW met 4 punten (136) en drie punten voor ‘Fitness’ (124). Hij bevestigt hiermee de fokwaarden van augustus. Met +8% voor Better Life Efficiëntie en +6% voor Better Life Gezondheid is Walk uitgebalanceerd qua vererving. Zijn dochters hebben een beste bespiering (+117) en een hoge ‘Fleischwert’ (+117). Hij is een echte dubbeldoelstier die ook uitermate geschikt is om mee te kruisen.

(tekst gaat verder onder de foto)

Hindu fleckvieh

Hindu (Hendorf x Mint x Manigo)

Sterren in efficiëntie

Rolls (Walk x Waldbrand x Vanstein) is bij uitstek een efficiëntiestier (+11%). Hij fokt hoogproductieve koeien (+981 kg) met een lange levensduur (+122). Op kenmerken als uiergezondheid (+112), persistentie (+127) en afkalfgemak (+116) blinkt Rolls uit, net als zijn vader Walk. De uiers vallen op door de sterke aanhechting met beste speenplaatsing. Hij is daarnaast ook geschikt voor pinken.
De stier Hindu (Hendorf x Mint x Manigo) bevestigt zijn totaal fokwaarde GZW (+134) en is gestegen voor zijn productie- en fitnessfokwaarden. Met +10% voor Better Life Efficiëntie en +9% voor Better Life Gezondheid is Hindu de hoogst beschikbare stier binnen het CRV-aanbod. Ook zijn exterieurvererving zal iedereen tevreden stellen. De dochters zijn gemiddeld ontwikkeld qua lichaamsbouw en combineren dit met gezonde, goed gevormde uiers en uitstekend beenwerk. Door al deze eigenschappen is Hindu breed inzetbaar in de fleckviehfokkerij.

Kortom, CRV fleckviehstieren zijn niet voor niets de nummer 1 op gebied van gezondheid en efficiëntie!