Stammoeder van Delta Jacuzzi geeft 10 ton vet en eiwit

categorie Levensduur
24
sep
2019
0
Reacties
Veneriete Sylke
Veneriete Sylke (AV 86): stammoeder van aansprekende stieren, als zevendekalfskoe

Veneriete Sylke kwam in 2007 als melkgevende vaars uit het Delta fokprogramma op het bedrijf van de familie Westeneng in Kockengen. Daar bracht ze haar levensproductie deze zomer tot ruim 10.000 kg vet en eiwit: 118,262 kg melk met 4,88 procent vet en 3,58 procent eiwit (4.079 dagen).

Veneriete Sylke (O Man x Webster x Cash) is gefokt uit de Etazon Hydefamilie van Veneriete Holsteins uit Kampen. Ze kwam aan de melk op het toenmalig Delta-testbedrijf in Kollumerpomp. Tijdens haar eerste lactatie verhuisde ze naar het bedrijf van Ad en Mirjam Westeneng in Kockengen. Ad en Mirjam kochten toen verschillende dieren uit de Delta-nucleus aan. ‘Twee van hen produceerden meer dan 90.000 kg melk’ , geeft Ad aan. Maar Veneriete Sylke spant de kroon. De O Mandochter die is ingeschreven met 86 punten, bereikte in augustus de mijlpaal van 10.000 kg vet en eiwit. ‘Ze is tot op hoge leeftijd de baas in de koppel geweest’, vertelt Ad.

 

Stammoeder van veel stieren

Via haar dochter Delta Jacoline kreeg Sylke veel invloed in het fokprogramma. Delta Bonaparte en Delta Antidote, Sylkes kleinzonen uit Jacoline, zijn bekende dochtergeteste fokstieren. Maar enkele generaties verder komen we ook bekende nazaten van Sylke tegen. Sylkes kleindochter Jarmila (dochter van Delta Jacoline) is de overgrootmoeder van Delta Journey en Delta Jacuzzi (de voor NVI hoogst beschikbare roodbonte jonge InSire-stier). Ook de overgrootmoeder van de zwartbonte Delta Vineyard (aAa 165) is een kleindochter van Sylke (via Delta Jacoline).

 

Sylkes invloed op Jacuzzi

De prestaties van Sylke tonen veel gelijkenis met de fokwaarden van Delta Jacuzzi: een zeer hoge melkvererving met een bijzonder hoog vetgehalte en een goed eiwitgehalte. Deze mooie fokwaarden resulteren bij Jacuzzi in de hoogste Inet bij roodbonte stieren op dit moment. Jacuzzi combineert die torenhoge productieaanleg met sterke en gezonde uiers, goede benen en gezonde klauwen en uiteraard een hoge levensduur. Zijn complete verervingsprofiel maakt hem ook bij zwartbonte veehouders populair.

InSire Topstieren

Delta Jacuzzi

 

Veel nazaten

Ook op het bedrijf van de familie Westeneng zijn de nazaten van Sylke geliefd. Op basis van de goede ervaringen met Sylke gebruiken Ad en Mirjam verschillende stieren uit haar familie. ‘Ik heb Sylkes kleinzonen Antidote en Bonaparte gebruikt en daarvan zijn de eerste dochters aan de melk. Sylke was zelf vlak in het kruis zonder dat dat haar levensduur beperkte. Dat zie ik ook terug bij Antidote en Bonaparte. Nu werk ik ook met Vineyard en af en toe Jacuzzi.’
Maar ook haar eigen dochters krijgen volop kansen. Sylkes laatste kalf, een Wisentdochter, mag op basis van een prima merkeruitslag in opfok op het bedrijf blijven. ‘We laten namelijk al ons vrouwelijk jongvee op merkers testen’, vertelt Ad.  In totaal zijn er op dit moment negen Sylkes op het bedrijf, de jongste telg is Sylke 19. Dat deze familie goed scoort op levensproductie, laat Sylkes Supportdochter zien. ‘Ze is met 85 punten ingeschreven en in zeven lijsten kwam ze al tot ruim 71.000 kg melk’. Verder lopen van haar lopen nog een vierdekalfs Gofastdochter (85 punten), een derdekalfs Atlantic (84 punten), een Atlanticvaars (82 punten) en nog een Atlanticpink op het bedrijf en nog vier nakomelingen op het jongveeopfokbedrijf.

Veneriete Sylke, vlak voor het bereiken van de 10.000 kg vet en eiwit, zomer 2019