Waarmee kunnen we u helpen?

Genetisch onderzoek

Erfelijk kenmerk CDH

Duitse onderzoekers hebben een erfelijke afwijking ontdekt die zorgt voor fatale kalverdiarree. De kalveren sterven tussen 3 weken en 6 maanden na de geboorte. De onderzoekers stellen dat het om een erfelijke afwijking gaat die terug te voeren is op de Canadese stier Maughlin Storm.

Kalveren die de erfelijke afwijking hebben diarree en verminderde eetlust, wat gepaard kan gaan met longontsteking en vochtvorming (oedeem). De kalveren sterven tussen drie weken en zes maanden na de geboorte. Zoals bij veel erfelijke afwijkingen, treden de ziekteverschijnselen alleen op als het kalf van beide ouders het verkeerde haplotype krijgt. 

Het feit dat de erfelijke afwijking terugvoert op de Canadese stier Maughlin Storm, geeft aan dat het gebrek al langer verspreid is in de populatie. Deze stier werd in de jaren 90 veel gebruikt. Het is dankzij de technologie rondom genomics dat dergelijke afwijkingen getraceerd en effectief bestreden kunnen worden.

Het kenmerk wordt standaard bepaald bij een genomicsonderzoek. Als men een kalf wil laten onderzoeken op deze erfelijke afwijking kan dat via Diergezondheidszorg (DGZ) Vlaanderen. Aan de hand van een eenvoudige cholesteroltest kan DGZ bepalen of een kalf het erfelijk defect heeft doorgekregen van beide ouders. De test zelf gebeurt via een cholesterolanalyse van het bloed dat via de dierenarts aan DGZ bezorgd kan worden.

Heeft deze informatie u geholpen?

  Heeft u niet gevonden wat u zocht?

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google
  Privacy Policy and
  Terms of Service apply.

  Ik heb een kalf zonder bekende vader. Hoe kan ik deze geregistreerd krijgen?

  Dit kan opgelost worden door middel van een DNA-onderzoek. Hiervoor neemt u contact op met de Klantenservice.

  U geeft aan welke stieren er als mogelijke vader onderzocht moeten worden. Dit doet u bij voorkeur met de KI-codes. Bij de aanvraag van het DNA-onderzoek kunt u een onbeperkt aantal stieren doorgeven.

  Na afronding van het onderzoek ontvangt u de uitslag per brief. Indien gewenst kunt u een vervolgonderzoek opstarten waarbij u nieuwe mogelijke vaders opgeeft. Hiervoor worden geen extra kosten berekend.

  Heeft deze informatie u geholpen?

   Heeft u niet gevonden wat u zocht?

   This site is protected by reCAPTCHA and the Google
   Privacy Policy and
   Terms of Service apply.

   Ik wil een afstammingsonderzoek laten uitvoeren. Hoe vraag ik dit aan?

   U vraagt een afstammingsonderzoek aan via de Klantenservice.

   De Klantenservice neemt uw aanvraag in behandeling. U krijgt het benodigde materiaal voor het nemen van haarmonsters thuis gestuurd. Als het haar getrokken is, stuurt u dit in de bijgeleverde retourenvelop naar het Van haeringen lab.

   Het Van haeringen Lab voert in opdracht van CRV het onderzoek uit. Wanneer de uitslag bekend is ontvangt u, als aanvrager, deze. De uitslag wordt ook bij CRV verwerkt. Wanneer bij een dier een wijziging wordt doorgevoerd en u afnemer bent van registratiekaarten dan ontvangt u een nieuwe registratiekaart.

   Het onderzoek zelf neemt ongeveer drie weken in beslag.

   Heeft deze informatie u geholpen?

    Heeft u niet gevonden wat u zocht?

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google
    Privacy Policy and
    Terms of Service apply.