Levensduur

sterkoe

Predicaat Sterkoe 1 en Sterkoe 2 voor voormalige Delta-donoren

categorie Levensduur

Twee voormalige donoren uit het fokprogramma van CRV ontvingen dit voorjaar het predicaat ‘Sterkoe’ op het bedrijf van Jos, Ingrid en Ben Knoef. Halfbroers van deze koeien werden fokstier en van beide families is nageslacht beschikbaar in het CRV-aanbod.

Om sterkoe te worden moet een koe voldoen aan een aantal  criteria: een gemiddelde lactatiewaarde van minimaal 105 en minimaal 85 punten voor uier en algemeen voorkomen. Daarnaast moet de koe een bepaalde leeftijd hebben bereikt. Afhankelijk van het predicaat sterkoe 1,…

lees meer ›
Peeldijker Liesje 992

Honderdtonner Peeldijker Liesje 992 bevestigt levensduur en productiedrang in Liesjelijn

categorie Levensduur

‘Gewoon heel goede, probleemloze boerenkoeien, die zich gemakkelijk handhaven en veel melk geven.’ Met deze woorden omschrijft melkveehouder Jan Priems zijn Peeldijker Liesjes.

Met een aandeel van zo’n 80 procent van de veestapel vormen de Liesjes de belangrijkste koefamilie op het melkveebedrijf van Jan Priems in De Mortel. Hier tekenen 130 koeien voor een rollend jaargemiddelde van 11.850 kg melk met 4,45% vet en 3,54% eiwit.
Excellente stammoeder met 133.000 kg melk
Alle Liesjes voeren terug op Peeldijker Liesje 385, een met 90 punten ingeschreven dochter van N…

lees meer ›
mpr jaarstatistieken

Weer een hogere levensproductie voor Vlaamse melkkoeien

De gemiddelde melkproductie en levensproductie van de koeien in Vlaanderen is in het boekjaar 2019-2020 opnieuw gestegen. Het rollend jaargemiddelde nam toe naar 9305 kg melk per koe met 4,24% vet en 3,50% eiwit en de koeien die in dit boekjaar werden afgevoerd, produceerden gemiddeld 28.879 kg melk met 4,16% vet en 3,47% eiwit. Dat is 892 kg melk en 73 kg vet en eiwit meer dan in het vorige boekjaar.

Het economisch jaarresultaat (ejr) steeg van 2033 naar 2074. Dit komt naar voren uit de jaarstatistieken van de melkproductieregistratie (mpr) van de Coöperatie CRV. …

lees meer ›
Emiel Willems, bedrijfsleider op melkveebedrijf Abbink in Vriezenveen

Makkelijk melken dankzij een sterk exterieur

categorie Levensduur

‘Fokken op exterieur blijft belangrijk’, vindt Emiel Willems, bedrijfsleider op melkveebedrijf Abbink in Vriezenveen. ‘Koeien met balans in het exterieur kunnen op alle fronten meer en hebben een langere levensduur’, legt hij uit. Bedrijfsinspectie, SAP en Fokken op Maat helpen de veehouder om effectief te werken aan zijn fokdoel.

Koeien als Wilskracht Warsi 879. Emiel Willems kan er uren naar kijken en over praten. Ze is één van zijn favoriete koeien in  de ruim 300-koppige melkveestapel van melkveehouderij Abbink in Vriezenveen waarover Willems de leiding heeft. D…

lees meer ›
melkproductie

Melkproductie en vruchtbaarheid van Vlaamse melkkoeien weer in de lift

Boekjaar 2018-2019 laat zien dat de stijging van de melkproductie en de verbetering van de vruchtbaarheid doorzet op de melkveebedrijven in Vlaanderen.

De gemiddelde melkproductie steeg licht van 9.148 naar 9.164 kg melk per koe. Daarbij steeg het vetpercentage van 4,17% naar 4,22% en het eiwitpercentage bleef gelijk op 3,49%. De gemiddelde tussenkalftijd daalde weer met twee dagen naar 406. Al met al steeg het economisch jaarresultaat (ejr) van 2020 naar 2033.

 
Economische prestaties
Dit jaar voeren de 99 koeien van Dries Maenhout uit Poeke de lijst met…

lees meer ›