Lange levensduur verankerd in genen

15
feb
2019
0
Reacties
Stellando RF dochters van Melkveebedrijf Batenburg te Giethoorn

Veehouders die hoge levensproducties realiseren, weten het zeker: levensduur zit verankerd in de genen. Vanuit economisch oogpunt maar ook vanuit de maatschappij is het belangrijk dat koeien lang meegaan. Management bepaalt veel, maar zonder een goede genetische aanleg is realisatie van een lange levensduur lastig. Gezonde én efficiënte dieren gaan langer mee. Daarom maakt CRV al jaren gebruik van de Better Life fokkerijgetallen.

 

Belang van levensduur neemt toe

Vandaag de dag neemt het belang van een langere levensduur en daarmee een hogere levensproductie toe. Met een langere levensduur realiseert u als veehouder een lager vervangingspercentage waardoor de jongveebezetting naar beneden kan. Binnen de fosfaatrechten komt er dan meer ruimte beschikbaar voor melkproductie.

 

Management én genetische aanleg

Levensproductie is in grote mate gerelateerd aan het bedrijfsmanagement. Maar voor een hoge productie en een lang leven is het uiteraard van belang dat de koeien over een goede genetische aanleg beschikken. Onderzoek laat zien dat koeien die een hoge levensproductie realiseren, beschikken over goede uiers, benen en een gemiddelde bouw. Daarnaast zijn ze vruchtbaar en hebben ze minder last van klauw- of uierproblemen. Deze koeien hebben een bovengemiddelde lactatiewaarde en presteren beter dan hun bedrijfsgenoten. Gezonde én efficiënte dieren dus.

 

Better Life fokkerijgetallen

CRV heeft een aantal tools beschikbaar om u als veehouder te ondersteunen bij uw bedrijfskeuzes. Voor de selectie van de gezondste en meest efficiënte stieren kunt u gebruik maken van onze Better Life fokkerijgetallen. Om zeker te zijn dat u met de juiste dieren fokt en de juiste paringen maakt, beschikken we over Fokken op Maat (FOM) en StierAdviesProgramma (SAP). Met FOM krijgt u inzicht in de genetische aanleg van uw dier. Met SAP maakt u de perfecte match.

CRV fokt graag samen met u op levensduur!

Ga direct naar alle zwartbonte stieren die een lange levensduur vererven in de webshop.

Ga direct naar alle roodbonte stieren die een lange levensduur vererven in de webshop.