Wat levert DigiKlauw op?

categorie Gezondheid
8
jan
2018
0
Reacties
digiklauw en klauwgezondheidsscore

Met DigiKlauw registreren melkveehouders en klauwverzorgers de klauwaandoeningen van het melkvee. Deze gegevens zijn de basis voor betrouwbare fokwaarden voor klauwgezondheid. Mede hierdoor is het aantal klauwproblemen op Nederlandse en Vlaamse bedrijven met ruim zestien procent gedaald.

Beenproblemen staan nog altijd op de tweede plaats als belangrijkste redenen voor gedwongen afvoer van melkkoeien. Deze beenproblemen worden voor 80 procent veroorzaakt door afwijkingen aan de klauwen. Het terugdringen van klauwproblemen is dus van groot belang voor de melkveehouderij.

 

Basis voor fokwaarden klauwgezondheid

De gegevens uit DigiKlauw zijn de basis voor betrouwbare fokwaarden voor klauwgezondheid. Het aantal klauwproblemen laat grote verschillen zien tussen de dochters van verschillende stieren. Dochters van Atlantic, met een fokwaarde van 111 voor klauwgezondheid, hebben maar liefst 30 tot 35 procent minder klauwproblemen dan dochters van een stier met een fokwaarde 100 voor klauwgezondheid.
CRV geeft bij de selectie van stieren voorrang aan stieren met een goede fokwaarde voor klauwgezondheid.

 

1 miljoen koeien

Via DigiKlauw zijn inmiddels klauwgegevens verzameld van ruim 1 miljoen koeien. Op basis hiervan kunnen we zien dat het aantal klauwproblemen op Nederlandse en Vlaamse melkveebedrijven tussen 2007 en 2017 gemiddeld met ruim zestien procent is gedaald.

 

Helder inzicht met DigiKlauw

Sectorbreed werkt DigiKlauw dus mee aan een enorme vooruitgang in klauwgezondheid. Maar ook voor u als melkveehouder is DigiKlauw een handig instrument. De rapportage in VeeManager geeft u een duidelijk overzicht in de klauwgezondheidsstatus van uw bedrijf. U kunt een rapportage maken per bezoekdatum of per periode, maar ook per diergroep of lactatiestadium.

 

Werklijsten voor klauwverzorging

Via VeeManager kunt u met behulp van DigiKlauw ook werklijsten maken, om zo behandelingen en/of bekapbeurten in te plannen. U kunt selecties maken op basis van aantal lactatiedagen, op hoe vaak een dier is bekapt of op periode. Alle attentiedieren komen standaard in de komende werklijst terug. Zo werkt u systematisch aan een betere klauwgezondheid.

 

Klauwgezondheid op uw bedrijf systematisch verbeteren?

Wilt u de klauwgezondheid van uw veestapel systematisch verbeteren? Met de betrouwbare fokwaarden voor klauwgezondheid, fokt u koeien die minder gevoelig zijn voor klauwaandoeningen. Daarnaast werkt u via DigiKlauw systematisch aan het verbeteren van de klauwgezondheid. Op de website van DigiKlauw leest u hoe DigiKlauw precies werkt. Veehouders, klauwverzorgers en dierenartsen vertellen hier over hun ervaringen.