Gezonde koeien fokken die het lang volhouden

5
dec
2018
0
Reacties
Ruud van Aalst, melkveehouder in Varik, kruisen met fleckvieh
Ruud van Aalst, melkveehouder in Varik

Bijna 10.000 kilo melk per koe, 3,64% eiwit en een tussenkalftijd van zo’n 380 dagen. De technische resultaten van de CrossFit-kruislingen van Willy, Janny en zoon Ruud van Aalst uit Varik zijn sterk. ‘Het is beter geworden sinds we zeven jaar geleden zijn gaan kruisen met Fleckvieh’, vertelt Willy.

‘Ze hebben het uit ons hoofd proberen te praten, maar gelukkig zijn we stikeigenwijs’, aldus de melkveehouder die door zijn zoon op het idee van kruisen werd gebracht. ‘Hij moet ermee verder, dus heb ik hem alle ruimte gegeven.’ Het SAP maakt de paringen bij de familie Van Aalst, die hele goede vierde- en vijfdekalfsdochters van Vanstein en Imposium melkt. Ook Mint en Mungo zijn veel gebruikt. Hf-stieren zoals Lunar en Treasure krijgen kansen, vooral bij het jongvee dat inmiddels als 75% Fleckvieh te boek staat.

‘We slaan koeien soms wel bewust over met insemineren’

Afkalven gaat gemakkelijker

‘Het gaat erom dat we koeien fokken die gezond zijn en het lang volhouden’, omschrijft Willy het fokdoel. Hij voegt toe dat het afkalven sinds ze kruisen een stuk gemakkelijker gaat. En de vruchtbaarheid is – ook dankzij Ovalert – opvallend verbeterd. ‘De tussenkalftijd hoeft niet korter, anders geven ze bij het droogzetten nog zoveel melk. We slaan koeien soms wel bewust een keer over met insemineren.’ Een goede vruchtbaarheid is een belangrijke voorwaarde voor een koe om oud te worden, noemt Willy. ‘De vruchtbaarheid is het eerste dat je tegenkomt in het streven naar een oudere veestapel.’

Met CrossFit werkt u met de kruising die past bij uw bedrijfsvoering en uw wensen. Ieder ras binnen CrossFit heeft zijn unieke voordelen en door rassen te combineren die bij u passen, verankert u specifieke raskenmerken en is het heterosiseffect de extra winst.

Crossfit Efficiëntie

CrossFit Gezondheid

CrossFit Gezondheid