Levensduur

jaarstatistieken

Stijgende gehalten versterken economisch resultaat

De prestaties van Vlaamse melkkoeien in het boekjaar 2016-2017 zijn verder verbeterd, zo blijkt uit de CRV-jaarstatistieken. Hogere percentages vet en eiwit in de melk, samen met een lichte productiestijging en betere vruchtbaarheidsresultaten, zorgen voor een sterkere economische basis.

De vet- en eiwitgehalten in de melk van de Vlaamse koeien stegen in het afgelopen boekjaar naar een niveau van achtereenvolgens 4,17% en 3,50%. Samen met een lichte toename van de melkproductie, nu 8686 kg melk, versterkt dit de economische prestaties. Het economisch jaarresultaat (…

lees meer ›
Minke 64 bereikte tijdens de mpr van 2 september de status van tweehonderdtonner

Minke 64 is Nederlands derde tweehonderdtonner

categorie Levensduur

Tijdens de mpr van 2 september passeerde Minke 64 van Eric, Ger en Maria Ubachs uit Epen de grens van 200.000 kilogram melk. Minke is hiermee de derde koe in Nederland die de status van tweehonderdtonner behaalde.

De bijna 19 jaar oude Minke (Lee x Dombinator x Sunny Boy) had dertien lactaties nodig om de twee ton melk vol te maken. Ze kalfde in juli 2016 voor het laatst en voegt dagelijks nog bijna 30 kg tot aan haar levenstotaal. Gemiddeld produceerde ze 37 kg melk per dag met 4,12 procent vet en 3,22 procent eiwit.
Minke is niet alleen heel productief, ze is ook…

lees meer ›

Nieuws rond fokwaardeschatting augustus 2017

De fokwaardeschatting van augustus kent enkele aanpassingen. Hieronder ziet u een overzicht van de aanpassingen in de Nederlandse en Vlaamse fokwaardeschatting en daaronder de aanpassingen die in het buitenland zijn doorgevoerd.

 
KI-stieren kleine lokale rassen
Voor KI-stieren van de kleine lokale rassen zijn de publicatie-eisen voor het verkrijgen van een productiefokwaarde aangepast. Vanaf heden moeten stieren minimaal 10 nakomelingen hebben en vervalt de eis op het aantal bedrijven waarop de nakomelingen rondlopen. Voorheen moest een stier dochters op min…

lees meer ›
Dochtergroepen Agriflanders Gent 2017

CRV toont dochtergroepen én embryodonoren op de NRM 2017

Onder het thema: ‘Better Cows l Better Life’ toont CRV voor het eerst een groep van zes Delta- en/of particuliere embryodonoren tijdens de NRM 2017, op 30 juni in Zwolle. Het gaat om dieren met een hoge genetische aanleg, die binnen het CRV-fokprogramma zijn benut. Daarnaast laat CRV zes dochtergroepen zien die de gezondheid en efficiëntie van de veestapel verhogen.

De groep embryodonoren bestaat uit dieren die op basis van hun genomicfokwaarden tot de hoogste van hun jaargang hoorden. De Delta-donoren zijn alle als pink binnen het Delta Satelliet-programma benut. V…

lees meer ›

Dora 442 haalt als tweede Nederlandse koe 200.000 kg

categorie Levensduur

De nog zeer vitale Dora 422 haalde als tweede Nederlandse koe ooit een levensproductie van meer dan 200.000 kg. Tijdens de mpr van 31 maart doorbrak de zeventien jaar oude koe van Corné en Anne-Marie Machielsen uit Prinsenbeek de magische grens van 200.000 kg melk.

‘Als kalf maakte Dora al indruk’, vertelt Corné enthousiast. ‘Ik weet nog goed in welk hok ze als kalf gestaan heeft.’ Als melkkoe was Dora 442 altijd zeer productief. Op 2.01 jaar kalfde ze voor de eerste keer om direct een vliegende start te maken. In 305 dagen stond de teller al op 12.375 kg melk.

N…

lees meer ›