Geslaagde CRV-fleckviehreis naar Duitsland en Oostenrijk

3
apr
2017
0
Reacties

Met een bus vol fleckviehliefhebbers maakte CRV afgelopen week een korte trip naar Zuid-Duitsland en Oostenrijk. In Beieren bezochten zij het ki-station van CRV in Wasserburg en vier praktijkbedrijven met fleckvieh. In Oostenrijk sloten zij de reis af met een bezoek aan de Bundes Fleckviehschau te Salzburg-Maishofen.

Het ki-station van CRV Duitsland in Wasserburg (Beieren) is het hart van het fleckvieh-fokprogramma van CRV. De belangrijkste speerpunten in dit fokprogramma zijn melkproductie, uiergezondheid, vruchtbaarheid, uier en benen met behoud van bespiering.
De Nederlandse en Vlaamse bezoekers hadden vanuit een ‘skybox’ goed zicht op de getoonde stieren, die ook in Nederland en Vlaanderen volop verkrijgbaar zijn. Genoomstieren Windsor Pp, (ook stiervader) en Haribo (meest gebruikte genoomstier, viel op door soepel beengebruik en heeft beste bevruchting van +3). Ook zagen de bezoekers enkele fokstieren: Raldi (meestgebruikte fokstieren van dit moment met 600 dochters in de fokwaardeschatting), Wobbler (670 dochters in de fokwaardeschatting, in de komende indexdraai gaan ook tweede kalfs dochters mee) en Web (krijgt de komende indexdraai zijn eerste fokwaarde op basis van dochters, ook uit Nederland).

CRV-stier Raldi op het ki-station van CRV in Wasserburg, Beieren

Indrukwekkende bedrijfsbezoeken
In Beieren bezocht de groep de bedrijven van vier fleckviehfokkers. Het viel op dat deze bedrijven veel jongvee aanhouden. Een groot deel van dat jongvee wordt via veilingen verkocht (voor goede bedragen). Een ander opvallend punt was dat er nagenoeg geen koe buiten liep. Bij nieuwbouw van stallen is een uitloop tegenwoordig wel verplicht.
Op de bedrijfsrondgangen kwamen indrukwekkende koeien in beeld, onder andere diverse koeien met een hoge levensproductie. De bezoekers zagen bovendien veel dochters van CRV-stieren, zoals Rumbo, Rureif en Haribo. Opvallend was een beste tweede kalfs Raldidochter met een afgesloten lijst van 9200 kg melk. Een vaars van Raldi imponeerde door haar vast aangehechte uier. Ook mooi om te zien was de Mint-dochter die binnenkort voor de eerste keer gaat afkalven (drachtig van Walk). Dit is één van de allereerste Mint-dochters in Europa die gaat afkalven.

Nationale fleckviehshow
Tot slot stond een bezoek aan de grote Fleckviehshow in Maishofen-Salzburg op het programma. Hier zagen de fleckviehliefhebbers beste koeien. Naast een mooie dochtergroep van Dell (zes degelijke, prima vaarzen voorzien van vaste en ondiepe uiers) zagen ze een Elite-veiling en de finale van een veebeoordelingswedstrijd. Daarnaast was er veel ruimte voor Oostenrijkse cultuur en vermaak, waar veel gezinnen en jongeren op af kwamen.

Finale van een veebeoordelingswedstrijd op de Oostenrijkse nationale show in Maishofen-Salzburg

Dochtergroep van CRV-stier Dell

Meer foto’s
Op de Facebookpagina van CRV zijn meer foto’s van deze fleckviehreis te vinden.