Waarmee kunnen we u helpen?

Erfelijk kenmerk CDH

Duitse onderzoekers hebben een erfelijke afwijking ontdekt die zorgt voor fatale kalverdiarree. De kalveren sterven tussen 3 weken en 6 maanden na de geboorte. De onderzoekers stellen dat het om een erfelijke afwijking gaat die terug te voeren is op de Canadese stier Maughlin Storm.

Kalveren die de erfelijke afwijking hebben diarree en verminderde eetlust, wat gepaard kan gaan met longontsteking en vochtvorming (oedeem). De kalveren sterven tussen drie weken en zes maanden na de geboorte. Zoals bij veel erfelijke afwijkingen, treden de ziekteverschijnselen alleen op als het kalf van beide ouders het verkeerde haplotype krijgt. 

Het feit dat de erfelijke afwijking terugvoert op de Canadese stier Maughlin Storm, geeft aan dat het gebrek al langer verspreid is in de populatie. Deze stier werd in de jaren 90 veel gebruikt. Het is dankzij de technologie rondom genomics dat dergelijke afwijkingen getraceerd en effectief bestreden kunnen worden.

Het kenmerk wordt standaard bepaald bij een genomicsonderzoek. Als men een kalf wil laten onderzoeken op deze erfelijke afwijking kan dat via Diergezondheidszorg (DGZ) Vlaanderen. Aan de hand van een eenvoudige cholesteroltest kan DGZ bepalen of een kalf het erfelijk defect heeft doorgekregen van beide ouders. De test zelf gebeurt via een cholesterolanalyse van het bloed dat via de dierenarts aan DGZ bezorgd kan worden.

Heeft deze informatie u geholpen?

  Heeft u niet gevonden wat u zocht?

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google
  Privacy Policy and
  Terms of Service apply.

  Contact met CRV

  Heeft u vragen? Neem contact met ons op.

   

  Contact