Bij CRV-testbedrijf Vernooij geven zes donoren samen 600.000 liter melk

29
mei
2020
0
Reacties
Topproducentes Delta Eltje, Delta Robyn, Caps Mairy 4439, Delta Hind en Hedra Lize op CRV-testbedrijf Hedra Holsteins

Op het CRV-testbedrijf van de familie Vernooij zijn zes oud-embryodonoren goed voor samen 600.000 liter melk. Vijf van deze topproducentes komen uit het Delta-fokprogramma, de zesde koe komt uit de stal van Vernooij zelf. Drie van hen produceerden al meer dan 100.000 liter, de andere drie zijn hard op weg die mijlpaal te behalen.

De testvaarzen uit het Delta-fokprogramma werden als jonge donoren ingezet voor het produceren van embryo’s binnen dat fokprogramma. Met hun aansprekende afstammingen en hoge merkerfokwaarden op zak kwamen ze daarna op het CRV-testbedrijf om zich in de praktijk te bewijzen, naast de koeien die op het bedrijf zijn gefokt.

 

Testbedrijf loopt voor de troepen uit

Op het bedrijf van Arjen Vernooij leidt selectie op gezondheid en efficiëntie tot hoge levensproducties. ‘Goede genetica, goed management en een beetje geluk, dat zijn de ingrediënten voor koeien met hoge levensproducties’. Aan het woord is Arjen Vernooij van het CRV-testbedrijf in Schalkwijk. Het Delta-fokprogramma heeft al decennia lang hoge levensproductie hoog in het vaandel staan. Vernooij: ‘We zijn nu tien jaar testbedrijf voor CRV. De jonge testvaarzen komen met knappe fokwaarden op ons bedrijf en die fokwaarden maken ze bij ons waar! We hadden al eerder een honderdtonner uit de testvaarzen, de excellente Mascoldochter Delta Alana.’ Alana komt uit de moederlijn van de populaire Delta Abundant P Rf. Zij zat in de eerste lichting testvaarzen en produceerde in totaal 119.900 liter.

 

Topfitte topproducentes

De zes topproducentes die nageslacht produceerden voor het fokprogramma beschikken over een sterke gezondheid. Tijdens een fotosessie worden de dames op hun best in beeld gebracht. Vernooij overziet de groep en zegt: ‘Ik denk dat deze koeien geen uierontsteking hebben gehad. We bekappen alleen klauwen als het nodig is. Daardoor hebben we van de meeste van deze veelgeefsters de klauwen nog nooit bekapt. Het scheelt dat ze geen Mortellaro hebben. Ze zijn alle zes nog topfit’. Hij voegt er aan toe: ‘Het zijn eigengereide dames als je ze scheert en wast. Ik hoop dat ze alle zes drachtig worden, dan gaan we voor de 60.000 kilo vet en eiwit.’
We stellen de zes dames hieronder aan u voor!

 

Hedra Lize 707: gefokt door Vernooij

Lawn Boydochter Hedra Lize 707 passeerde onlangs de 100.000 litergrens. Ze kreeg 87 punten van de inspecteur en is op meerdere shows getoond. Haar goede afstamming in combinatie met goede merkeruitslag maakte dat CRV dit dier uit de stal van Vernooij ook heeft gebruikt als embryodonor. Overigens net als haar moeder, Classicdochter Lize 665.

(tekst gaat verder onder de foto)

Topproducentes Lize 707 en Robyn

Hedra Lize 707 en Delta Robyn

Delta Robyn: invloedrijk via kleinzonen

De met 85 punten ingeschreven Delta Robyn (Gibor x Shottle) is goed voor ruim 98.000 kg melk. Als deze koe met sterk uier en sterke klauwen zo doorgaat haalt ze in juli de honderdtonner-status. Robyn is de moeder van twee invloedrijke G-Forcedochters, Delta Rora en Delta Rainbow. Rora (VG 87) was de blikvanger in de themagroep van stiermoeders op de NRM in 2019. Ze is de moeder van Delta Treasure. Rora’s volle zus Delta Rainbow (GP 84) is de moeder van Delta Concert en Reloader. Concert scoort een prima niveau van 166 NVI. Zijn tweedekalfs dochters laten een flinke progressie zien van de eerste naar de tweede lactatie.

 

Delta Wanda: levensproductietopper

Delta Wanda (Ramos x Canvas) heeft de hoogste levensproductie van dit zestal. Ze produceerde al 114.353 liter met 4,61 procent vet en 3,28 procent eiwit. Vernooij: ‘Ze is de tweede honderdtonner uit de eerste lichting testvaarzen. Nadat ze onlangs een tweeling kreeg is ze weer topfit, we hebben haar nooit hoeven bekappen.’ CRV heeft haar zoon Delta Wanted getest en heeft diverse dochters en kleindochters als donor benut. Ook de volle zus van de met 85 punten ingeschreven Wanda was embryodonor, dat leidde tot fokstier Big Spell.

(tekst gaat verder onder de foto)

Topproducentes: Wanda

Delta Wanda gaf al ruim 114.000 kg melk

Delta Eltje: 55 liter per dag

Ook Delta Eltje (Gibor x Mascol) maakt de beloftevolle toekomst waar. Haar volle broer Delta Augustus was in de jaargang 2009 de stier met de hoogste NVI, door een goede combinatie van gezondheid en efficiëntie. Die eigenschappen laat Eltje ook zien. De als vaars met 85 punten ingeschreven Eltje passeerde afgelopen winter de grens van honderd ton melk. Met haar huidige dagproductie van 55 liter in haar achtste lactatie laat ze zien dat ze fit is. Haar broer Delta Augustus vinden we als overgrootvader in de afstamming van Delta Yes en Delta Jacobus.

(tekst gaat verder onder de foto)

Topproducentes: Eltje

Delta Eltje, volle zus van Delta Augustus

Caps Mairy 4439: kleindochters zijn donor

Caps Mairy 4439 (GP 82) produceerde inmiddels in vijf lacataties 92.561 liter melk. De Gibordochter uit een Goldwynmoeder fokt goed in de vrouwelijke lijn. Haar Plandochter Delta Mieka gaf in vier lactaties gedurende 1588 dagen al bijna 60.000 liter melk. Daarnaast produceren enkele van Mairy’s kleindochters embryo’s voor het CRV-fokprogramma en staat een achterkleindochter in opfok op het Dairy Breeding Center in Wirdum.

Mairy’s volle zus 0096 (GP 83) zorgde voor nageslacht in de mannelijke lijn. Zij is de grootmoeder van Delta Magnet. Haar levensproductie kwam uit op bijna 89.000 kg melk!

(tekst gaat verder onder de foto)

Topproducentes: Caps Mairy

Caps Mairy 4439, moeder en grootmoeder van de jongste generatie donoren

Keuringstopper

Keuringskoe Delta Hind (Snowman x Shottle) combineert 88 punten exterieur met een langdurige gezonde productie. Ze bewijst over een lange adem te beschikken met de 88.656 liter melk in zes lactaties, ze is de jongste koe van dit zestal. Vernooij: ‘We namen Hind als vaars mee naar de NRM, waar ze vierde liep in haar rubriek. Dit jaar won ze de CRV-Rendementsprijs op de keuring in Houten, want ze had de meeste kilo’s vet en eiwit gegeven.’

Hind’s halfbroer is fokstier Delta Bombay. Haar Boltzoon Delta Healer Rf is ingezet als stiervader, waarna zijn zoon Delta Jeremy-Red kansen kreeg in de roodbonte veestapel. Jeremy’s zoon Ravel-Red staat nu als InSire Topstier op de stierenkaart.

topproducentes: Hind

Delta Hind won in februari de CRV-Rendementsprijs