Honderdtonner Peeldijker Liesje 992 bevestigt levensduur en productiedrang in Liesjelijn

categorie Levensduur
15
jul
2021
0
Reacties
Peeldijker Liesje 992
Honderdtonner Peeldijker Liesje 992 (v: Bluejay)

‘Gewoon heel goede, probleemloze boerenkoeien, die zich gemakkelijk handhaven en veel melk geven.’ Met deze woorden omschrijft melkveehouder Jan Priems zijn Peeldijker Liesjes.

Met een aandeel van zo’n 80 procent van de veestapel vormen de Liesjes de belangrijkste koefamilie op het melkveebedrijf van Jan Priems in De Mortel. Hier tekenen 130 koeien voor een rollend jaargemiddelde van 11.850 kg melk met 4,45% vet en 3,54% eiwit.

Excellente stammoeder met 133.000 kg melk

Alle Liesjes voeren terug op Peeldijker Liesje 385, een met 90 punten ingeschreven dochter van Newhouse Ronald uit een Topsmoeder. ‘Ze was geen showkoe, maar wel een koe die bij iedereen op het netvlies bleef hangen. Ze had alles in zich om gemakkelijk veel melk te produceren en oud te worden’, herinnert Priems zich.
Liesje 385 werd geboren in 1998 en zou in haar leven ruim 133.000 kg melk produceren met 4,08% vet en 3,57% eiwit (10.195 kg vet en eiwit). En ze zou uitgroeien tot de stammoeder van een grote en consequent goed fokkende koefamilie in zowel vrouwelijke als mannelijke lijn. Zo voert de veelgebruikte InSire Topstier Delta Lunar in vijf generaties direct terug op Liesje 385, net als de dochtergeteste Delta Lustrum.

Probleemloze koe met superproductie

Een fraai voorbeeld van de levensduur en productiedrang in de Liesjelijn is Peeldijker Liesje 992 (v. Ludiek Bluejay). ‘Ze is mijn favoriete koe op dit moment. Als pink viel ze al op met hoge genomicsfokwaarden’, vertelt Priems. ‘Ze heeft een superproductie en toont het exterieur dat ik graag zie. Daarbij is het een probleemloze koe waar ik helemaal geen omkijken naar heb.’

Op een leeftijd van nog geen tien jaar oud passeerde Liesje 992 onlangs de mijlpaal van 100.000 kg melk (met 4,44% vet en 3,62% eiwit). Gemiddeld over zes lactaties behaalde ze een lactatiewaarde van 117, waarbij opvalt dat ze hoogste lactatiewaarden realiseerde in haar vijfde en zesde lactatie. Priems’ favoriete Liesje kreeg 87 punten voor algemeen voorkomen, waaronder 88 voor uier en 89 voor beenwerk.

Fotograaf Alger Meekma maakte een filmpje van Peeldijker Liesje 992 als honderdtonner. Bekijk dat hieronder.
(tekst gaat verder onder de video)

Overgrootmoeder Limbic en Cranberry

‘Als bonus geeft Liesje 992 haar kwaliteiten ook door aan haar nazaten’, vervolgt haar fokker zijn verhaal. Zo heeft hij een derdekalfsdochter van S-S-I Mogul Reflector van haar aan de melk die met 87 punten is ingeschreven en tot nu tekende voor een levensproductie van 24.500 kg melk met 5,10% vet en 4,00% eiwit.

Haar dochter van Double W Rush Hour stond een tijdje boven aan de lijst van pinken met hoge NVI-genoomfokwaarden en werd daarom aangekocht door CRV. In combinatie met Delta Fisherman tekent zij voor het moederschap van InSire Topstier Delta Limbic, een van de hoogste NVI-stieren in het aanbod van CRV.

Via achtereenvolgens dochters van Fanatic en Silver is Liesje 992 overigens ook de overgrootmoeder van Peeldijker Cranberry (v. Delta Concert).

Veelbelovende kleindochters

Priems melkt zelf een volle zus van de moeder van Limbic. Zij wordt in haar vaarzenlijst voorspeld op 9300 kg melk met 4,26% vet en 3,78% eiwit (108 lactatiewaarde). Haar halfzus (met als vader Delta Barrage) tekent voor een lactatiewaarde van 130. Beide vaarzen hebben alles in zich om in de voetsporen te treden van hun grootmoeder.