CRV Kruisingswijzer: direct advies!

categorie Levensduur
11
aug
2015
4
Reacties
koeien aan voerhek

De laatste jaren is kruisen een structurele ontwikkeling geworden. Het gebruik van kruisingsrassen in de Nederlandse/Vlaamse markt is de afgelopen jaren tot 10-12% toegenomen. Ruim 4.000 veehouders kruisen met meer dan 10% van de veestapel en van deze groep kruist 15% met meer dan 80% van de dieren.

Veel melkveehouders kiezen voor het kruisen van hun dieren met andere rassen om zo de gezondheid en levensduur van hun veestapel te verbeteren. Er zijn verschillende strategieën mogelijk. U kunt kruisen met de gehele veestapel, of met een deel ervan. Met één of meerdere rassen en met een vast kruisingsschema, of door per individuele koe te bepalen welk ras en welke stier het best past. De kracht van kruisen berust mede op het heterosiseffect. Dat zorgt voor meer vitaliteit en gezondere dieren met een hogere vruchtbaarheid.

Veelgebruikte kruisingsrassen zijn onder andere:
fleckvieh
brown swiss
Zweeds roodbont
mrij
montbeliarde
jersey
kruislingstieren

Past kruisen bij mij?
Succesvol kruisen vraagt om een gerichte stierkeuze en om kennis van het effect van kruisen. Dat is allesbehalve eenvoudig. Vraagt u zich af of kruisen bij u past? Wilt u graag weten welke strategie of welke rassen het best bij uw veestapel passen? De CRV Kruisingswijzer beantwoordt deze vragen direct!

Wilt u direct advies over welke strategie en/of rassen passen bij uw toekomstvisie? Vul dan hier de CRV kruisingswijzer in en ontvang meteen een passend advies!
Lees meer over kruisen, de strategieën en rassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

 1. 11 augustus 2015 (Stijn D'Hulster) Schreef:

  De vaarzen van Evenlund vind ik mega tegenvallen .
  Enorm wisselvallig in bouw . Veel te kleine spenen , en heel weinig melk.

  Beantwoorden
  • 12 augustus 2015 (CRV) Schreef:

   Jammer dat Evenlund u zo is tegengevallen. Hij heeft deze indexdraai voor de eerste maal een fokwaarde gekregen en komt ten opzichte van de andere stieren goed uit de verf met een NVI van 140. Pluspunten van Evenlund zijn onder andere geboortegemak, melksnelheid, klauwgezondheid en exterieur.
   Indien u op zoek bent naar een (kruisling)stier die wellicht beter past, adviseren wij u graag. Neem gerust contact met ons op en wij brengen u in contact met de juiste personen.

   Beantwoorden
   • 13 augustus 2015 (Stijn D'Hulster) Schreef:

    Edelity vind ik een passende stier maar niet meer verkrijgbaar in siryx. En ik wil er absoluut geen stierkalveren meer van wegens veel te zwaar. K heb nu zelf een kruislingstier , ( Dominant red x Facet x Andries ) met 1 x 10tonner en 2 x100000lit in de afstamming

    Beantwoorden
    • 14 augustus 2015 (CRV) Schreef:

     U zou Blackgold kunnen overwegen, een stier die wat meer holsteinbloed heeft en waarvan wat meer productie is te verwachten. Van Blackgold is ook SiryX beschikbaar. Nogmaals, u kunt altijd even contact met ons opnemen voor een persoonlijk advies.

     Beantwoorden